Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Sistem de operare

Creat de yueh, Iunie 01, 2010, 06:44:45 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

AlexandruLazar

Nu ne-ai zis exact ce configurația are, dacă e unul din ultimele modele PowerMac G4 s-ar putea să fie chiar suficient. Fă click pe meniul cu măr din stânga sus, du-te pe About this Mac și zi-mi ce scrie acolo (sau fă un screenshot).

florin_try


In sfirsit am si eu windows 7.
Impresia de inceput e foarte buna.


Dendros

Citat din: AlexandruLazar din Iulie 02, 2010, 02:19:00 AM
Nu ne-ai zis exact ce configurația are, dacă e unul din ultimele modele PowerMac G4 s-ar putea să fie chiar suficient. Fă click pe meniul cu măr din stânga sus, du-te pe About this Mac și zi-mi ce scrie acolo (sau fă un screenshot).
Configuraţia e asta: PowerMac G4 dual (se pare că are 2 procesoare PowerPC) la 867 MHz, 1 GB de memorie RAM (fostul proprietar mi-a spus că el i-a adăugat memorie), un HDD de 80 GB şi o placă video Nvidia veche (GeForce 4 cu 32 MB video). Mai are şi o unitate combo DVD-ROM/CD-RW.

Ce pot face cu o astfel de configuraţie? Muzica nu mă atrage deloc. Da, poate fi şi o piesă de colecţie, dar eu aş vrea să-l folosesc efectiv, să fac ceva util cu el.

Dendros

Se pare că întrebarea mea era retorică. Se pot face destule cu Tiger PowerPC. L-am explorat puțin și are destule facilități. Are și un mediu de programare inclus, se numește Xcode. De asemenea, încă suportă programe actuale, de ex., browserul Opera 10.60 funcționează pe el, la fel și flashplayerul (Flash 10.1). Deci pentru Internet și programare este f. bun.
Dar mă întreb cât timp se vor mai face programe în format universal-binary, dacă Apple nu mai suportă arhitectura PowerPC.

AlexandruLazar

Probabil cam încă un an, doi, după părerea mea. Există anumite elemente care sunt prezente numai în SDK-urile specifice Snow Leopard (10.6) care nu mai merge pe PPC, dar destui programatori le evită.

Apple nu e la prima trecere de acest gen, şi trecerea de la M68k la PPC a însemnat aplicaţii incompatibile şi aplicaţii cu suport pentru sistemele legacy s-au mai scris timp de cinci-şase ani după salt. Acum ciclul de viaţă s-ar putea să fie chiar mult mai lung de atât -- sistemele cu procesoare G5 sunt încă suficiente pentru foarte multe sarcini, chiar destul de serioase (DTP, prelucrare video ş.a.m.d.).

Dendros

Dacă e așa și dacă se vor mai face încă ceva timp programe pentru G5, vor merge și pe G4 (asta se pare că am eu)?

AlexandruLazar


Dendros

#37
Mulţumesc pentru informaţii. Am instalat pe PowerMac şi Debian PPC (versiunea stable, 5.0.5). Macul nu este încă conectat la Internet, aşa că am descărcat pe PC setul de 8 CD-uri (se pare că sunt mai multe, dar acestea 8 furnizează un mediu desktop funcţional) şi le-am ars, apoi am instalat Debian, în configuraţie dual-boot. Am instalat GUI direct de pe CD-uri.
Interesant, nu a fost deloc greu, cu toate că am citit că Debian nu e pentru începători. Probabil că am avut avantajul unei oarecare familiarizări cu consola, din moment ce am Ubuntu pe PC şi am folosit consola.

Aţi avut dreptate, Debian PPC este o distribuţie foarte bună. Am avut o puternică senzaţie de Ubuntu, dacă înţelegeţi ce vreau să spun. Dar sunt şi diferenţe, cea mai evidentă este vechimea pachetelor, am înţeles că e aşa fiindcă în versiunea stable pachetele sunt testate un timp îndelungat, pentru a fi cât mai curate, fără bug-uri. Nu mă deranjează asta, oricum nici  Macul nu e tânăr  :).

Aş vrea să vă cer şi un sfat mai tehnic: cum pot instala bootloader-ul Grub, în locul celui pe care îl are acum Debian PPC? Se pare că cel implicit se numeşte Yaboot, şi nu-mi prea place, fiindcă nu pare prea flexibil şi sunt obişnuit cu Grub din Ubuntu. Pe setul de 8 CD-uri se găseşte şi Grub, am verificat. Dar nu ştiu cum să îl instalez în locul lui Yaboot. Adică am folosit aptitude ca să instalez Grub de pe CD-uri, dar acesta nu îl instalează în locul lui Yaboot, ci doar undeva în directorul /boot. Eu aş vrea să fac ca Grub să fie bootloader-ul implicit, la boot-area sistemului.

HarapAlb

Vezi ca Yaboot este special scris pentru Linux/PPC. Probabil ai putea incerca cu GRUB 2 sau Das U-Boot, vezi aici o comparatie intre bootloadere: http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_boot_loaders

Daca Yaboot iti functioneaza fara probleme eu zic sa nu-l schimbi. Pastrezi pe calculator Mac OS X si Linux, sau numai Linux ? Ca sa instalezi GRUB 2 trebuie intai sa instalezi pachetele, sa configurezi partitiile si apoi sa-l instalezi efectiv ca bootloader. Astia sunt pasii in mare, insa trebuie vazut cum se configureaza exact pentru PowerMac G4. Se pare ca GRUB2 nu e capabil sa booteze Mac OS X: http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-809732-start-0.html

Dendros

Probabil că aveţi dreptate, mai bine nu mă ating de Yaboot, care oricum se pare că funcţionează bine, doar că nu sunt obişnuit cu el şi de asta am vrut să-l schimb.
Citat din: HarapAlbPastrezi pe calculator Mac OS X si Linux, sau numai Linux ?
Ca să vă răspund, pe Mac am păstrat Tiger şi am instalat Debian. Deci e vorba de o configuraţie dual-boot. Dacă Grub2 nu poate boota Tiger, atunci rămân la Yaboot, care poate face asta.

AlexandruLazar

Ubuntu e bazat pe Debian, de-aia seamănă așa tare  ;D.

Grub nu poate boota Tiger direct, ci numai prin chainloading. Dacă merge yaboot, lasă-l acolo, o să ai ceva dureri de cap dacă vrei să-l înlocuiești cu Grub și nu merită.

Dendros

Până la urmă a trebuit să renunț la Debian. Nu pentru că mă deranja sau nu-mi plăcea în vreun fel, ci pentru că a avut probleme, legate tocmai de boot. Nu am umblat deloc la Yaboot, nici nu am făcut nimic și totuși când am pornit Macul, a bootat direct în Tiger, fără să aleg eu asta, nu a apărut nici meniul de boot. Dar nu-i nimic, voi instala Debian după ce mai capăt experiență cu Macul.

O întrebare de curiozitate: de ce este numit OS X "cel mai avansat sistem de operare de pe planetă"? Mie, intuitiv, mi se pare că mai toate sistemele actuale de operare sunt destul de avansate, cel puțin în comparație cu trecutul. Ce ar avea special OS X?

AlexandruLazar

În principiu, marketing. Nu e cu nimic mai avansat decât AIX sau Solaris -- dimpotrivă, în anumite privințe este destul de mult în urmă. Singurul lucru notabil e că ar fi cam singurul sistem cu un microkernel viabil, deși nici asta nu e întru totul corect pentru că kernel-ul lui e de fapt hibrid.

Dar la nivel de integrare cu hardware-ul și de mediu de lucru pentru utilizator este cu siguranță înaintea celorlalte, fie și numai pentru că are aproape 20 de ani de dezvoltare continuă în privința asta.

HarapAlb

Citat din: Dendros din Iulie 26, 2010, 07:15:24 PM
Până la urmă a trebuit să renunț la Debian. Nu pentru că mă deranja sau nu-mi plăcea în vreun fel, ci pentru că a avut probleme, legate tocmai de boot. Nu am umblat deloc la Yaboot, nici nu am făcut nimic și totuși când am pornit Macul, a bootat direct în Tiger, fără să aleg eu asta, nu a apărut nici meniul de boot.
Yaboot nu dispare asa de usor de pe hard-disk, probabil trebuie sa apesi vreo combinatie de taste ca sa-ti apara Yaboot cu optiunile de boot-are (Mac OS X si Debian/Linux).

AlexandruLazar

Depinde și de opțiunile alese la instalare. Eu când mi-am pus Debian pe iBook, m-am ales "la pachet" și cu yaboot, dar nu mai știu dacă era opțiunea implicită să îl pună pe sectorul de boot pe care îl încarcă EFI (echivalentul MBR-ului din schemele de partiție DOS).