Am observat ca un camp electric poate sa efectueze lucru mecanic fara sa-si diminueze intensitatea sau fara sa se consume din sarcina care il genereaza .
Am intrebat daca consideram electrozii care accelereaza un capacitor daca accelerarea consuma din energia inmagazinata in el sau din sarcina pe care a acumulat-o .
Electron mi-o zis ca nu dar trebuie sa efectuezi lucru mecanic sa aduci particula intre electrozi .
Ma bucur ca ai retinut acest aspect, el este esential in intelegerea problemei pana la sfarsit.

Acuma incerc sa vad daca nu se poate sa bagi particula intre electrozi ( intre ei fiind accelerare ) ecranand campul electric ce s-ar opune accelerarii .
Ok, suntem deci in faza de a studia daca aceasta "ecranare e posibila". Propune un montaj mai simplu decat "acceleratorul" complet, sa vedem cum se comporta suprafetele de echiptoential.
Se poate sau nu se poate cum o vrea Dumnezeu .
Oricum il respect enorm pe Electron si stiu ca am multe de invatat de la el [...]
Nu stiu cat "respect" merit eu, si sper sa nu te exasperez cu raspunsurile mele "partiale". Pe de o parte nu am "raspunsurile totale", si pe de alta sper sa ajungi sa intelegi pas cu pas ce se petrece, pentru ca nu am pretentia sa ma crezi pe cuvant doar pentru ca spun eu.

Si apropo, eu personal as prefera sa nu implicam vreo divinitate in acest studiu ...
da cum pune el echipotentialele alea eu vad ca daca pe suprafata metalica impamantata am potential zero care e si prima echipotentiala , pe echipotentiala de la infinit am tot zero . Si nu pot sa accept . Eventual pe suprafata metalica ( prima echipotentiala ) exista potential diferit de zero .
RaduH, te rog sa iti aduci aminte ca problema cu "potentialul zero" este o conventie, si ca valoarea "absoluta" a potentialului este total irelevanta, tot ce conteaza este
variatia de potential (asa numita "tensiune"

). Daca te face sa fii mai linistit, considera ca "la infinit" potentialul e absolut zero si ca atare Pamantul va avea un oarecare potential, in functie de sarcina sa totala. Nu vom mai avea deci Pamantul ca o referinta (considerata prin conventie) de potential zero, ci sa zicem de valoare V
Pamant.
Iarasi am vazut niste situatii in care dupa mintea mea nu vad cum ai putea sa inchizi suprafetele alea echipotentiale fara sa le treci prin metal .
Regula de retinut: metalele sunt conductoare, si
prin conductoare nu trec suprafetele de echipotential. Tot conductorul (inclusiv interiorul sau) se afla mereu la acelasi potential (cand vorbim de electrostatica!)
Poate is io mai prost de felul meu da nu ma las pana nu pricep si pana nu-s convins de ceva .
Nu-ti face griji, asta nu tine de "inteligenta", iar atitudinea ta este cat se poate de admirabila. Recomand totusi sa incepi problema de la bazele ei, de la conceptele implicate si definitia lor, inainte sa construiesti propriul "accelerator".

Pe romaneste tot perpetum mobile vreau sa fac sau sa produc energie si nu cred ca principiile tremodinamicii sunt de neincalcat in toate capitolele din fizica pentru ca nu cred ca avem deja un model care sa explice , prevada , inteleaga tot ce se-ntampla pe lumea asta .
Da, fizica in particular si stiinta in general nu e "completa", dar principiul intai al termodinamicii e unul dintre cele mai "sigure" gasite pana acum. Daca tu vei gasi o metoda sa-l incalci, vei rasturna toata fizica de pana azi! Nu spun ca este imposibil (cine stie ce e posibil?) doar ca e foarte improbabil. In orice caz, mult succes!
e-