Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Cosmologie

Discutii despre Big Bang si ce a fost inainte de Big Bang

<< < (9/11) > >>

ICS:
Topicul vrea sa stie si ce a fost inainte de big bang...si chiar daca nu sunt fizician ma pasioneaza sa cunosc cand si cum a aparut universul altfel daca nu ne punem intrebari despre aparitia universului atunci cadem intr-un derizoriu hilar cum ca ceea ce exista actualmente si deci ceea ce vedem este o iluzie asa cum spun yoghinii caci apar tot felul de teorii printre care si aceea ca de fapt nu a fost niciun big bang niciodata si ca de fapt universul este de tip stationar dintotdeauna iar deplasarea spre rosu a spectrului luminii nu este efectul expansiunii universului.

Adi:

--- Citat din: ICS din Iunie 07, 2010, 08:13:50 a.m. ---Topicul vrea sa stie si ce a fost inainte de big bang...

--- Terminare citat ---

Da, numai ca orice am spune despre ce a fost inainte de Big Bang este doar speculatie, stiinta in prezent nu poate spune absolut nimic despre ce a fost inainte de Big Bang. Putem propune tot felul de idei, dar nu avem cum sa stim daca e vreuna din ele adevarate. Atat timp cat asta e clar, sigur, poti specula cat vrei.


--- Citat din: ICS din Iunie 07, 2010, 08:13:50 a.m. ---si chiar daca nu sunt fizician ma pasioneaza sa cunosc cand si cum a aparut universul

--- Terminare citat ---

Exact, asa noi toti. Si stiinta a raspuns deja la asta. Universul a aparut acum 13.7 miliarde de ani plus sau  minus 0.2 miliarde de ani si a aparut prin fenomenul denumit Big Bang.

Mishulanu:

--- Citat din: ICS din Iunie 04, 2010, 09:25:56 p.m. ---Cand materia era concentrata intr-un spatiu foarte mic ce era in afara acestui spatiu?

--- Terminare citat ---
Tot ce exista este continut in interiorul spatiului-timp, indiferent de forma sau marimea acestuia. Ca spatiul-timp are 4 dimensiuni sau 11, ramane sa aflam odata cu progresele fizicienilor care se ocupa cu studiul acestor probleme.


--- Citat ---Cum arata materia cu o miliardime dintr-o secunda inainte de big bang si cum arata in acel moment spatiul din jurul acestei materii concentrate?
--- Terminare citat ---
Ceea ce numim noi timp a inceput la Big Bang, asa ca nu prea pot sa-mi dau seama ce ar putea insemna o miliardime de secunda inainte de Big Bang.


--- Citat ---Sa zicem ca teoria corzilor e adevarata atunci cum explicam deplasarea spre rosu a spectrului luminii stelelor si galaxiilor?Cum poate fi imaginat fenomenul de expansiune si contractie simultana?
--- Terminare citat ---
Deplasarea spre rosu a luminii galaxiilor indepartate nu cred sa contravina teoriei corzilor. Este una din teoriile care isi propune sa explice totul, deci orice observatie experimentala ar trebui sa poata fi explicata de acesta teorie.

Expansiunea si contractie simultana a Universului este o consecinta subtila a inlocuirii particulelor punctiforme cu corzi unidimensionale. Teoriile oficiale din fizica de azi se blocheaza atunci cand analizeaza fenomenele la scara foarte mica, aproape de lungimea Planck sau timpul Planck. Teoria corzilor evita aceasta problema pentru ca daca stringurile sunt elementele fundamentale atunci exista doua moduri de a masura distantele, cu rezultate simetrice fata de lungimea Planck. Detaliile sunt ceva mai complexe, poti sa citesti Universul Elegant al lui Brian Greene daca vrei sa afli mai mult dar pe scurt lucrurile stau in felul urmator. Daca o dimensiune este masurata ca avand raza R, in multipli de lungime Planck, atunci poate sa aiba si raza 1/R si Universul descris ramane fizic indentic. Daca raza Univesului este de 46.5 miliarde de ani lumina, atunci ea poate sa fie si 1/46.5 m.a.l. (transformata in multiplu de lP) si nimic nu s-ar schimba. Asa zice teoria corzilor si evita elegant problemele aparute la dimensiuni mai mici de lungimea Planck. Daca o dimensiune se contracta si ajunge sub lungimea Planck, Universul descris va fi indentic cu acela in care dimeniunea are raza 1/R, mai mare decat lungimea Planck. Astfel limita inferioara a unei dimensiuni va fi lungimea Planck.
Asa ca Universul poate fi si foarte mare si foarte mic in acelasi timp, se poate extinde sau contracta, totul depinde de modul in care se face masuratoarea.

AlexandruLazar:

--- Citat din: Mishulanu din Iunie 07, 2010, 01:46:09 p.m. ---
--- Citat ---Cum arata materia cu o miliardime dintr-o secunda inainte de big bang si cum arata in acel moment spatiul din jurul acestei materii concentrate?
--- Terminare citat ---
Ceea ce numim noi timp a inceput la Big Bang, asa ca nu prea pot sa-mi dau seama ce ar putea insemna o miliardime de secunda inainte de Big Bang.
--- Terminare citat ---

Nu numai atât, dar și ceea ce noi numim spațiu există exclusiv în Universul nostru, deci nu există spațiul "din jurul acestei materii concentrate".

Dendros:
Am citit cartea Universul elegant de Brian Greene. Din păcate nu am putut să o parcurg prea mult, nu era a mea. Dar am citit din ea că din perspectiva teoriei corzilor, înainte de BB existau branele, iar BB-ul a fost consecinţa interacţiunii dintre aceste brane. Păcat că n-am putut să o aprofundez, era interesantă. Dar asta e în acord cu ideea mea, expusă aici, postul #186. Desigur că noi nu ştim de fapt ce exista înainte de BB, dar eu unul sper că am demonstrat că în orice caz nu era nimicul ci ceva.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă