Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Facultatea de Fizica de la Magurele

Creat de alef, Iunie 05, 2010, 09:22:09 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

b12mihai

#30
@AlexandruLazar - iti multumesc mult pentru toate informatiile pe care mi le-ai dat acum. M-am lamurit, in mare, despre ce-i vorba. Am inteles diferenta dintre inginerie si stiinte aplicate, iar pe mine m-ar interesa ingineria, nu stiintele aplicate.

Eu, personal, m-am hotarat, inca de la inceputul clasei a XII-a, sa ma duc la A&C, dar la sectia "ingineria sistemelor", nu la calculatoare (pentru ca nu vreau sa fac programare/informatica pe viitor, ci inginerie - adica ce ai descris tu ca fiind inginerie). Materia de acolo, din ce scrie pe site pare interesanta, si am regasit masterele pe inginerie de care mi-ai spus.

Mai am o singura intrebare: intre electronica si A&C, care din ele ofera mai multe oportunitati pe inginerie, din cate stii tu? Din ce ai spus tu la punctul 1. materiile din primii 2 ani sunt asemanatoare (nu stiu daca chiar coincid ???)...deci in primii doi ani, la orice facultate din Poli as fi, studiez aceleasi lucruri...Dar care e diferenta dintre ele dupa acesti 2 ani, in ceea ce priveste specializarea?
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

HarapAlb

Din amandoua iesi cu titlul de inginer, aici nu e nici o diferenta :)

In tara, majorittea absolentilor de Electronica se angajeaza fie la firmele de comunicatii mobile sau prin cablu, fie ca programatori in limbaje de nivel inalt sau microprocesoare. In Romania nu (mai) exista o industrie electronica, acum totul se importa. Partea buna este ca unele firme straine (de ex: Siemens, Honeywell...) au deschis divizii de cercetare/dezvoltare in Romania, exista firme create special pentru a atrage proiecte din strainatate (de la giganti: Intel, AMD...). Deci, ceva oportunitati exista in Romania, localizate exclusiv in orasele mari gen Bucuresti, Timisoara, si probabil ca nu au in permanenta oferte de angajari.

Ca absolvent de Automatica cred ca poti aborda fara probleme toata partea de programare, si cu ceva efort si partea care tine mai mult de proiectare de dispozitive.

AlexandruLazar

Cu titlul de inginer din facultatea de stiinte aplicate poti sa te stergi la fel ca cu oricare alt titlu de inginer de cand cu planul Bologna, deci nu diploma in sine e problema :) eu ziceam de abordare.

Exista inca o serie de firme straine cu divizii de cercetare/dezvoltare in Romania -- de exemplu Freescale are una (condusa chiar de un profesor din Poli de fapt, daca nu ma insel cel putin cu privire la rolul lui de acolo) care angajeaza in mod regulat studenti si absolventi. In ultimii ani, la Calculatoare accentul a inceput sa se puna tot mai putin pe partea de proiectare a calculatoarelor numerice (e drept ca nici nu mai este atat de relevant la licenta -- in patru ani nu ai cand sa mai aprofundezi partea asta cum trebuie), dar nu s-a pierdut cu totul. Daca te intereseaza partea asta, intr-adevar e o alegere mai buna. La Electronica ai niste cursuri pentru sisteme digitale, ceva mai avansate decat la Calculatoare, dar mai generale, pe ei ii intereseaza orice fel de sistem digital (inclusiv microcontrollere, DSP-uri s.a.m.d.) la nivel de constructie si proiectare, ceea ce pe la Calculatoare vezi ceva mai putin. Din pacate, cum a semnalat si HarapAlb, la noi nu mai exista o industrie de electronica, sansele sa ramai in tara si sa proiectezi urmatorul iPad sunt mici.

CitatMai am o singura intrebare: intre electronica si A&C, care din ele ofera mai multe oportunitati pe inginerie, din cate stii tu? Din ce ai spus tu la punctul 1. materiile din primii 2 ani sunt asemanatoare (nu stiu daca chiar coincid )...deci in primii doi ani, la orice facultate din Poli as fi, studiez aceleasi lucruri...Dar care e diferenta dintre ele dupa acesti 2 ani, in ceea ce priveste specializarea?

In principiu cam oricare, cu mentiunea ca de la Electronica iti e ceva mai usor sa te angajezi ca programator decat iti e de la automatica sa te angajezi pe un post unde trebuie sa folosesti surubelnite -- din pacate, cu exceptia companiilor straine de prestigiu, cei care se ocupa de angajari sunt experti in resurse umane, nu in domeniul de activitate al firmei, si inteleg diferenta intre "automatica" si "calculatoare" cam cum inteleg eu diferenta intre "roz" si "siclam". Electronica iti deschide o serie de usi spre partea de comunicatii, si e in general de orientare mai larga. Ca idee: planul de la ei e apropiat de ceea ce in vest s-ar chema "Electrical and Electronic Engineering", cel de la Calculatoare e mai apropiat de ceea ce in Vest ar fi Computer Engineering, si care nu e foarte popular decat in cateva tari fiindca majoritatea electronistilor de acolo spun ca de fapt nu-i decat o ramura a electronicii digitale aplicate.

Pe partea de dezavantaje: in ambele locuri o sa gasesti cativa profesori extraordinari; cum fiecare padure are uscaturile ei, o sa dai peste ele in amandoua partile, difera insa natura lor. Uscaturile de la electronica sunt tipicul ala de profesor comunist care te pica pentru ca nu-i place mutra ta. Uscaturile de la calculatoare sunt genul de oameni care nu prea au idee despre ce predau acolo, dar pentru ca le vin studenti foarte buni si foarte interesati care suplinesc asta, au impresia ca se pricep si fac mare caz de asta, motiv pentru care vei gasi acolo mai multe aere decat intr-un rezervor de oxigen.

De asemenea, cei de la Calculatoare au o atractie nu foarte sanatoasa fata de instrumentele Microsoft. O fac, ce-i drept, spre binele studentilor, in ideea ca tehnologiile alea oricum sunt foarte populare. Din pacate majoritatea studentilor de acolo iau asta cam prea in serios si se trezesc cand termina facultatea ca daca le iei Visual Studio din fata ochilor si ii pui sa foloseasca altceva decat MS SQL, incep sa transpire. Pe de alta parte, ideea de formare a unui inginer electronist e ca trebuie sa fie in stare sa inteleaga dispozitivele pana in cele mai mici detalii, nu numai sa le foloseasca, asa ca la Electronica o sa ti se para ocazional ca inveti prea multe ecuatii cu derivate partiale pentru o nenorocita de antena si ca nu o sa-ti foloseasca draciile alea niciodata; ceea ce in functie de ce o sa faci pe urma se poate de fapt sa fie si adevarat.

Daca vrei un sfat concret -- ce-i drept subiectiv insa documentat din interactiunile cu profesorii de la A&C si programatori care au terminat acolo, in afara cazului in care te intereseaza in mod special programarea sau calculatoarele (inclusiv la nivel de arhitectura si proiectare) si nu te deranjeaza sa suplinesti lipsa de competenta sau de bun-simt a catorva profesori, nu prea merita.

Daca ajungi in Poli, zi-mi, poate ne-om vedea pe aici :).

Adi

Ma bucur sa vad cum evolueaza acest topic de discutie. Chiar e foarte util si ne ajutam noi intre noi.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

@HarapAlb si @AlexandruLazar - multumesc mult pentru raspunsuri si pentru clarificari. Decizia cea mai buna pentru mine ramane sa o iau tot eu.

CitatDaca ajungi in Poli, zi-mi, poate ne-om vedea pe aici

Fii sigur ca ne-om vedea. Poate chiar in iulie cand ma duc sa ma inscriu ;D .
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

arkadj

#35
@Adi
Unde ai făcut facultatea ?

Adi

Citat din: arkadj din Iulie 20, 2010, 06:26:12 PM
@Adi
Unde ai făcut facultatea ?

primii doi ani la INSA Lyon, Franta, scoala de ingeri.

anul trei la Grenoble la universitatea Joseph Fourier, licenta + magistere.

apoi 2 ani de masterin fizica la McGill University, Montreal.

Iar peste cateva luni termin tot acolo doctoratul.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

De acum, Cosmote ofera burse pentru absolventii claselor a XII-a care au fost admisi la o facultate de stat in Romania. Detalii aici: http://www.campusnews.ro/stiri-burse_stagii-7791368-lansat-programul-bursele-cosmote.htm
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Stephanie

Buna
Am tot cautat pe net un forum al facultatii de fizica bucuresti,cum au celelalte facultati,niste informatii despre camin,poze,..ceva..orice..;))  dar nimic:D 
am si eu niste intrebari despre profii de acolo si despre camin. am intrat anul asta la fizica.
Cineva de la fizica pe aici...?

Adi

Citat din: Stephanie din Septembrie 18, 2010, 03:42:13 PM
Buna
Am tot cautat pe net un forum al facultatii de fizica bucuresti,cum au celelalte facultati,niste informatii despre camin,poze,..ceva..orice..;))  dar nimic:D 
am si eu niste intrebari despre profii de acolo si despre camin. am intrat anul asta la fizica.
Cineva de la fizica pe aici...?

Cineva de la fizica da, de la fizica bucuresti nu. Totusi, stiu o fata de acolo, activa pe Facebook. Asadar cauta pe Facebook pe Irina Cioara.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Stephanie


Adi

Vezi, puterea unei comunitati! Cheama si pe prietenii tai la Stiinta Azi.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

azanda

Citat din: alef din Iunie 05, 2010, 09:22:09 PM
          Sunt pasionat de fizica, in special de mecania cuantica si de fizica particulelor elementare. Am de ales intre Facultea de Fizica de la        Universitatea Bucuresti si facultatea de Automatica si Calculatoare de la Universitatea Politehnica Bucuresti. Desi inclin spre prima, cred ca o sa
o aleg pe a doua. Asta deoarece a doua ofera un viitor mai sigur. De asemenea, am fost sfatuit sa nu ma duc la Facultatea de Fizica deoarece nu voi putea sa fac mai nimic dupa ce voi absolvi aceasta facultate.   

         Puteti, va rog, sa - mi spuneti ce oporunitati( in cariera) ofera Facultatea de Fizica de la Universitatea Bucuresti studentilor si absolventilor sai ? Multumesc mult.




Salut!
Ma numesc Alexandra, si sunt studenta in anul III la Facultatea de Fizica...am citit mai sus cateva comentarii care in mare nu-s adevarate.
In acest moment facultatea iti ofera tot felul de oportunitati.
Daca te intereseaza fizica si nu esti doar un simplu student ce se mai duce din cand in cand pe la scoala, poti realiza foarte multe.Sunt multi profesori, cu experienta multa in spate si abilitati dobandite chiar si din universitatile din strainatate care abea asteapta studenti interesati de fizica, fiind mereu deschisi sa te invete tot ce le sta in putinta.
Mie de exemplu imi place foarte mult aici. Daca vrei sa inveti chiar ai cu cine.
Cat despre ce vei face dupa ce vei termina, cu siguranta te poti angaja in diverse institute pe salarii, zic eu bune fata de alte ramuri, asta aici in tara; iar in afara se pleaca foarte usor deoarece sunt putini studenti seriosi si locuri multe neocupate.
Cred ca am venit cam tarziu cu acest post, insa sper sa-ti dau de gandit in caz ca te-ai dus la Politehnica. si chiar daca te-ai dus acolo, tot nu-i timpul pierdut. ;)

Adi

Excelent ca ai venit pe forum. Sunt(em) interesat(i) de a afla mai multe detalii despre fizica la Magurele. Vrei sa scrii un articol cu opinia ta si experienta ta? Si il vom publica nu doar pe forum, ci si pe site la Stiinta Azi. Eu unul persona chiar sunt curios, caci am studiat fizica particulelor in strainate si vreau sa stiu cum e la Magurele.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro