Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria fizicii particulelor

Bozonul Higgs

<< < (63/65) > >>

Adi:
A fost astazi acceptat spre publicare articolul care descrie analiza pe care am condus-o in timpul doctoratului meu, anume cautarea bosonului Higgs la CDF folosind date colectate cu 7.5/fb in Physical Review D (PRD). Este primul meu articol la care am contribuit direct care a fost publicat din 2009, cand a fost publicata aceeasi analiza in Physical Review Letters (PRL) folosind 2.7/fb. A fost scris un PRD cu 2.7/fb, dar s-au tot lalait cu el vreo 3 ani si acum nu mai este relevant ca a fost publicat cel nou. Un PRD poate fi oricat de lung si prezinta toate detaliile analizei. Un PRL are numai 4 pagini si prezinta concis si poate fi publicat doar daca un progres important la fizica in general este adus. Un PRD este apoi folosit pentru a oferi detaliile analizei care nu au fost prezentate in PRL ca nu era loc.

Articolul poate fi gasit pe arXiv:
http://arxiv.org/abs/1206.5063

In cateva zile speram sa fie publicat si articolul PRL cu datele toate colectate de CDF, anume 9.45/fb. O sa anunt atunci.

Adi:
Am rezumat ce este bosonul Higgs si care este situatia lui la zi in aceasta prezentare sustinuta la conferinta internationala a studentilor la fizica (ICPS 2011) la Utrecht, Olanda. Fisierul e prea mare sa il atasez aici, dar il pot trimite pe email. Contactati-ma la emailul de pe siteul meu daca sunteti interesati.

De asemenea, recomand si aplicatia "LHSee" care ruleaza pe telefoane inteligente cu Android care explica cautarea bosonului Higgs la experimentul ATLAS si arata si evenimente de date REALE care au mari sanse sa fie bosoni Higgs. Eu am realizat traducerea in romana acum cateva luni.

http://www.stiintasitehnica.com/bosonul-higgs-se-ascunde-undeva-in-telefonul-tau-inteligent_767.html

Adi:
O zi mare pentru fizica particulelor elementare. Particula elementara nou descoperita in iulie 2012 s-a dovedit a fi intr-adevar un boson Higgs, a anuntat astazi CERN la cea mai mare conferinta a iernii, Moriond 2013. Experimentele ATLAS si CMS de la CERN au masurat spinul si paritatea noii particule si ele sunt tocmai cele prezise de teoria actuala a fizicii particulelor elementare, Modelul Standard, a fi cele ale bosonului Higgs. Acestea sunt spinul zero si paritatea pozitiva. Astfel, mai ramane de lamurit prin masuratori viitoare daca noua particula este chiar bosonul Higgs prezis de Modelul Standard, sau este doar unul din mai multi bosoni Higgs prezisi a exista de teorii care extind teoria Modelului Standard, de exemplu teorii supersimetrice. Comunicatul de presa de la CERN este aici:

http://press.web.cern.ch/press-releases/2013/03/new-results-indicate-particle-discovered-cern-higgs-boson

Articol mic la Scientia.ro:
http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,204.msg58567.html#msg58567

Am scris un articol mai detaliat pe care l-am trimis la ziare romanesti. Sa vedem care va publica si voi pune link aici.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/cern-particula-noua-de-la-ca-un-boson-higgs-la-un-boson-higgs-1028125.html

Sieglind:

--- Citat din: ariel55 din Iulie 30, 2012, 04:19:34 a.m. ---Hmmmm....parca subiectul era bosonul Higgs... ???
--- Terminare citat ---
 ::)
Bosonul lui Higgs ia premiul Nobel pentru fizică

Cercetătorii Peter Ware Higgs şi François Englert au primit marţi premiul Nobel pentru fizică pe 2013, informează site-ul nobelprize.org.

Belgianul François Englert şi britanicul Peter W. Higgs au fost recompensaţi pentru "descoperirea teoretică a mecanismului care contribuie la o mai bună înţelegere a originii masei particulelor subatomice, care a fost confirmată recent prin descoperirea acestei particule fundamentale prezise, realizată de experimentele ATLAS şi CMS cu ajutorul acceleratorului de particule (Large Hadron Collider) de la CERN".

http://www.scientia.ro/blogul-catalina-oana-curceanu/5577-de-ce-avem-masa-culisele-premiului-nobel-fizica-2013.html

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-24436781

cris:
Stie cineva daca s-a stabilit ca Bozonul Higgs are spinul 0 ?

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă