Geologie, mediu şi ştiinţe planetare > Geologie si stiinte planetare

Primul geolog roman care publica in Science: Bogdan Onac

(1/2) > >>

Adi:
BOGDAN ONAC, ROMÂNUL CARE PUNE TEORIA GLACIAŢIUNILOR SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII

Bogdan Onac este geolog afiliat atât cu Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca, cât şi cu University of South Florida, SUA. A făcut parte dintr-o echipă de geologi care a studiat pesterile din insula Mallorca din Marea Mediterană şi a descoperit că nivelul mării era acum 81 de mii de ani cu un metru mai ridicat decât în prezent. Dar aceasta este în contradicţie cu teoria glaciaţiunilor, care prezice că atunci era glaciaţiune şi nivelul mării trebuia să fie mult mai redus decât în prezent ...

Tot eu am scris si acest (alt) sumar al stirii pentru revista online Renne.ro: teoria glaciatiunilor se cere revizuita (titlul nu imi apartine, ci textul).

Prompt, i-am scris un email si l-am invitat sa ii iau un interviu pe email. A raspuns prompt, i-am trimis intrebarile si a ramas ca raspunde cand poate, acum este ocupat o saptamana (este pe teren, prin Europa, la masuratori). Dar vom reveni cu interviul, va fi foarte interesant.


ciprian_sa:
Cîteva completări la cele scrise: mai întîi, in textul scris pe renne.ro apare "...a masurat inaltimea nivelului marii in Marea Mediterana acum 81 de mii de ani...". Tehnic vorbind, nivelul mării a fost estimat pornind de la o serie de măsurători şi calcule de vîrstă, deci exprimarea e oarecum greşită. De asemenea, prof. Onac e afiliat şi Institutului Speologic "Emil Racoviţă" (de altfel el conduce ramura din Cluj, dacă nu mă-nşel.
În altă ordine de idei, faptul că o "teorie oficială" (din nou, o exprimare destul de nefericită) a fost pusă sub semnul întrebării este un lucru absolut normal şi tocmai pe asta se bazează cercetarea fundamentală, în esenţă.
Aştept cu interes interviul.

Adi:

--- Citat din: ciprian_sa din Mai 26, 2010, 07:54:41 p.m. ---Cîteva completări la cele scrise: mai întîi, in textul scris pe renne.ro apare "...a masurat inaltimea nivelului marii in Marea Mediterana acum 81 de mii de ani...". Tehnic vorbind, nivelul mării a fost estimat pornind de la o serie de măsurători şi calcule de vîrstă, deci exprimarea e oarecum greşită.

--- Terminare citat ---

De acord cu completarea ta. Vad ca a facut-o si cercetatorul in interviul sau cu noi. Pentru mine, aceasta in categoria experiment, caci experimentul cuprinde si interpretarea datelor experimentale.


--- Citat din: ciprian_sa din Mai 26, 2010, 07:54:41 p.m. ---De asemenea, prof. Onac e afiliat şi Institutului Speologic "Emil Racoviţă" (de altfel el conduce ramura din Cluj, dacă nu mă-nşel.

--- Terminare citat ---

Da, asa este. Cred ca am spus in articol, caci mi se pare foarte important ca daca ramanea doar la Cluj nu ar fi facut acest rezultat stiintific. Si dumealui in interviu a accentuat ca este important ca cercetarea sa fie realizata in laboratoare care au dotare tehnica, expertiza si colaborari internationale. Iar aceasta se intampla de obicei lucrand in strainatate, ceea ce el si recomanda tinerilor romani sa faca.


--- Citat din: ciprian_sa din Mai 26, 2010, 07:54:41 p.m. ---În altă ordine de idei, faptul că o "teorie oficială" (din nou, o exprimare destul de nefericită) a fost pusă sub semnul întrebării este un lucru absolut normal şi tocmai pe asta se bazează cercetarea fundamentală, în esenţă.

--- Terminare citat ---

Corect. Asta nu inseamna ca nu merita un articol aceasta stire. Nu e in fiecare zi cand un roman pune sub semnul intrebarii o teorie oficiala. Exprimarea de teorie oficiala mi se pare foarte fericita. Se refera la paradigma actuala din stiinta, dar daca cuvantul paradigma nu il inteleg toti, cel de oficial da.


--- Citat din: ciprian_sa din Mai 26, 2010, 07:54:41 p.m. ---Aştept cu interes interviul.

--- Terminare citat ---

Chiar astazi l-am pus pe site, impulsionat si de comentariul tau. Asa ca mersi mult pentru el!

INTERVIU CU BOGDAN ONAC, SPEOLOG ROMÂN A CĂRUI CERCETARE PUNE UN SEMN DE ÎNTREBARE ASUPRA TEORIEI GLACIAŢIUNILOR

Cercetător atât la Institutul Speologic din Cluj-Napoca, cât şi la University of South Florida din SUA, Bogdan Onac este primul geolog român care a publicat un articol ştiinţific în prestigioasa revistă Science. Echipa sa de cercetare a arătat că acum 81.000 de ani, nivelul Mării Mediterana era cu 1 metru mai mare decât astăzi. Dar atunci era o eră glaciară, iar teoria glaciaţiunilor prezice un nivel al mării cu 20 de metri mai mic decât în prezent. Citiţi mai jos un interviu detaliat în exclusivitate pentru Stiinta Azi cu Bogdan Onac, autor al studiului care pune semnul întrăbării asupra teoriei glaciaţiunilor.

ciprian_sa:
Interesant interviul; și de bun simț.
Cu toate acestea, dă-mi voie să aduc cîteva completări pe care le consider oportune, celor scrise de tine.

--- Citat ---...caci mi se pare foarte important ca daca ramanea doar la Cluj nu ar fi facut acest rezultat stiintific
--- Terminare citat ---
Există la Cluj (după cum sînt convins că și în alte centre universitare din țară) oameni extrem de buni și care au rezultate grozave. De la Cluj primul nume care îmi vine în minte este Zoli Neda, de la catedra de Fizică Teoretică și Computațională, care are lucrarări publicate în reviste prestigioase (inclusiv vreo 2 sau 3 articole în Nature). Cred că este greșit (și periculos) să credem că doar afară se poate face cercetare "adevărată" și că în cercetătorii din România sînt condamnați la anonimat în comunitatea științifică internațională. E drept că în țară lucurile nu sînt tocmai roze în ceea ce privește cercetarea, însă cu astfel de argumente nu se va reuși niciodată schimbarea mentalităților și implicit îmbunătățirea sistemului educațional si de cercetare.

--- Citat ---Nu e in fiecare zi cand un roman pune sub semnul intrebarii o teorie oficiala
--- Terminare citat ---
Atenție, prof. Onac nu e singurul autor al articolului. Departe de mine gîndul de a minimiza contribuția dînsului, însă știi bine că articolul va fii citat de acum înainte ca Dorale et al. 2010 (Jeff Dorale fiind primul autor al articolului).

Adi:
De acord cu completarile tale. Iata si completarile mele:
- Desi foarte rare cazurile, se poate intr-adevar face cercetare adevarata si in tara. In cazul asta concret, de a face masuratori pe insula Mallorca din Marea Mediterana, apoi de a analiza continutul de izotopi radioactivi de uraniu/toriu, nu se poate. In cazul lui a putut avea acest rezultat doar datorita faptului ca a facut colaborare cu altii din alte tari. Daca ramanea la Cluj, putea face speologie doar in pesterile patriei probabil.
- Da, este o munca in echipa, nu este doar meritul lui. Dar iarasi, nu multi romani se pot lauda ca fac parte dintr-o echipa care pune sub semnul intrebarii o teorie oficiala. Acel articol are doar vreo 5 autori, asadar e un numar suficient de mic cat sa fie toti autori principali, chiar daca e notat doar primul din ei in numele articolului.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă