Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Servomecanisme - mod de constructie

Creat de Cosmin., Martie 11, 2010, 08:15:10 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Cosmin.

Salutare si bine v-am gasit.

Caut metode de a transforma motorase electrice obisnuite in servomecanisme. Principiile de baza le-am cam inteles, insa nu am gasit un ghid "hands-on" inca. Ceva idei, links?

Multumesc.

Adi

Poti defini "servomecanisme"?

Bine ai venit pe forumul Stiinta Azi!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

dragos

pai cam motorasele electrice cu servomecanisme e cam acelasi lucru amandoua se leaga la curent. Doar ca motorasele simple se rotesc doar intr-un sens continuu (depinde cum se  leaga bornele de la baterie atunci se poate rotii si invers) .
La servomecanisme au ceva special care le opreste sa se roteasca in continuu intr-un .
Asadar nu prea stiu cum poti transforma motorase intr-un servomecanism. Doara daca gasesti tu o solutie sa le pui intr-o cutie si sa le faci sa se opreasca dupa o anumita rotire, cu un cui ceva.
http://www.hobbyrc.ro/images/HIT%2011%202765.JPG
Poate te va ajuta aceasta poza. ;)
Servomecanismul din poza merge doar in stanga si in dreapta e ca si la masinute daca ai desfacut cumva una, vei vedea ca  atunci tu cand dai de butonul de la telecomanda in stanga si dreapta acel motoras merge numai in stanga respectiv dreapta pentru ca il opreste ceva.
Sper sa te ajute.

dragos

acum mi-a picat fisa, ca de fapt acel servomecanism se poate rotii si intr-un sens continuu.
Si chiar nu stiu cum sa te ajut. Eu asa am inteles ca servomecanism este doar un motoras care se roteste doar in staga si in dreapta la un anumit punct nu  merge 360 de grade am avut nevoie la o barca asa ceva si  am gasit alta metoda, dar nu preaa e buna ca imi consuma din baterie ca un computer si nu prea imi place trebuie sa gasesc altceva dar acum nu ma mai  apuc  la vara ca am scoala.

Cosmin.

Mulțumesc pentru bun venit :)

Servomecanismul da, se oprește la un anumit punct. Teoretic asta se realizează utilizând un potențiometru, practic nu am găsit tutoriale în legătură cu asta. Teoria am luat-o de coadă de aici, mai departe am găsit tone de informații dar nu prea știu din ce colț s-o apuc.

dragos

#5
Pai stai ca nu inteleg ce vrei tu sa faci cu acel servomecanism sau cum intelegi tu cuvantul servomecanism
Ceva de genu? http://www.hobbyrc.ro/images/HIT%2011%202765.JPG

Cosmin.


dragos

pai atunci in cazul acesta ai nevoie de diferite piese mecanice care sa le pui in asa fel incat sa rezulte un servomecanism, dar spunene pentru ceti trebuie tie asa ceva

dragos

si nu nu cu ajutorul uni potentiometru poti realiza un servomecanism. un potentiometru iti psun eu ce face daca nu stiai:
un potentiometru iti modifica valoarea curentului electric in functie cum il misti tu, ca si la un motoras daca legi un motoras la o baterie se roteste cu nu stiu cate rotatii pe minut(depinde la ce baterie conectezi),si pui un potentiometru atunci nu se mai roateste asa de puternic, iar daca dai la maxim cursorul potentiometrului atunci se roetste ca si cum nu ai avea potentiometru depinde in ce directie folosesti tu acel cursor al potentiometrului
Nu stiu daca ai inteles ceva din ce ti-am spus eu dar.....ramane de vazut! ;D ;)

dragos

PRAKTIC cu potentiometru reglezi doar rotatiile motorasului sau intensitatea becului(daca e cazul) sau orice alt fel de consumator. cum e la radiouri de dai tu volumul mai tare acela e un potentiometru. :)

dragos

ne poti adauga o poza la ce vrei sa folosesti tu acel servomecanism

AlexandruLazar

Potentiometrul intervine acolo, dar nu ca mecanism de reglaj ci pentru urmarire. Pentru ca intrebi de cum sa transformi un motor electric intr-un servomecanism, presupun ca vrei sa faci un servomotor, deci o sa raspund pentru asta.

Ideea servomecanismului (si motivul pentru care tu il folosesti) este aceea de a urmari o anumita valoare si de a isi regla functionarea in raport cu ea. Procesul e automat (i se zice din cauza asta in bucla inchisa), in sensul ca tu nu intervii cu nimic in el.

In cazul motoarelor electrice, chestia asta e... complicata :D. Nu ai nevoie numai de piese mecanice pentru asta. Ai nevoie cel putin de un traductor de pozitie si de o tensiune de alimentare reglabila electronic, ceea ce inseamna azi in aproape orice situatie o sursa cu comanda PWM (asta nu e obligatoriu -- poti folosi alte metode de reglaj totusi). Urmarirea valorilor si comanda reglajului se face folosind un regulator automat, ceea ce din nou implica ceva electronica.

dragos

Da sunt de acord cu alexandru de fapt cam asta am spus si eu ca ai nevoie de piese mecanice

jean

  Vezi ca au fost o serie de carti scrise de Sergiu Flarica, cartile se numeau ,,Modele Telecomandate", acolo erau prezentate si diferite servomecanisme, modul lor de constructie, materiale, etc. Au aparut pana in 1989, eu am doua dintre ele.
  Pentru a construi servomecanisme ai nevie de: roti dintate, (de la ceasuri, casetofoane, jucarii), axe pt.roti, suruburi mici, table, etc