Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Generarea aburului

Creat de chimistul, Februarie 13, 2010, 05:36:47 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Eduard

#15
A , uitam , aburul nu prea este in exces pentru ca ceea ce se genereaza in cazane nu consumam doar noi. El intra in sistemul de abur a intregii rafinarii. In afara de turbine el se foloseste ca agent termic in diferite schimbatoare de caldura. Nu se prea arunca.
Cred ca cel mai bine o sa iti fac o schema de flux, asa o sa intelegi mai bine procesul de generare abur. Cand o termin o sa o postez aici.
Numai bine!

chimistul

Salut!

Cand ma refeream la abur in exces ma gandeam ca aburul de 21 bari rezultat nu se consuma integral( bilant inchis complet) si evident ca il folosesti ca agent termic pentru alte procese din instalatie sau din alte sectii. Noi generam abur de 105 bari (SS)care il folosim integral pt turbina de IP a compresorului de sinteza si rezulta abur de 40 bari (MS) care antreneaza turbina de JP a aceliuiasi compresor (sunt doua coaxiale in tandem) plus inca 3 compresoare mari si alte  turbine mai mici. Turbinele compresoarelor sunt cu condensatie plus inca 4 pompe mari iar restul de turbine sunt cu contrapresiune generand abur de 3.5 bari care il folosim in diferite faze si care este in exces. Excesul il trimitem la alte sectoare pentru valorificare. Ma bucur ca mai este cineva de prin industrie care stie meserie! ;)

Legat de verificarea etansarii de ce folositi hartie de pH si nu folositi spuma?  As fi curios sa stiu cum se face la voi generarea aburului. Care este principiul de generare si separare a aburului saturat. Bafta!

Eduard

Hartia de pH se foloseste doar la echipamantele care vehiculeaza amoniac. Fiind un compus bazic, scaparile de amoniac modifica cularea hartiei de pH (>7), indicand scaparile fine de amoniac. Bineinteles ca folosim spuma ("Gasca") pentru neetanseitatile pe gaze in special.

chimistul

Salut!

De cand lucrez in domeniul amoniacului pot spune ca nasul meu e detector de amoniac. De obicei unde sunt scapari de amoniac zona se raceste sau apare chiar gheata daca lucrezi cu amoniac lichid.