Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Sistem de navigatie in spatiu

Creat de sumalan dorin, Februarie 14, 2011, 09:32:20 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

sumalan dorin

Salutari


Am si eu o intrebare,daca o naveta spatiala pleaca de pe Terra in cautarea unor alte planete din galaxia noasta ,cum o sa stie cum o sa intoarca inapoi pe Terra? De unde stie ca este pe drumul de intoarcere spre Terra?Dupa ce se ghideaza o naveta in spatiu?

Adi

Foarte buna intrebare. Pe messenger ma intrebasei si ce fel de sistem de coordonate vor fi folosite, caci nu exista Nord, Sud in spatiu. Ei bine, oamenii au covenit asupra unui Nord si Sud galactic, dat de directia de rotatie a Soarelui in jurul axei sale (care e acelasi sens in care se roteste si Pamantul in jurul Soarelui si a Pamantului in jurul axei sale). Acestea sunt coordonate galactice, parca. Nu sunt specialist in asta, asa ca trebuie verificat ce am zis.

Dar in general cred ca sondele ar privi spre Soare atunci cand circula in sistemul solar si ar comunica prin unde radio cu sonde de pe Pamant si ar merge spre Pamant asa cum navele pe mare merg noaptea spre farul de la tarm.

Daca vorbim de calatorii spre alte sisteme solare, probabil ca se vor orienta dupa pozitia stelelor, dar nu stiu daca s-a gandit cineva serios la asta, pentru ca inca nu am ajuns acolo cu calatoriile spatiale.

Imi mai vine in minte Star Trek, serial pe care il urmaresc chiar acum si de cativa ani si acolo ei zic ca se orienteaza dupa pozitia stelelor.

Foarte buna intrebare, sper sa comenteze si altii.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mercur

Niste repere foarte bune (precum farurile) pot fi si pulsarii, eventual si alte surse puternice de radiatii gamma sau X.

sumalan dorin

multumesc de raspuns.

Exact ce spune Mercur ,la asta ma gandeam si eu dar nu eram sigur ca,gandesc corect.Niste surse foarte puternice ,gen radiatii care sa arate directia.

Dar daca o navata spatiala din sistemul nostru solar paraseste galaxia si intra intr-o alta galaxie,atunci  o sa fie valabila sursa de radiatie foarte puternica emisa? Apropo din punct de vedere matematic ar fii posibil ceea ce spunea Mercur mai sus,si intr-o alta galaxie?

Adi

Cred ca din afara galaxiei s-ar vedea clar galaxiile separate, tot asa cum din avion s-ar putea vedea diferite oaze din desert.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mercur

Citat din: Şumi din Februarie 14, 2011, 10:01:22 PM
Dar daca o navata spatiala din sistemul nostru solar paraseste galaxia si intra intr-o alta galaxie,atunci  o sa fie valabila sursa de radiatie foarte puternica emisa? Apropo din punct de vedere matematic ar fii posibil ceea ce spunea Mercur mai sus,si intr-o alta galaxie?
La intrarea intr-o alta galaxie ar putea fi identificate sursele locale respective de radiatii, iar mai apoi, prin metoda triangulatiei se poate determina pozitia navei in raport cu acele surse. In spatiul intergalactic s-ar putea folosi cu succes raportarea fata de anumite galaxii cu nuclee active.

sumalan dorin

Corect

Banuiesc ca sa navighezi prin spatiu trebuie sa ai reper.In sistemul nostru solar ne putem ghida dupa Soare ( cred),dar in alt sistem solar dupa ce? daca nu cunoastem nicio planeta din acel sistem?Nu cunoastem nimic.

Exploatam spatiul asa cum au facut inaintasii nostri cand au descoperit alte locuri de pe Terra.Doar curiozitatea care ne mana sa descoperim .

sumalan dorin

Mercur imi poti spune te rog in ce consta metoda triangulatiei,dar te rog fa-o fara prea multi termeni de specialitate daca se poate.

mercur

Uite aici un link: http://en.wikipedia.org/wiki/Triangulation
In mare, ar fi cam asa: daca stim distanta dintre 2 puncte si unghiul sub care vedem acea distanta, putem calcula, aflandu-ne intr-un al treilea punct, distanta pana la fiecare din cele doua puncte.