Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Bozonul Higgs

Creat de Adi, Mai 17, 2008, 05:44:22 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

mercur

Mulţumesc mult pentru răspusuri. Dar despre "Loop Quantum Gravity" ai vreo părere (eventual personală)?

Adi

Citat din: mercur din Mai 18, 2011, 10:33:21 PM
Mulţumesc mult pentru răspusuri. Dar despre "Loop Quantum Gravity" ai vreo părere (eventual personală)?

Cu placere. Stiu ca institutul teoretic Permieter din Canada este lider mondial in Loop Quantum Gravity. Dar este o teorie care incearca sa uneasca teoria relativitatii generalizate cu teoria cuantica, la fel cum incerca si teoria corzilor. Dar nici una nu a reusit inca ce si-a propus. Ramane ca teoreticienii sa faca progrese si sa faca predictii concrete, pe care noi experimentatorii sa le testam. Mai mult de atat nu am parere. Experimentele vor decide care teorie e corecta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

bowecho

#212
In mod normal, bozonul Higgs ar putea aparea in urma ruperii de simetrie a vidului sau... a quasi-vidului. Astfel, se considera campul Higgs ca fiind generat de potentiale simetrice; adica avem un potential de stanga si un potential de dreapta diferite de zero (avem doua stari la nivelul cel mai scazut de energie, dar diferit de zero). Daca ar exista un singur potential care ar trece prin zero, fermionii ar avea masa zero. In acest fel, in urma ruperii de simetrie a vidului, se considera unul din potentiale, iar campul oscileaza. Campul Higgs poate sa vibreze cu o frecventa data; aceste oscilatii sunt cuantificate, cuante detectate ca fiind particule Higgs. Chestia e ca daca bozonul Higgs este foarte masiv, e nevoie de o energie foarte mare pentru a determina campul sa oscileze. Adica, amplitudinea oscilatiilor e invers proportionala cu masa fermionilor. Bineinteles, bozonul Higgs s-ar putea observa indirect in urma coliziunilor dintre fermioni, avand in vedere ca, intr-adevar, campul Higgs este cuplat cu campul fermionic, astfel ca primul va reactiona la astfel de coliziuni, si va incepe sa oscileze.

Adi

Ai explicat foarte bine cum e cu bosonul Higgs. Ma bucur ca incepi sa contribui pe forum.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

bowecho

Multumesc. As dori sa deschid un topic sau mai multe, subiectul fiind fizica Pamantului, in curand.

Adi

#215
Update de la semnalul ce pare a fi o noua particula, fara a fi o noua particula, de la experimentul CDF de la Fermilab. Semnalul avea inainte 3.2 sigma, dar acum, dupa ce noi date au fost adaugate, efectul se mentine, ba chiar sporeste la aproape 5 sigma. Totusi, nu este o noua particula, ci doar un efect sistematic, cel mai probabil.

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/cdf_w_jj_resonance_closer_5_sigma_now-79526

Si prezentare oficiala de unul din cei doi sefi de la CDF la conferinta Rencontres de Blois. http://blois.in2p3.fr/2011/transparencies/punzi.pdf
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

styhl

    Care este scopul acetei cercetari (cautare bozonului Higgs)???
   Unii presupun ca, s-ar dori, foarte mult, gasirea unei noi surse de energie , e corect??

Adi

Citat din: styhl din Mai 31, 2011, 07:48:49 PM
    Care este scopul acetei cercetari (cautare bozonului Higgs)???

Intelegerea cauzei pentru care particulele elementare au masa diferita de zero.

Citat din: styhl din Mai 31, 2011, 07:48:49 PM
   Unii presupun ca, s-ar dori, foarte mult, gasirea unei noi surse de energie , e corect??

Fals. Nu are legatura cautarea bosonului Higgs cu cautarea unor noi surse de energie.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Sieglind

#218
Adi,

căutarea asta mi se pare mai apropiată de truda celor care cern aur din nisipul de râu decât de rătăcirea unui Parsifal (că te-am citit şi pe tine pomenind de "Holy Grail").

În plus, aşteptarea celorlalţi care vor neapărat să vadă ( :D), să ştie că L-aţi găsit, să-L pipăie şi să urle: Este!

Colectare şi interpretare de date ... timp şi răbdare. Dacă nu va fi în vara asta, va fi altădată sau niciodată. So what?  Mie mi se pare mult mai important că oamenii [de ştiinţă, dar şi ăia-s tot oameni] au ajuns atât de departe în înţelegerea alcătuirii lumii (micro- sau macrounivers, whatever). :)

Iar asta în doar cca. 2500, haide 3000 de ani. Extraordinar de puţin! pornind de la ZERO: fire de nisip, cerul înstelat şi mai apoi un compas.

Adi

Asa e, Sieglind. Astazi am tinut o prezentare la o conferinta de studenti de la Fermilab si apoi pregatii un poster pentru o alta conferinta de maine. E acel timp al anului plin de conferinte, hehe. E un sentiment frumos sa pui 4,5 ani de doctorat pe o singura pagina de poster. O sa fac publice aceste materiale, dar mai intai trebuie sa pregatesc si un fel de brosura cu analiza explicata pe intelesul tuturor, altfel ar fi prea multe detalii tehnice. Pe curand!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Sieglind

Pe curând! De abia aştept să văd posterul :)

Între timp, îţi ţin pumnii !!!

Adi

Astazi toata ziua am asistat la conferinta utilizatorilor laboratorului american de fizica particulelor Fermilab. A fost foarte fain. A fost cate o prezentare de 20 de minute despre fiecare experiment de la Fermilab (atat din acceleratoare de particule, cat si din fizica de intensitate inalta, precum cea a neutrinilor, sau din astrofizica, precum cautarea materiei intunecate). Am prezentat si posterul meu si a mers foarte bine. Au fost multi oameni care au pus intrebari. Posterul meu cu rezultatul meu final de la doctorat, rezultat aprobat de colegii mei de experiment cam acum o luna si ceva, este acum pus si pe siteul meu.

http://adrianbuzatu.com/extra/PhDResultPosterAdrianBuzatu.pdf

Luni e planuit sa predau la universitate teza de doctorat. Usor usor ma apropii de final si apoi voi putea scrie mai mult de popularizarea stiintei. Intre timp lucram tare la noul rezultat de boson Higgs pentru vara aceasta.

Intrebari si comentarii sunt binevenite la poster.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Va amintiti de posibilul semnal nou (ori o noua particula, ori un efect sistematic) pe care experimentul CDF il vede in analiza care cauta un boson W produs impreuna cu doua jeturi. Ei bine, astazi a venit mult asteptatul raspuns de la celalalt experiment de la Tevatron, anume DZero. Vad ei acelasi efect, sau nu? Ei bine, raspunsul este: nu!

Asadar cele doua experimente fac ceva diferit, desi au incercat sa faca totul identic. Ce anume se intampla? Cazuri din acestea se intampla din cand in cand in fizica particulelor elementare si tocmai de aceea detectoarele de particule sunt cate doua la un accelerator, pentru ca nu se poate crede ca un nou semnal este real pana nu este vazut de ambele experimente. Asadar, misterul continua.

Va invit sa cititi articolul bun scris de Tommaso Dorigo despre acest rezultat anuntat azi de DZero.

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/dzero_refutes_new_cdf_dijet_resonance-79882

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Wow, se pare ca nu am prezentat si aici cel mai recent rezultat despre bosonul Higgs, de acum o luna, prezentat la conferinta europeana de fizica particulelor gazduita de la Grenoble. Am scris un articol amplu la EvZ.ro. Iata linkul.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/2011-an-fabulos-pentru-cautatorii-bosonului-higgs-940963.html

Dar iata ca astazi, la o luna de la ultima conferinta mare, a inceput conferinta internationala a fizicii particulelor, gazduita la Mombay, India. Si chiar in prima zi, la prima ora, au fost anuntate cele mai asteptate rezultate, anume cele despre bosonul Higgs de la LHC. Caci intre timp LHC a colectat de doua ori mai multe date decat cele prezentate acum o luna si astfel analizeze au devenit mai bune.

Astfel, un nou teritoriu unde se putea ascunde bosonul Higgs a fost exclus, anume cel intre 145 si 149 GeV/c^2. Astfel, masa bosonului Higgs, daca acesta exista, poate sa fie acum doar intre 114.4 si 145 GeV/c^2. Intervalul exclus, 145-149 GeV/c^2, corespunde masei atomilor de Gadellinium si Terbium!

http://cms.web.cern.ch/cms/News/2011/LP11/

http://motls.blogspot.com/2011/08/lepton-photon-2011.html
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro