Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Etologia - legatura dintre sociologie si biologie

Creat de c, Iunie 09, 2010, 11:57:11 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

c

Wikipedia:

Etologia este ştiinţa care se ocupă de studiul comportamentului animal (obieciuri şi deprinderi). Ea studiază comportamentul intraspecific al animalelor şi interacţiunea acestora cu mediul natural, atât la nivel individual, cât şi la nivel populaţional. În felul acesta se poate înţelege comportamentul instinctiv şi capacitatea înnăscută de a răspunde în diverse situaţii.
Cel care pune bazele acestei ştiinţe este Konrad Lorenz (1903-1989), în anul 1966. Etimologia cuvântului (etos + logos = comportament + ştiinţă) vorbeşte de la sine.
Împreună cu elevul său, olandezul Nikolas Tinbergen, Lorenz a îmbinat studiul animalelor în mediul lor natural (care pune în evidenţă patrimoniul ereditar al speciei, prin răspusuri fixe la stimuli ambientali ficşi) cu studiul de laborator (care pune animalul în situaţii noi, pentru a evidenţia capacitatea acestuia de a elabora răspunsuri diferite la stimuli diferiţi, implicit capacitatea de învăţare şi adaptate a animalului).

In cadrul acestui topic, am sa incep o discutie legata de bazele evolutioniste ale religiei. Dar mai intai cred ca era necesar sa definesc putin domeniul caruia ma adresam: etologia, sa aduc in prim plan o definitie a etologiei si sa cunosc mai departe care sunt interactiunile voastre cu acest domeniu si in ce masura sunteti familiarizati cu legaturile dintre sociologie si biologie.

AlexandruLazar

Este o initiativa foarte interesanta. Am mai auzit despre ideea etologiei si inainte si sunt de parere ca e un instrument stiintific foarte util odata ce reusesti sa depasesti senzatia ca are o atitudine "reductionista".

Adi

Nu stiam de etologie. O initiativa buna a ta, aceasta de a discuta despre ea aici pe forum.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

sumalan dorin

Salutari.


Nu cunosc si nu am auzit niciodată de această ştiinţă,dar sunt nerăbdător să aflu cât mai multe informaţii de la dvs,în legătură cu tema pusă în dicuţie.Apropo ,o întrebare - sunt cazuri de copiii care au trăit prin păduri,munţi ,printre animale.În cadrul acestei ştiinţei se studiază şi comportamentul acelui copil care a trăit printre animale?

c

Etologia a fost o disciplina studiata in cadrul masterului de Neurobiologie, urmat la Facultatea de Biologie, Bucuresti.
Fiind o disciplina de specializare, ma asteptam sa fie mai putin cunoscuta pentru cei ce nu sunt de specialitate, dar sunt convins ca interesul pentru cunostintele de etologie o sa fie unul foarte mare pe masura ce vor fi expuse cateva din subiectele acestei stiinte.
Cunostintele mi le-am imbogatit printr-o bursa Erasmus de 3 luni in Germania, Max Planck, Sectia Etologie, in anul 2002.
Voi fi bucuros sa incerc sa aduc cateva din  cunostintele mele de etologie in atentie si sper sa captez interesul celor ce urmaresc discutiile din aceasta sectiune.

AlexandruLazar

Cred ca ar trebui promovata pe scara mai larga. Am vazut ca de multe ori oamenii fie subestimeaza, fie supraestimeaza factori fiziologici. As fi curios si sa stiu cum este etiologia receptata de comunitatea stiintifica si in particular de psihologi, care si asa au obiceiul de a le mai da castane colegilor lor behavioristi.

Adi

Te invit sa scrii un articol de popularizare a etologiei. Gandeste-l ca pe o poveste si pleaca de la presupunerea ca cititorii tai nu stiu nimic. Introdu fiecare termen pas cu pas, cu analogii si exemple, astfel incat sa spui povestea acestui domeniu al etologiei. Si apoi il putem promova chiar pe siteul principal al Stiinta Azi.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

c

Voi incerca sa scriu un articol despre etologie in care sa expun povestea acestei stiinte. Multumesc Adi pentru invitatie. Imi vei da voie sa ti-l trimit mai intai pe email. Inca nu am experienta articolelor de popularizare si mi-ar fi teama sa nu exagerez cu termenii de specialitate. Poate resim sa colaboram la aceasta initiativa.

Adi

Da, trimite-mi pe email. Scrie-l cat sa fie inteles si de bunica ta. Si eu iti voi da feedback. Asa usor usor inveti. E o experienta care e necesara intreaga viata in domeniul stiintei.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

c

Am terminat articolul privind Etologia si sper ca va fi interesant.

Adi

L-am primit si il voi corecta cand am timp, ceea ce nu cred ca va fi in urmatoarea saptamana. Cand il corectez iti dau email cu corectura si il pun pe site. Mersi mult!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

#11
Am corectat articolul mai repede decat credeam si ma bucur mult, caci e foarte bun si merita citit pe site. Sper sa mai revi si cu alte articole!

Etologia - stiinta comportamentului animal
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

c

Adi, Multumesc pentru rapiditate si pentru aprecieri. Sper sa fie de folos articolul celor ce vor sa cunoasca mai bine etologia.

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

c

#14
Acum ca am lamurit cum stau lucrurile cu etologia
Citat din: Adi din Iunie 12, 2010, 02:22:22 AM
Etologia - stiinta comportamentului animal
ma intorc la start, reluand intentia de a discuta despre bazele evolutioniste ale religiei si despre comportamentul religios al omului,

Citat din: C-TIN_M din Iunie 09, 2010, 11:57:11 AM
am sa incep o discutie legata de bazele evolutioniste ale religiei. Dar mai intai cred ca era necesar sa definesc putin domeniul caruia ma adresam: etologia, sa aduc in prim plan o definitie a etologiei si sa cunosc mai departe care sunt interactiunile voastre cu acest domeniu si in ce masura sunteti familiarizati cu legaturile dintre sociologie si biologie.

dar pentru aceasta cred ca este mai potrivit sa deschid un topic nou.