1) La problema cu sferele, ai folosit formulele fara sa tii cont de conditiile in care acestea au fost determinate.
Formula V = k*Q/R se refera doar la sfere incarcate uniform (cu densitate uniforma de sarcina pe suprafata), iar formula V(x) = k*Q/x se refera doar la sarcini considerate punctiforme.
Cand o sfera conductoare de raza R se afla intr-un camp de potential creat de alte distributii de sarcina, ea isi modifica distributia de sarcina prin influenta. Iti aduci aminte de regula conform careia, la echilibru electrostatic, toata suprafata (si interiorul) unui conductor se alfa la acelasi potential? (Daca nu ar fi asa, am avea curent prin conductor, de la potentialul mare spre cel mic, deci nu ar fi la echilibru electrostatic). Ei bine, daca aplicam formulele asa cum propui tu in rezolvare, am obtine potentiale diferite pe diferite puncte de la suprafata unei sferei, ceea ce este incorect.
Daca dimesniunile x si R sunt comparabile, rezolvarea este ceva mai complicata, deoarece trebuie sa se tina cont de distributia variabila de sarcina la suprafata sferelor. Daca avem x >> R (x mult mai mare decat R) atunci putem aproxima situatia cu formulele de genul V = k*Q/x, iar in formula finala putem aproxima factorul 2*x/(R+x) ca fiind egal cu 2.
2) La cele trei circuite propuse, cu primele doua sunt de acord in versiunea din ultima figura. Daca tii cont ca in simbolul bateriei linia mai lunga e polul pozitiv, si pui semnele in consecinta, atunci e ok.
In ultimul desen, care e de fapt echivalent ca montaj cu cel din mijloc, ai pierdut un semn "-", deoarece nu putem avea de o parte si de alta a bateriei acelasi potential (6V la tine).
e-