(off topic: citesc acest forum de aproximativ 2 ani si am o mare admiratie pentru tot ceea ce reprezinta el. Vreau sa mentionez ca nu voi folosi "stilul fragmentat de discutie" (citate care rup o fraza), pentru ca nu sunt obisnuit cu el, chiar daca risc sa par uneori ca ma intorc ca la ... Ploiesti)
Dupa parerea mea, pentru a fii riguros, (in masura in care o astfel de discutie poate sa fie riguroasa) trebuie fixate anumite "conventii" referitore la termeni.
Desi stiu ca nu este o sursa foarte credibila, Wikipedia, "defineste" astfel creationismul:
(nu cred ca trebuie sa dau citate mari ci doar sa precizez anumite informatii din acel site cu mentiunea ca ele pot fii completate, combatute sau denigrate in ''fel si chip'')
"-Creaționismul este credința care afirmă că universul, omul și celelalte forme de viață au fost create de Dumnezeu.
-Creaționismul este credința că Dumnezeu a creat în mod miraculos formele fundamentale de viață.
-Creaționismul este o sumă de concepte teologice care postulează faptul că Universul a fost creat de un zeu suprem,( care se află în afara Universului - un Creator), în afara legilor lui. Unele versiuni de creaționism se află în contradicție cu teoria evoluției.
-Creaționismul susține că viața a apărut prin voința unei sau mai multor ființe supranaturale. Unele versiuni de creaționism susțin că lumea a apărut în întreaga ei diversitate, complexitate și integralitate funcțională a tuturor nivelelor sale. Aceste propietăți rezultă din actul unic al creației și nu pot fi imitate fără intervenție supranaturală. Aceasta este o teorie aflată în concordanță cu perceptele majorității religiilor lumii (creștinism, mahomedanism, mozaism etc.).
-Creaționismul este o concepție teologică potrivit căreia sufletul fiecărui individ provine, prin creație nemijlocită, de la Dumnezeu, afirmându-se astfel că sufletul este un principiu deosebit de trup.
Apoi tot Wikipedia mentioneaza ca sunt diferite feluri de creationism: biblic, "evolutionist", "stiintific", si probabil ca mai exista nenumarate alte variatii . Desigur cred ca si gnosticii sau ezoteristii au pareri/credinte despre "creatie".
Pentru a sintetiza, (in masura in care pot eu sa o fac), asi spune ca:
-Creaționismul este o sumă de concepte teologice care "postulează" (precizeaza, mentioneaza) faptul că Universul a fost creat de o zeitate,( care se află în afara Universului - un Creator, demiurg)
-Creaționismul este o concepție teologică potrivit căreia sufletul fiecărui individ provine, prin creație nemijlocită, de la Dumnezeu - sufletul este un principiu deosebit de trup (dumnezeu nefiind unicornul roz invizibil si complet nedetectabil, ci creatorul in religiile monoteiste si/sau creatorii in religiile politeiste).
Asadar, daca discutia continuua trebiue sa fim de acord cu aceasta "definitie" despre creationism si despre d-zeu, demiurg, zei. Daca exista o alta parere despre aceste notiuni, si ea trebuie luata in considerere.
...
Inca o data precizez subiectul topicului este Evolutionism vs creationism. Daca de la inceputul discutiei excludem notiunea de dumnezeu, creator...etc. pentru ca nu pot fii demonstrate stiintific atunci nici subiectu topicului nici discutia, si nici creationismul ca "teorie" nu "isi au rostul".
Am cateva mentiuni personale mai mult sau mai putin off topic, care poti fii cu usurinte carecterizate ca aberatii (chiar si de catre mine...in momente de mai mare luciditete). Poate nu e indicat sa le postez aici si va rog anticipat sa ma scuzati si daca va intereseaza sa le comentati.
Parerea mea personala despre creationism, (nu in detaliu ci la nivel de conceptie) este ca el prezinta explicatii despre diverse probleme pe care omul si le-a pus/ sau si le pune, a caror rezolvare a fost peste putinta lui sa le inteleaga (aparitia vietii, apartitia omului, ce se intampla dupa moarte, s.a.m.d.). Gasind rezolvarea pentru unele probleme, omul nu s-a mai chinuit sa inteleaga modul si "rationamentul rezolvarii" ci doar s-a multumit sa creada.
Dupa parerea mea credinta tine mai mult de perceptia feicaruia dintre oameni si este o notiune destul de abstracta pentru a o putea explica in cateva cuvinte. Prin simpla fraza ca "eu cred in... Dumnezeu" poti trage deferite concluzii, sau pune diferite intrebari , unele foarte pertinente, cum ar fii: de unde stii? ce te face sa crezi asta? ce dovezi ai? Desigur raspunsul este mai mult de natura filosofica decat stiintifica...
Stintific nu poti demonstra existenta lui dumnezeu... poate nu o poti demonstra inca sau poate nu o poti demonstra niciodata pentru ca d-zeu nu exista. Totusi cred ca e o greseala sa spui cu certitudine ca dumnezeu nu exista, pentru ca nu exista dovezi palpabile, stiintifice. Deci poti doar crede sau nu.
Eu stiu ca ... credinta nu isi are locul in stiinta, dar la nivel de perceptie eu CRED ca totusi o poti gasii chiar si in stiinta. Am si cateva exemple care sa sustina acest lucru intr-un mod abstract . Sa presupunem ca esti in poseseia unui super telescop si cu ajutorul lui te uiti la ... galaxia Andromeda sau la o stea mai indepartata. O vezi deci o percepi ca fiind acolo dar nu stii cu siguranta ca este acolo la momentul la care te uiti. Nu poti fii sigur 100% pentru ca lumina se deplaseaza cu o viteza de 300 000 km/s iar galaxia este la (aproximez) 2,5 milioane ani lumina distanta. Dar la nivel de perceptie "crezi" ca se afla acolo. Desigur nu este tocmai un exemplu adecvat... dar pe viitor o sa ma gandesc la unul.
Ma scuzati pentru off topic, si va multumesc pentru ca m-ati lasat sa imi exprim opinia