Cu titlul de inginer din facultatea de stiinte aplicate poti sa te stergi la fel ca cu oricare alt titlu de inginer de cand cu planul Bologna, deci nu diploma in sine e problema

eu ziceam de abordare.
Exista inca o serie de firme straine cu divizii de cercetare/dezvoltare in Romania -- de exemplu Freescale are una (condusa chiar de un profesor din Poli de fapt, daca nu ma insel cel putin cu privire la rolul lui de acolo) care angajeaza in mod regulat studenti si absolventi. In ultimii ani, la Calculatoare accentul a inceput sa se puna tot mai putin pe partea de proiectare a calculatoarelor numerice (e drept ca nici nu mai este atat de relevant la licenta -- in patru ani nu ai cand sa mai aprofundezi partea asta cum trebuie), dar nu s-a pierdut cu totul. Daca te intereseaza partea asta, intr-adevar e o alegere mai buna. La Electronica ai niste cursuri pentru sisteme digitale, ceva mai avansate decat la Calculatoare, dar mai generale, pe ei ii intereseaza orice fel de sistem digital (inclusiv microcontrollere, DSP-uri s.a.m.d.) la nivel de constructie si proiectare, ceea ce pe la Calculatoare vezi ceva mai putin. Din pacate, cum a semnalat si HarapAlb, la noi nu mai exista o industrie de electronica, sansele sa ramai in tara si sa proiectezi urmatorul iPad sunt mici.
Mai am o singura intrebare: intre electronica si A&C, care din ele ofera mai multe oportunitati pe inginerie, din cate stii tu? Din ce ai spus tu la punctul 1. materiile din primii 2 ani sunt asemanatoare (nu stiu daca chiar coincid )...deci in primii doi ani, la orice facultate din Poli as fi, studiez aceleasi lucruri...Dar care e diferenta dintre ele dupa acesti 2 ani, in ceea ce priveste specializarea?
In principiu cam oricare, cu mentiunea ca de la Electronica iti e ceva mai usor sa te angajezi ca programator decat iti e de la automatica sa te angajezi pe un post unde trebuie sa folosesti surubelnite -- din pacate, cu exceptia companiilor straine de prestigiu, cei care se ocupa de angajari sunt experti in resurse umane, nu in domeniul de activitate al firmei, si inteleg diferenta intre "automatica" si "calculatoare" cam cum inteleg eu diferenta intre "roz" si "siclam". Electronica iti deschide o serie de usi spre partea de comunicatii, si e in general de orientare mai larga. Ca idee: planul de la ei e apropiat de ceea ce in vest s-ar chema "Electrical and Electronic Engineering", cel de la Calculatoare e mai apropiat de ceea ce in Vest ar fi Computer Engineering, si care nu e foarte popular decat in cateva tari fiindca majoritatea electronistilor de acolo spun ca de fapt nu-i decat o ramura a electronicii digitale aplicate.
Pe partea de dezavantaje: in ambele locuri o sa gasesti cativa profesori extraordinari; cum fiecare padure are uscaturile ei, o sa dai peste ele in amandoua partile, difera insa natura lor. Uscaturile de la electronica sunt tipicul ala de profesor comunist care te pica pentru ca nu-i place mutra ta. Uscaturile de la calculatoare sunt genul de oameni care nu prea au idee despre ce predau acolo, dar pentru ca le vin studenti foarte buni si foarte interesati care suplinesc asta, au impresia ca se pricep si fac mare caz de asta, motiv pentru care vei gasi acolo mai multe aere decat intr-un rezervor de oxigen.
De asemenea, cei de la Calculatoare au o atractie nu foarte sanatoasa fata de instrumentele Microsoft. O fac, ce-i drept, spre binele studentilor, in ideea ca tehnologiile alea oricum sunt foarte populare. Din pacate majoritatea studentilor de acolo iau asta cam prea in serios si se trezesc cand termina facultatea ca daca le iei Visual Studio din fata ochilor si ii pui sa foloseasca altceva decat MS SQL, incep sa transpire. Pe de alta parte, ideea de formare a unui inginer electronist e ca trebuie sa fie in stare sa inteleaga dispozitivele pana in cele mai mici detalii, nu numai sa le foloseasca, asa ca la Electronica o sa ti se para ocazional ca inveti prea multe ecuatii cu derivate partiale pentru o nenorocita de antena si ca nu o sa-ti foloseasca draciile alea niciodata; ceea ce in functie de ce o sa faci pe urma se poate de fapt sa fie si adevarat.
Daca vrei un sfat concret -- ce-i drept subiectiv insa documentat din interactiunile cu profesorii de la A&C si programatori care au terminat acolo, in afara cazului in care te intereseaza in mod special programarea sau calculatoarele (inclusiv la nivel de arhitectura si proiectare) si nu te deranjeaza sa suplinesti lipsa de competenta sau de bun-simt a catorva profesori, nu prea merita.
Daca ajungi in Poli, zi-mi, poate ne-om vedea pe aici

.