Adi, poti sa-mi explici cum capata particulele masa, din punct de vedere teoretic?
Multumesc.
Salut, nu am avut net in ultimele zile, caci am calatorit spre Canada, dar voi raspunde acum. Din punct de vedere teoretic, nici eu nu stiu exact, caci ar trebui sa fi facut calculele din teoria cuantica a campului. Si nu le-am facut, eu fiind experimentator, nu teoretician. Dar iti pot oferi o analogie. Trebuie sa iti imaginezi ca exista un camp care permeaza intregul Univers, chiar si acolo unde este vid, si acesta da un fel de proprietate de "vascozitate" vidului. Adica particulele simt un fel de "frecare" cand merg chiar si prin vid. Si diferite particule simt diferite "coeficiente de frecare". Cu cat masa particulelor este mai mare, cu atat coeficientul de frecare e mai mare si deci la o energie data, viteza este mai mica. Probabilitatea ca particula sa interactioneze cu bozonul Higgs este proportionala cu masa sa si o poti intelege metaforic ca acest "coeficient de frecare".
Sau poti sa iti imaginezi o padure cu copaci. Copacii sunt bosoni Higgs. Unele particule mai mare, mai grase, se pot strecura mai greu printre copaci, caci se ciocnesc cu mai multi copaci. Pe cand particulele cu masa mai mica, mai zvelte, se strecoara mai usor printre copaci, ciocnindu-se cu mai multi copaci.
Sper ca te ajuta aceasta.