Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Fuziune aneutronica

Creat de Mishulanu, Mai 24, 2010, 01:57:37 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Mishulanu

Fuziunea aneutronica este un tip particular de reactie de fuziune in care doar o parte foarte mica din energie este eliberata sub forma de neutroni rapizi. In abordarile clasice ale reactiei de fuziune ca cele de la ITER sau NIF, neutronii rezultati in urma fuziunii incalzesc apa ce pune in miscare o turbina care genereaza curentul electric. Practic, este acelasi sistem ca la motorul cu aburi numai ca in loc de carbuni, se arunca in cazan deuteriu si tritiu.
In reactiile de fuziune aneutronica energia este eliberata sub forma de particule incarcate electric sau prin raze X, ce pot fi transformate direct in energie electrica prin inductie electromagnetica sau prin efectul fotoelectric. Asta inseamna ca acest tip de reactoare vor fi mai mici si mai putin costisitoare decat ITER sau NIF.

Cele mai promitatoare tehnici prin care ar putea fi realizata fuziune aneutronica sunt Focus Fusion si Polywell. Echipa care se ocupa de Focus Fusion a construit deja prototipul care trebuie sa demonstreze daca conceptul functioneaza si spera sa atinga castig net de energie pana la sfarsitul acestui an, ceea ce ar fi o premiera mondiala. Si cei de la Polywell au avut rezultate bune dar inca nu au reusit sa stranga banii pentru a construi un prototip suficient de puternic care sa demonstreze conceptul. Ideea este ca se chetuiesc miliarde de dolari pe proiecte ca ITER si NIF care chiar daca vor demonstra ca pot produce mai multa energie decat consuma, reactoarele rezultate vor fi greu de produs in masa din cauza costurilor foarte mari, iar idei si concepte revolutionare ca Focus Fusion sau Polywell, din care ar putea fi construite reactoare mai mici si mai ieftine, gasesc cu greu cateva zeci de milioane de dolari cu care sa finalizeze cercetarile.


HarapAlb

Pana la urma ce fuzioneaza in fuziunea aneutronica? Nu tot protoni sau nuclee usoare ? Aici se cheltuieste cea mai mare parte din energie ...

Mishulanu

Cea mai studiata reactie de fuziune aneutronica este Hidrogen-Bor11, din care rezulta 3 nuclee de heliu. Pentru a se realiza fuziunea este necesara o temperatura de 10 ori mai mare decat pentru deuteriu-tritiu si o restrangere mai buna a plasmei, conditii care nu pot fi realizate de reactoare tip tokamak. Asa ca cercetatorii au venit cu alte modele de reactoare care ar putea realiza acest lucru. Sa speram ca macar una dintre aceste idei se va dovedi fezabila.

constantin.a

Deci pana la urma problema se restrange tot la confinarea plasmei, nu-i asa? Care-i avantajul atunci?

Mishulanu

Sunt mai multe avantaje pe care fuziunea aneutronica le are fata de fuziunea deuteriu-tritiu. In urma fuziunii D-T rezulta neutroni cu energii foarte mari care iradiaza materialele de care se ciocnesc devenind la randul lor radioactive. Nu sunt la fel de radioactive ca rezidurile ramase in urma fisiunii dar raman periculoase cateva zeci sau chiar 100 de ani. Ca sa transformi energia rezultata din fuziunea D-T, neutronii trebuie sa transforme apa in aburi care sa actioneze o turbina, proces foarte costisitor.
Din reactia de fuziune anetronica, nu rezulta elemente radioactive, deci este mai sigura. Energia este transformata direct in curent electric prin inductie sau efectul fotoelectric, ceea ce reduce costurile si timpul de construire a reactorului. Principala problema a fuziunii p-B11 este ca are nevoie de temperaturi mai mari si plasma trebuie sa fie mai densa, de aceea nu prea se investeste mult in acest domeniu de cercetare. Majoritatea cercetatorilor sunt sceptici. Dar exista o vorba, cand majoritatea zice ca nu se poate, vine cineva care nu stie ca nu se poate si o face pana la urma. Cercetatorii care se ocupa de Focus Fusion spera sa demonstreze experimental fezabilitatea fuziunii p-B11 chiar anul acesta. Poate vor reusi.

RaduH

Acuma imi dau cu parerea cu toate riscurile sa fiu chiar banat.
Ma bucur ca cineva isi da in sfarsit seama cat de aberant era Tokamakul acela. Si culmea ca eram invatat sa-l ador chiar in manualul de fizica de a 12-a.
Imi poate explica cineva cum se gandeau totusi respectivii ca or sa reuseasca sa converteasca ceva la acel model explicit. Chiar daca ar fi obtinut temperaturile necesare si fuziunile respective. Nu de alta da eu cred ca asa stiu ca variata asta are o bobina toroidala oarecum care culmea ca e supraconductoare, adica de fapt trebuie racita criogenic. Asta inseamna pentru mine ca indiferent ce ar urma sa emita respectivele fuziuni trebuie neaparat convertit si oprit pana la acea bobina supraconductoare care nu se poate sa se incalzeasca. La acel model imi poate arata cineva cam cum poate sa arate o posibila conversie ?
Nu de alta dar cred ca deja s-au bagat miliarde in astfel de cercetari si cred ca sunt bani publici pana la urma.
Nu stiu ce imi spuneti acuma.
Din ce am inteles eu varianta asta ar cam avea justificarea sa ceara fondurile si de la varianta cu biluta si cu laserii. Da pentru ce sa nutresc sperante de reusita in timp util ?
De fapt vreau sa spun ca nu mai stiu ce sa cred despre fuziunea la rece.

Mishulanu

Citat din: RaduH din Iunie 29, 2010, 02:13:38 PM
De fapt vreau sa spun ca nu mai stiu ce sa cred despre fuziunea la rece.
Fuziunea aneutronica nu este o reactie de fuziune la rece. Din contra, pentru ca p-B11 sa fuzioneze este nevoie de o temperatura de 10 ori mai mare decat in cazul fuziunii D-T.

mircea_p

Citat din: RaduH din Iunie 29, 2010, 02:13:38 PM
Din ce am inteles eu varianta asta ar cam avea justificarea sa ceara fondurile si de la varianta cu biluta si cu laserii. Da pentru ce sa nutresc sperante de reusita in timp util ?
De fapt vreau sa spun ca nu mai stiu ce sa cred despre fuziunea la rece.
Cred ca demonstrarea fezabilitatii nu inseamna ca se rezolva problemele practice ci doar ca se poate produce reactia respectiva in conditii de laborator. Faptul ca are unele avantaje nu o face mai usor de realizat.
La fel si in cazul mentionat, al experimentelor clasice (Tokamak). Problema este sa mentii plasma in conditiile necesare reactiei destul de mult timp ca sa obtii destula energie ca sa compnesezi energia consumata si sa si sa si mai ramana. Daca nu te uit la cata energie bagi ci doar sa vezi daca reactia e posibila, e ceva mai "usor".





RaduH

CitatCred ca demonstrarea fezabilitatii nu inseamna ca se rezolva problemele practice ci doar ca se poate produce reactia respectiva in conditii de laborator. Faptul ca are unele avantaje nu o face mai usor de realizat.
La fel si in cazul mentionat, al experimentelor clasice (Tokamak). Problema este sa mentii plasma in conditiile necesare reactiei destul de mult timp ca sa obtii destula energie ca sa compnesezi energia consumata si sa si sa si mai ramana. Daca nu te uit la cata energie bagi ci doar sa vezi daca reactia e posibila, e ceva mai "usor".
Problema referitoare la tokamak eu o analizam din punct de vedere ingineresc nu pur stiintific. Ma refeream la cum sa convertesti acel plus obtinut. Ce zici tu e OK. Daca poti sa obtii plusul si il poti si converti cat de cat efecient merita bagati cat mai multi bani in asa ceva. Cred ca aceasta e chiar diferenta acestei reactii nucleare noi in sensul ca va genera mult mai mari posibilitati de conversie. Chiar daca va fi mult mai greu de obtinut.
CitatCred ca demonstrarea fezabilitatii nu inseamna ca se rezolva problemele practice ci doar ca se poate produce reactia respectiva in conditii de laborator.
Consider ca ar fi realmente ceva. Intrebarea era de ce sa imi fac sperante ca vor si reusi ? Eu parca asa am inteles ca tokamakul nici macar asta n-a reusit. Sau poate nu stiu bine. Poate n-a reusit doar sa obtina bilant pozitiv. Acuma le trebuie mai multa temperatura.
CitatFuziunea aneutronica nu este o reactie de fuziune la rece. Din contra, pentru ca p-B11 sa fuzioneze este nevoie de o temperatura de 10 ori mai mare decat in cazul fuziunii D-T.
Chiar ca am inteles asta. Era doar o atitudine murdara din partea mea. Se referea la mobilele celor care ar fi putut sa nu analizeze realmente corect fuziunea aceea la rece.
Intrebarea urmatoare ar fi: aceasta noua propunere va afecta grav de tot incercarile celor care vor fuziune prin confignare inertiala ?