Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Unde este temperarura cea mai ridicată din Univers?

Creat de sumalan dorin, Aprilie 09, 2010, 11:43:28 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

mircea_p

#15
Citat din: gothik12 din Aprilie 12, 2010, 05:49:04 PM
Deci sa recapitulez: 3 K este temperatura radiatiei cosmice de fond si ar fi cea mai rece din natura?
1.9 K pana la urma a fost obtinut la LHC? Si cum mai exact? Aceeasi intrebare pentru temperaturile de ordinul nK ..

Interesant ar fi intai sa aflam mai exact unde sunt astfel de temperaturi in natura (unde am aflat ca sunt) si apoi aflat si cum se obtin ele experimental

Una din metodele pentru obtinerea temperaturilor sub 1K este demagnatizarea adiabatica a unor saruri paramagnetice.
Bineinteles, nu se porneste de la temperatura camerei.

Cu heliu lichid se poate raci pana in jur de 4K. Apoi folosind ceva de genul unui frigider cu izotopi de heliu lichid (dilution refrigeration) se poate ajunge sub 1 K. Dupa asta intra in functiune demagnetizarea adiabatica. Poate intre timp s-a mai inventat si alta metoda.

sumalan dorin

Bună ziua

Am găsit ceva informaţii care ,cred că sunt destul de interesante pentru a fi postate pe forum astfel:

6000 mii de grade ,este temperatura suprafeţei Soarelui ( a învelişului său intens luminos-fotosfera),în străfundurile incandescente ale Soarelui ,ceea ce deocamdată nu se poate face decât cu ajutorul calculelor teoretice,arată că acolo temperatura creşte repede.La o anumită adâncime ajunge la un milion de grade,iar la o adâncime şi mai mare-la 2,3,5,10 milioane de grade.Iar în partea centrală a giganticului glob solar,temperatura ajunge la o valoare de neînchipuit-aproximativ 15 milioane de grade.În schimb stelele albastre,mai fierbinţi şi mai strălucitoare,lasă mult în urmă Soarele:în partea lor centrală ,temperatura atinge 30 de milioane de grade,până nu demult aceasta era cea mai ridicată temperatură cunoscută în natură,în Univers-temperatura record.În stăfundurile Soarelui şi ale stelelor asemănătoare mai răspândite în Univers,temperatura nu este destul de înaltă pentru aceasta.Dar există nişte stele deosebite,mai rare" extraordinare" printre care şi gigantele roşii.În adâncurile lor astronomii bănuiesc că ar exista temperaturi deosebit de ridicate ,care ar putea falicita formarea elementelor chimice cu nuclee atomice grele.Gigantele roşii sunt formate din două"etaje" care diferă mult între ele: dintr-un înveliş colosal,care se dilată,se răceşte şi de aceea suprafaţa lui roşie e relativ "rece",şi dintr-un nucleu foarte comprimat,dens şi foarte fierbinte.Aici,în nucleele centrale ale giganelor roşii,se bănuieşte că ar exista o temepratură de aproximativ 150 de milioane de grade.