Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Energii alternative/criza energetica

Fuziune aneutronica

(1/2) > >>

Mishulanu:
Fuziunea aneutronica este un tip particular de reactie de fuziune in care doar o parte foarte mica din energie este eliberata sub forma de neutroni rapizi. In abordarile clasice ale reactiei de fuziune ca cele de la ITER sau NIF, neutronii rezultati in urma fuziunii incalzesc apa ce pune in miscare o turbina care genereaza curentul electric. Practic, este acelasi sistem ca la motorul cu aburi numai ca in loc de carbuni, se arunca in cazan deuteriu si tritiu.
In reactiile de fuziune aneutronica energia este eliberata sub forma de particule incarcate electric sau prin raze X, ce pot fi transformate direct in energie electrica prin inductie electromagnetica sau prin efectul fotoelectric. Asta inseamna ca acest tip de reactoare vor fi mai mici si mai putin costisitoare decat ITER sau NIF.

Cele mai promitatoare tehnici prin care ar putea fi realizata fuziune aneutronica sunt Focus Fusion si Polywell. Echipa care se ocupa de Focus Fusion a construit deja prototipul care trebuie sa demonstreze daca conceptul functioneaza si spera sa atinga castig net de energie pana la sfarsitul acestui an, ceea ce ar fi o premiera mondiala. Si cei de la Polywell au avut rezultate bune dar inca nu au reusit sa stranga banii pentru a construi un prototip suficient de puternic care sa demonstreze conceptul. Ideea este ca se chetuiesc miliarde de dolari pe proiecte ca ITER si NIF care chiar daca vor demonstra ca pot produce mai multa energie decat consuma, reactoarele rezultate vor fi greu de produs in masa din cauza costurilor foarte mari, iar idei si concepte revolutionare ca Focus Fusion sau Polywell, din care ar putea fi construite reactoare mai mici si mai ieftine, gasesc cu greu cateva zeci de milioane de dolari cu care sa finalizeze cercetarile.

HarapAlb:
Pana la urma ce fuzioneaza in fuziunea aneutronica? Nu tot protoni sau nuclee usoare ? Aici se cheltuieste cea mai mare parte din energie ...

Mishulanu:
Cea mai studiata reactie de fuziune aneutronica este Hidrogen-Bor11, din care rezulta 3 nuclee de heliu. Pentru a se realiza fuziunea este necesara o temperatura de 10 ori mai mare decat pentru deuteriu-tritiu si o restrangere mai buna a plasmei, conditii care nu pot fi realizate de reactoare tip tokamak. Asa ca cercetatorii au venit cu alte modele de reactoare care ar putea realiza acest lucru. Sa speram ca macar una dintre aceste idei se va dovedi fezabila.

constantin.a:
Deci pana la urma problema se restrange tot la confinarea plasmei, nu-i asa? Care-i avantajul atunci?

Mishulanu:
Sunt mai multe avantaje pe care fuziunea aneutronica le are fata de fuziunea deuteriu-tritiu. In urma fuziunii D-T rezulta neutroni cu energii foarte mari care iradiaza materialele de care se ciocnesc devenind la randul lor radioactive. Nu sunt la fel de radioactive ca rezidurile ramase in urma fisiunii dar raman periculoase cateva zeci sau chiar 100 de ani. Ca sa transformi energia rezultata din fuziunea D-T, neutronii trebuie sa transforme apa in aburi care sa actioneze o turbina, proces foarte costisitor.
Din reactia de fuziune anetronica, nu rezulta elemente radioactive, deci este mai sigura. Energia este transformata direct in curent electric prin inductie sau efectul fotoelectric, ceea ce reduce costurile si timpul de construire a reactorului. Principala problema a fuziunii p-B11 este ca are nevoie de temperaturi mai mari si plasma trebuie sa fie mai densa, de aceea nu prea se investeste mult in acest domeniu de cercetare. Majoritatea cercetatorilor sunt sceptici. Dar exista o vorba, cand majoritatea zice ca nu se poate, vine cineva care nu stie ca nu se poate si o face pana la urma. Cercetatorii care se ocupa de Focus Fusion spera sa demonstreze experimental fezabilitatea fuziunii p-B11 chiar anul acesta. Poate vor reusi.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă