Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Facultatea de Fizica de la Magurele

Creat de alef, Iunie 05, 2010, 09:22:09 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Qubix

Citat din: alef din Iunie 13, 2010, 07:56:19 PM
         Sa inteleg ca se pleaca usor. Asta e ( dupa parerea mea) un mare avantaj( sper sa nu ma pice cineva ani la rand, chiar daca sunt bine pregatit) . Planul meu( nu stiu cat e de realist) e sa obtin o licenta la Magurele, apoi sa fac master - ul in afara( sper sa prind o bursa). Ce conditii trebuie sa indeplineasca un student ca sa obtina o bursa in strainatate la master? Ce ar trebui sa faca in timpul facultatii pentru a obtine bursa mai usor? Dupa ce crriterii se acorda aceste burse?

- Medie peste 8.50 , nu prea sunt interesate de medie universitatile din afara (am colegi care au plecat si cu 7, in Franta)
- RECOMANDARE DE LA UN PROFESOR (infinit mai importanta decat media, de fapt mai importanta decat orice)
- Cambridge , Toefl, sau alt test de limba engleza recunoscut
- Bani la ciorap (burse integrale nu se dau aici)

alef

        Mulţumesc tuturor pentru răspunsuri.  Am ales  să mă duc la Facultatea de Automatică şi  Calculatoare, deoarece am ajuns la concluzia că Facultatea de Fizică "e praf" . Am două motive să cred acest lucru:

            1.   Am deschis acest topic( "Facultatea de Fizică de la Măgurele" ) acum aproximativ două săptămâni, şi prima întrebare a fost referitoare la oportunităţile oferite de această facultate. Deşi acest forum are un caracter ştiinţific, nici un profesor de fizică de la această facultate nu a intervenit în discuţie( deşi facultatea  la care predau a fost făcută "cu ouă şi oţet" ). Asta ar putea însemna două lucruri:
                a.   Profesorii de la această facultate nu citesc acest forum, deci "sunt praf" .
                b.   Profesorii de la această facultate citesc forum – ul, dar nu vor să mintă pe nimeni, luând apărarea facultăţii sau afirmând că facultatea oferă perspective.
          În ambele situaţii, nu se merită să studiez la această facultate.

           2.   Am ajuns să discut şi cu alţi studenţi / absolvenţi ai facultăţii şi aceştia au confirmat că Facultatea de Fizică "e praf" .



        Se pare că, dacă vreau să studiez Fizica, ar trebui să plec în afară. Cred că e cam târziu să mă gândesc la asta acum. Ce e drept, am început să caut informaţii cam târziu. Am o conexiune la internet de câteva luni. Acestă perioadă a fost suficent de aglomerată încât să nu am prea mult timp să caut informaţii.



         Cu toate că timpul în care am căutat informaţii pe internet a fost scurt, din informaţiile pe care le – am colectat până acum am ajuns la concluzia că nu ar fi rău să studiez domeniul calculatoarelor 4 ani, după care să fac o facultate de fizică( în afară), având un "background"  puternic.  Asta deoarece fizicienii folosesc destul de mult calculatoare în munca lor( şi teoreticienii, dar mai ales cei experimentatori) . De asemenea, m – a atras conceptul " digital physics" (http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_physics " ) . Cred că dacă studiez şi fizica şi calculatoarele, voi înţelege foarte bine acest domeniu.


Adi

Buna alef, ma bucur sa vad ca acest forum Stiinta Azi te-a ajutat in luarea deciziei. Suntem chiar onorati de ideea ta cum ca profesorii de la fizica de la Bucuresti ar trebui sa citeasca acest forum. Din pacate, nu o fac.

Orice ai face in stiinta ai nevoie de calculatoare. Eu sunt experimentator in fizica particulelor si ceea ce fac cea mai mare parte a timpului e programare. Adica folosim Linux si C++ pentru a analiza datele colectate de detectoarele de particule. La fel este si pentru analiza luminii si particulelor ce vin din spatiul cosmic. La fel si in alte domenii ale fizicii. Este nevoie de oameni care fac modelizari pe calculator asa ca poti trece la un master de fizica mai tarziu. Dar ai grija sa inveti cat mai multa fizica la politehnica.

Sfatul meu ar fi insa altul. Sa faci un singur an la politehnica. Anul acela este general, adica faci mate bine, fizica bine si calcualatoare bine. Dupa aia incepi sa te specializezi si vei face dracenii si la calculatoare ce nu iti vor folosi niciodata in stiinta. Iar la anul pe vremea asta vei primi deja raspunsurile de la facultati de fizica din afara si mergi acolo. Adica pur si simplu renunti apoi la politehnica si iei de la zero o facultate in afara. Nu trebuie sa il vezi ca un an pierdut. Este un an in care inveti multe, dar apoi merita sa faci facultatea de fizica de la zero in afara. Daca vii direct la master, va fi greu pe fizica, caci nu vei avea cunostiintele necesare. Daca vrei sa fii in domenii de actualitate, trebuie sa faci neaparat mecanica cuantica si relativitatea la facultate. La politehnica nu vei face astea. Vei face cel mult mecanica clasica in primul an de facultate.

Si eu am facut o politehnica, dar in Franta si doar 2 ani, cei generali. Dupa aceea m-am transferat la o facultate obisnuita, sa fac doar fizica. Si am ajuns bine, la o universitate pe locul 25 din lume, anume McGill University din Canada.

Asadar ai multe posibilitati. Daca incepi in tara nu inseamna ca si merita sa termini tot in tara.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

alef

            Mulţumesc pentru sfat. Mă gândesc totuşi că, dacă o să fac un an şi o să las, cei care mi – ar acorda o bursă ar crede că " mă plictisesc repede" şi că nu ar merita să rişte să – mi acorde această bursă. Ar fi mai greu pentru mine să aplic, cu alte cuvinte.

            Dacă totuşi aş alege să fac patru ani la Politehnică şi după să mă duc să fac fizică în afară, care ar fi dezavantajul? Timpul pierdut sau faptul că aş pierde multă energie, şi nu aş mai putea s – o iau de la zero?

Adi

Citat din: alef din Iunie 19, 2010, 01:19:49 AM
            Mulţumesc pentru sfat. Mă gândesc totuşi că, dacă o să fac un an şi o să las, cei care mi – ar acorda o bursă ar crede că " mă plictisesc repede" şi că nu ar merita să rişte să – mi acorde această bursă. Ar fi mai greu pentru mine să aplic, cu alte cuvinte.

Inteleg ca te gandesti asa, dar aici gresesti si asta e o veste buna. Nu iti va afecta cu nici un fel sansele de a fi primit la facultate. Ba chiar vei avea o sansa in plus, caci vei avea mai multa experienta.

Citat din: alef din Iunie 19, 2010, 01:19:49 AM
            Dacă totuşi aş alege să fac patru ani la Politehnică şi după să mă duc să fac fizică în afară, care ar fi dezavantajul? Timpul pierdut sau faptul că aş pierde multă energie, şi nu aş mai putea s – o iau de la zero?

Daca vei face fizica de la zero va fi perfect. Daca vrei sa faci master in fizica direct, problema va fi ca nu vei stii suficienta fizica, mai precis ca nu vei fi facut cursurile de fizica pe care trebuie sa le fi facut, in special cuantica si relativitatea.

Dar dupa 4 ani vei avea deja 23 de ani, daca faci facultate iar 4 ani, vei avea 27, ori la varsta asta majoritatea termina deja doctoratul de fizica si tu abia vei incepe atunci masterul. Asta e problema. Desigur, poti sa incepi master la 27, nimeni nu te discrimineaza, dar pana termini doctoratul vei avea 33 si deci pana atunci vei avea tot salariu de student si te vei plimba de colo colo la laborator, dar poate pana la varsta ei vrei sa fii casatorit si sa ai si copii. Asta va fi greu cat inca esti la doctorat.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

#20
Ideea sugerata de Adi nu e neaparat rea (oricum e mai bine decat sa stai un an pe acasa) -- dar vezi ca in primul an de Poli nu prea faci mare lucru  legat de calculatoare, nici macar la Automatica si Calculatoare. Vezi daca poti sa faci rost de un ghid al studentului de la ei (sau macar de syllabusurile cursurilor) si vezi daca te intereseaza in mod special ceva ce se face in primul an (in afara de cursurile de matematica si de fizica). Fizica cel putin se face bine; matematica, de cand cu planul Bologna, mai putin.

Dezavantajul daca faci patru ani pe Poli si pe urma vrei sa continui sa faci stiinta este ca va trebui sa o iei de la zero cu studiile de licenta; pentru master majoritatea facultatilor cer ca planul de invatamant de la licenta sa includa un numar minim de credite pe cursuri de matematica si fizica, de vreo trei ori mai mult decat faci prin majoritatea facultatilor din Politehnica (poate in afara de facultatea de chimie dar... e chimie).

Exista si destule avantaje. Facultatea unde studiez eu (Inginerie Electrica) are un laborator unde se lucreaza mult pe partea de calcul de inalta performanta, modelare si simulare de care vorbeste Adi, si cu asta ma ocup si eu (desi sunt student), iar majoritatea problemelor cu care ne ocupam sunt la nivel de fizica aplicata (modelare si simulare pentru electromagnetism si micromagnetism) si sunt venite in mare parte de la parteneri industriali (Philips, Austria Microsystems s.a.m.d.). Facultatea asta nu cred ca te intereseaza insa oamenii sunt cu siguranta deschisi la colaborare indiferent unde esti student. Si cei de la A&C au un laborator de calcul de inalta performanta dar nu stiu exact cu ce se ocupa, am inteles ca pe ei ii intereseaza mai mult problemele de grid computing si de software ca atare, nu aplicatiile acestora in mod direct.  Loc pentru o cariera cu o baza stiintifica solida este, insa va trebui sa studiezi foarte mult de unul singur pentru ca accentul in Poli este pe pregatirea inginereasca, nu pe pregatirea stiintifica.

O varianta pentru tine ar fi Facultatea de Stiinte Aplicate din cadrul Politehnicii (presupun ca zici de cea din Bucuresti?). Acolo propriu-zis faci aproape numai matematica si fizica. Facultatea aceea nu e foarte bine vazuta in Politehnica pentru ca pregatirea inginereasca sufera iar la catedrele de fizica si matematica, pe langa cativa oameni exceptionali, sunt si destule dejectii, dar daca te intereseaza subiectele in sine cred ca iti deschide destule usi. Vezi si varianta asta -- arunca un ochi pe site-ul lor eventual. Cred ca asta iti rezolva problema cu accesul la master -- n-am verificat dar sunt destul de sigur ca faci destula fizica si matematica pentru a indeplini cerintele universitatilor unde aplici, si bruma de pregatire inginereasca pe care o sa o primesti iti va fi totusi de folos (macar cat sa stii sa schimbi siguranta voltmetrului daca face flama in loc sa-l arunci direct :D).

Daca mai ai vreo intrebare legata de Poli, iti raspund cu toata placerea ca de trei ani imi fac veacul pe acolo. O sa incerc sa nu fiu prea subiectiv daca intrebi de A&C, parerea mea despre profesorii si despre mediul de acolo este, hai sa fim eufemisti, groaznica :D.

alef

#21
           Deci nu voi fi discriminat. Mă gândeam că discriminarea ar putea fi o problemă.


Citat din: Adi din Iunie 19, 2010, 01:27:18 AM
pana la varsta ei vrei sa fii casatorit si sa ai si copii. Asta va fi greu cat inca esti la doctorat.

          Care "ei" ? Dacă nu voi avea o familie până la 33 de ani, voi avea un traseu academic mai greu?


          Ar trebui să încep să aplic de pe acum? Sau am timp să mai caut?

AlexandruLazar

In legatura cu discriminarea eu nu mi-as face griji, in tarile care au iesit din Evul Mediu nu prea se mai practica atunci cand vine vorba de mediul academic.

Adi

Citat din: alef din Iunie 19, 2010, 01:43:20 AM
          Deci nu voi fi discriminat. Mă gândeam că diccriminarea ar putea fi o problemă.
Citat din: Adi din Iunie 19, 2010, 01:27:18 AM
pana la varsta ei vrei sa fii casatorit si sa ai si copii. Asta va fi greu cat inca esti la doctorat.
Care "ei" ? Dacă nu voi avea o familie până la 33 de ani, voi avea un traseu academic mai greu?

Cred ca am gresit scriind "ei". Ziceam ca pana la varsta aia, de 33 de ani, probail ai vrea sa fii casatorit si sa ai copii. Nu, daca nu esti casatorit nu vei avea un traseu academic mai greu. Va fi chiar mai usor, caci vei putea sta sa muncesti pana tarziu in noapte la laborator, te vei putea duce usor la conferinte, sau la alte laboratoare. Dar trebuei sa vezi si ce iti doresti in viata personala. In general, pana termini doctoratul pea 28-30 de ani e ok sa fii singur si plecat peste mari si tari, dar odata ce iti faci familie si mai ales ai copii, nu mai poti pleca asa usor, trebuie sa iti iei familia cu tine pentru sederi mai lungi.

l
Citat din: alef din Iunie 19, 2010, 01:43:20 AM
          Ar trebui să încep să aplic de pe acum? Sau am timp să mai caut?

Da, trebuie sa incepi sa cauti de acum admiteri la facultate. In general trebuie sa candidezi pentru SUA in decembrie/ianuarie pentru a incepe in Februarie. Dar pentru UK cred ca inca poti candida chiar si acum. Ei sunt foarte flexibili si candidezi direct online, fara sa te coste nimic. La unele poti candida pana la sfarsitul lui iulie.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Sunt si eu de acord cu sugestiile lui AlexandruLazar. Daca vrei sa stai la Poli, nu e musai sa stai la Automatica si Calculatoare, mai ales daca vrei sa dai pe fizica. Mai bine faci ceva pe fizica aplicata. Ideea e ca 4 ani din viata e mult. Gandeste-te ca tot atat de lung a fost liceul! Si vrei sa faci 4 ani ceva ce nu iti place sau stii ca nu iti va folosi atat de mult in viitor, pentru ca tu oricum vrei sa iti schimbi cariera?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

HarapAlb

 Absolvirea unei facultati sau alteia nu este un capat de tara. Se pot face treceri dupa aceea insa ai nevoie de efort sporit si mai cel mai important de pasiune. am cunoscut ingineri care au lucrat in fizica, si fizicieni care trecut la ingineri dupa absolvirea facultatii. Le poti impleti in ceva de genul fizica aplicata. Totusi, tin sa-ti spun ca Facultatea de Automatica se indeparteaza mult de fizica aplicata, mult mai apropiata fiind Facultatea de Electronica.

Sanse e plecat in strainatate ai si dupa absolvirea Facultatii de Automatica, doar ca este mai greu. Sunt mai multi programatori decat fizicieni, lupta e mai grea, dar nu este imposibil. Se poate face cercetare serioasa si in domeniul calculatoarelor: algoritmi de prelucrare a datelor, dezvoltarea de compilatoare si arhitecturi.  Nu este deloc trivial si poate sa te pasioneze pana la urma.

Depinde foarte mult de tine daca vrei sa urmezi doua facultati, de obicei a doua facultate se face din pasiune :)

HarapAlb

 Eu nu ti-as recomanda sa urmezi facultati de genul "Stiinte aplicate" care sunt o strutocamila: facultate de inginerie (la Politehnica) orientata spre fizica. Dupa ce studiezi bine 4-5 ani de fizica la Facultatea de Fizica esti mult mai bine pregatit in fizica decat cineva de la stiinte aplicate si poti face fizica la orice nivel: experimentala, aplicata, teoretica, materiale ...
In 4-5 ani de zile cat dureaza o facultate o sa-ti asezi gandurile. Cel mai important este a urmezi o facultate intr-un domeniu care te pasioneaza si te atrage cel mai mult, indiferent ca este fizica, calculatoare sau altceva.

AlexandruLazar

#27
Intr-adevar, planul de invatamant de la Electronica e ceva mai apropiat de ideea de fizica aplicata (acum cativa ani stiu ca aveau si o specializare de inginerie fizica -- nu stiu insa daca mai exista). Despre FSA nu stiu mare lucru, de asta i-am recomandat omului sa se uite mai degraba pe site-ul lor. Nu stiu exact ce isi propun oamenii acolo, dar din cauza cerintelor de credite ETCS, cred ca e singura facultate din Poli de unde poti pleca pe urma sa faci un masterat in stiinte pure (i.e. nu pe inginerie). Din cate am vazut, majoritatea facultatilor cer cel putin 60 de credite in cursuri de fizica sau matematica in timpul studiilor de licenta; facultatile de profil electric/calculatoare din Poli au maxim 30, si asta daca cei care au facut planul au fost indeajuns de subtili ca sa puna cursurile de materiale, teoria circuitelor si a campului electromagnetic, mecanica s.a.m.d. in seria de discipline tehnice de baza sau fundamentale -- la A&C nu se aduna nici 10 din cauza asta.

Edit: totodata, e important de subliniat un alt aspect (pe care HarapAlb l-a punctat foarte bine) -- nu e musai ca pe diploma sa scrie fix numele domeniului in care lucrezi. Munca mea e legata de scrierea de programe de modelare si simulare pentru microelectronica si probleme de camp electromagnetic, si totusi nu fac nici facultatea de electronica, nici facultatea de automatica si calculatoare. Intre cercetatorii straini care si-au dat doctoratul la noi se numara destui care au terminat specializari fara legatura directa cu aria asta -- oameni care, dupa diploma, erau specialisti in matematica, fizica atomica sau mecanica. Lucrul cel mai important e sa iti alegi o facultate unde esti dispus sa explorezi fiecare cotlon al planului de invatamant. Cat esti tanar nu stii exact unde te duce fuga dupa cunostinte :).

b12mihai

#28
Citat din: Adi din Iunie 19, 2010, 12:55:15 AM
Sfatul meu ar fi insa altul. Sa faci un singur an la politehnica. Anul acela este general, adica faci mate bine, fizica bine si calcualatoare bine. Dupa aia incepi sa te specializezi si vei face dracenii si la calculatoare ce nu iti vor folosi niciodata in stiinta. Iar la anul pe vremea asta vei primi deja raspunsurile de la facultati de fizica din afara si mergi acolo. Adica pur si simplu renunti apoi la politehnica si iei de la zero o facultate in afara. Nu trebuie sa il vezi ca un an pierdut. Este un an in care inveti multe, dar apoi merita sa faci facultatea de fizica de la zero in afara.

Sincer, de cand m-am decis sa raman in Romania la facultate, cu gandul asta am ramas. Am niste un coleg care a facut 2 ani electronica si apoi a reusit sa plece in UK, echivalandu-si cei 2 ani de electronica de aici, cu 1 an de acolo (tot pe electornica, dar nu mai tin minte exact universitatea). Eu asa as vrea sa fac. Nu cred ca e rentabil sa invat 1-2 ani aici si apoi sa o iau iarasi de la 0, din moment ce aici, foarte probabil, o voi lua de la 0 (daca nu o vor lua profesorii la universitate, o iau eu, ce nu am vointa de a invata singur? am reusit in liceu, am increderea ca voi reusi si in facultate). Sunt curios care este exact procedura de echivalare a anilor de aici in afara, daca stie cineva...De asemenea, din cate am citit pe site-ul politehnicii, ei dau burse destule si isi trimit studentii buni cateva luni pe an in stagii in strainatate/schimburi de experienta...mai sunt valabile astea?

Si acum am si eu niste intrebari (sper sa nu fie offtopic) : de la facultatea de automatica si calculatoare singurele specializari dupa licenta sunt numai in domeniul programarii ? Nu se poate face fizica aplicata din A&C ? nu exista si specializari (mastere) in inginerie la A&C ? Daca exista in inginerie, care ar fi? Ca de la electronica sa inteleg ca se poate face un masterat in inginerie, si ca se pune mai mult accent pe fizica decat la automatica si calculatoare  ??? (corectati-ma daca gresesc). Sunt tot in clasa a XII-a si vreau sa dau la Politehnica Bucuresti.

P.S: ar trebui modificat titlul topicului - facultatea de fizica magurele + universitatea politehnica - informatii pentru elevi, ceva...s-au discutat destule chestii care i-ar interesa si pe altii in afara lui alef, sunt sigur de asta ;) .
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

AlexandruLazar

Hai sa le luam pe rand :).

1. Procedura de echivalare, in principiu, exista, pe baza sistemului ETCS (European Transferable Credit Systems). Ideea e asa: fiecare materie are un numar de credite. Planurile de invatamant elaborate conform standardelor europene (cel putin in ceea ce priveste sectorul de inginerie electrica -- deci electroenergetica, electrotehnica, electronica, comunicatii si calculatoare) specifica felul in care trebuie acordate aceste credite. Daca planul de la facultatea unde pleci respecta cat de cat standardele astea, facultatea unde te duci se uita pe materiile pe care tu le-ai facut si vede daca materiile pe care le-ai facut coincid cu cele de care ei au nevoie. Daca pleci in primii 1-2 ani, e usor pentru ca materiile in principiu sunt cam aceleasi (dezavantajul e ca in Poli e semnificativ mai multa materie intr-un timp mai scurt astfel incat ajungi acolo stiind mai mult pe hartie, dar avand mult mai putin in memorie :D). Daca pleci dupa anul 2 e mai nasol pentru ca incep sa nu prea mai coincida materiile si trebuie date diferente.

2. Inginerie nu e totuna cu stiinta aplicata :).  Un exemplu ca sa intelegi mai bine: ca viitor inginer, cursul meu de dispozitive si circuite electronice a inclus intre altele studiul tranzistorului bipolar. Accentul in cazul asta a venit pe structura lui ca atare, cam cum se face conductia  si cum se face comanda (dar relativ pe scurt -- cu o demonstratie schematizata), ceva informatii despre cum se fabrica, multe informatii despre cum se comporta la solicitare termica si principalele precautii pe care trebuie sa le iei cand proiectezi un circuit cu asa ceva. Ideea de stiinta aplicata presupune, cand vine vorba de studiul aceluiasi tranzistor, un studiu detaliat al structurii, modului in care se face conductia (cu tot cu demonstratii cu benzi interzise si regimuri speciale), functionarea in regimuri dinamice si foarte pe scurt ceva detalii despre cum se fabrica. Avantajul e, desigur, ca stii mai multe despre tranzistoare si poti sa fii unul din cei care impinge tehnologia realizarii lor (sau a circuitelor integrate cu ele) mai departe. Dezavantajul e ca pe urma "injinerii" de la electronica or sa se uite stramb la tine pentru ca ti-ai proiectat circuitul pe baza factorului de amplificare in curent al tranzistorului in schema emitor comuni si nici nu o sa ai idee de ce.

Deci: A&C au mastere in inginerie -- din pacate cele pe partea de programare, cu vreo doua exceptii, au cursuri tinute de profesori care nu prea stiu exact ce cauta acolo. Nu toate sunt pe partea de programare, exista unul de prelucrarea semnalelor si cateva pe partea de automatica.

3. E doar un fel de a spune ca la electronica se face mai multa fizica decat la A&C :). Fizica in sine cam toate facultatile din poli fac la fel, in anul I, fie 5 ore in primul semestru si 3 in al doilea, fie 3 si 3, fie numai 3 intr-un semestru (cu exceptia celor de la chimie, cum ziceam). Ideea e ca pe urma la electronica mai ai si alte cursuri care tin tangential de fizica -- ai un curs de bazele electrotehnicii (care de fapt e format din bazele teoriei campului electromagnetic si a circuitelor), unul de materiale pentru electronica (care daca e la fel ca cel pe care l-am facut eu la inginerie electrica inseamna de fapt fizica corpului solid :D), cred ca ai si un curs de microunde s.a.m.d..

4. Da, toate facultatile din Poli acorda burse Erasmus care de fapt se iau destul de usor.

5. Asteapta-te ca in facultate sa ai de invatat singur. Nicio facultate nu iti da toate cunostintele de care ai nevoie, cel mult iti deschide niste porti prin care sa vezi fiecare domeniu, bazele de care ai nevoie sa-l explorezi, si pe urma e treaba ta. Eu de asta am ales facultatea unde sunt acum -- e o facultate destul de slab cotata, dar cred ca in afara de agronomie am facut de toate, de la microelectronica la transportul energiei pe retele de inalta tensiune :D. Deci indiferent de situatie, asteapta-te sa ai de invatat singur.