Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Cosmologie

expansiunea universului ...o problema

<< < (2/15) > >>

Adi:

--- Citat din: laurentiu din Mai 04, 2010, 11:32:19 a.m. ---Am si eu o intrebare relativ la acest subiect .S-a demostrat si teoretic ca viteza de expansiune a spatiului nu este limitata de c?

--- Terminare citat ---

Raspuns scurt: da.

Raspund mai amplu si mai corect: Nu, dar nu e nevoie. Daca nu s-a demonstrat ca viteza e limitata, atunci inseamna ca e nelimitata.

Raspuns si mai amplu si si mai corect: Viteza de expansiune a Universului ne se masoara in metri pe secunda, deci nu o poti compara cu nici o viteza, nici cu c, deci nu ai cum sa ii pui o limita viteza c, nu?


--- Citat din: laurentiu din Mai 04, 2010, 11:32:19 a.m. ---Si daca da mai intervine o intrebare...cred ca putem presupune ca universul este ca o sfera tinand cont ca s-a pornit in expansiune dintr-un punct .Sa presupunem ca o raza de lumina a plecat in momentul big-bang-ului de la locul in care s-a produs acesta .Inseamna ca pana astazi nu a ajuns mai departe de 13,7 mld ani lumina ,nu-i asa? Pai cum materia nu depaseste viteza luminii inseamna ca acolo nu exista niciun pic de materie ,nu-i asa?Pai atunci nu putem vedea decat pana la maxim 27,4 mld de ani lumina daca presupunem ca noi ne aflam aproape de capatul universului.Deci universul in care exista materie ,lumina etc. nu are diametrul mai mare de 27,4 mld ani lumina plus ,minus ceva.Am dreptate in rationamentul meu?

--- Terminare citat ---

Ce descrii tu este o analogie, dar ca analogie este buna. Universul nostru are 3 dimensiuni spatiale, nu? Daca ar avea doua, ti-ai putea inchipui ca este o sfera. In realitatea poate nu e sferic, ci ca o minge de rugby, dar sa zicem ca e sferic si sa discutam analogia. Lumina nu s-a produs chiar in Big Bang, ci atunci cand s-au format atomii, la cam 380.000 de ani dupa Big Bang. Intre timp Universul se extinsese foarte mult. Nu inteleg la care loc te referi despre spui ca acolo nu era nici un fel de materie. Universul este mult mai mare decat cei 13.7*2 miliarde de ani lumina, pentru ca la inceput s-a extins foarte mult si foarte rapid in inflatie. Acum nu se stie exact cat e de mare, dar pare de cateva ori mai mare decat cel 13,7 miliarde de ani. Deci poate are diametru mai mare de 27,4 dar nu se stie exact cat e.

Adi:

--- Citat din: ibagus din Mai 04, 2010, 03:25:26 p.m. --- Eu nu ma pricep la lururile astea ..dar cred ca nu conteaza daca universul e infinit sau nu ,

--- Terminare citat ---

Depinde la ce scop te referi. Nu afecteaza viata noatra de zi cu zi, dar poate conteaza pentru cineva care e curios la tema asta.


--- Citat din: laurentiu din Mai 04, 2010, 11:32:19 a.m. --- ceea ce ar fi cu adevarat important e sa putem parasi bariera terestra si colonizam alte planete sa atingem viteza luminii :D vise?

--- Terminare citat ---

Iarasi asta poate important pentru tine, dar nu e important pentu toata lumea. Dar da, daca discutam de colonizare, putem sa fim realisti si sa ne limitam doar la galaxia noastra. Nici chiar cei din Star Trek nu depaseau o zona din galaxia noastra. Nu sunt vise, doar ca doar in viitor vom putea face asta, cand va evolua si mai mult tehnologia. Deocamdata in timpul vietii noastre putem spera sa vedem astronauti pe Marte.

Adi:

--- Citat din: Mishulanu din Mai 04, 2010, 08:53:24 p.m. ---@laurentiu
Raza universului observabil este de 46.5 miliarde de ani lumina conform ultimelor estimari. Big Bang-ul a aparut dintr-o singularitate sau un punct, dar nu poate fi identificat un punct in spatiu astazi in care sa zici a fost Big Bang-ul. Toate punctele din spatiu au originea in Big Bang, in singularitate. Daca alegi in punct oarecare din Univers si dai timpul inapoi in acel punct vei ajunge la Big Bang. Nu prea are sens sa vorbim depre un capat al Universului, pentru nu are asa ceva, cel putin nu de natura spatiala. Capetele Universului pot fi considerate momentul t=0 si timpul prezent.
Lumina venita de la cele mai indepartate galaxii a avut nevoie de 13.7 miliarde a ani pentru a ajunge la noi, dar pentru ca Universul este in continua expansiune, galaxiile respective sunt deja mult mai departe de cele 13.7 miliarde de a.l. parcurse de lumina care a calatorit pana la noi.

--- Terminare citat ---

Bun raspuns.

Gabitzu:
Salut. Am si eu o intrebare? Daca sa zicem, forma universului nu este o sfera, atunci inseamna ca viteza de expansiune a universului este diferita la un capat fata de celalalt capat?
                        De fapt ce se stie despre aceasta viteza de expansiune, in afara de faptul ca este in crestere???         Multumesc.

Adi:
Rata de expansiune a Universului este data de variatia in timp a constantei lui Hubble. Da, asta se masoara.

Ai dreptate ca la informatiile pe care le avem acum experimental cea mai buna presupunere este ca Universul este la fel in toate dimensiunile (daca ar fi 2D, adica ar fi o sfera). Pe de alta parte, asa credeam la inceput si despre Pamant si s-a dovedit ca anumite efecte precum rotatia Pamantului il fac sa fie mai bombat la ecuator si mai tesit la poli. Cine stie ce efecte sunt in Universul per ansamblu si astfel poate nici Universul nu e sfera perfecta, ci deviind putin de la o sfera perfecta.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă