Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Elemente de epistemologie

Creat de Electron, Mai 04, 2008, 10:01:30 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

HarapAlb

Citat din: mm din Noiembrie 07, 2008, 10:40:22 AM
... si in contextul acestui forum este, in mod evident, o capcana pe care Electronul o foloseste pentru a-i ademeni pe "clienti". Scepticii au si ei loc in aceasta epistemologie la fel ca si empiristii, behavioristii, rationalistii, s.a. Dar asta nu ne ajuta pe noi cu nimic decat, poate, la "infrunzirea" subiectelor discutate.

Nu cred ca este nici o capcana, si nici in mod evident.
De exemplu poti consulta topicul despre existenta/neexistenta gaurilor negre si vei vedea ca nu toti intelegeau acelasi lucru prin gauri negre ceea ce a produs numai neintelegeri. Altfel am fi discutat pana la adanci batraneti...

Electron

Citat din: mm din Noiembrie 07, 2008, 10:40:22 AM
   Epistemologia e una din marile ramuri ale filozofiei, s-a dezvoltat incepand din antichitate, si in contextul acestui forum este, in mod evident, o capcana pe care Electronul o foloseste pentru a-i ademeni pe "clienti".
Domnule mm, faceti niste acuzatii cam neavenite.
Aici vin oameni cu tot felul de critici la stiinta actuala, si cu teorii care mai de care mai fabuloase, unii dintre ei din dorinta de a cunoaste parerea celorlalti despre subiect, si poate chiar pentru a-si imbunatatii speculatiile. Eu, dupa ce am vazut destule aiureli cu pretentia de "teorie stiintifica", am ajuns sa prefer analiza preliminara epistemologica a acestora, deoarece imi permite sa economisesc mult efort si timp.

Unul din criteriile care arata cat de demna de atentie este o teorie, este ce spune si ce stie autorul ei despre subiectul in discutie. Cand un autor demonstreaza faptul ca ignora (mai mult sau mai ptuin intentionat) mare parte din subiectul pe care il critica, sau incearca sa-l "imbunatateasca", prima recomandare epistemologica este sa se (re)aprofundeze subiectul pentru a constientiza mai bine ce inseamna criticile respective. Criticile aduse din ignoranta nu sunt suficient de relevante pentru mine, deoarece epistemologic vorbind nu aduc "imbunatatiri" de nici un fel, din contra, duc repede spre ridicol.

Ca sa nu mai spun cat de ridicoli sunt cei care pe langa ignoranta, au si un pachet mare de aroganta. Daca ignoranta este "vindecabila", aroganta mai putin.

CitatScepticii au si ei loc in aceasta epistemologie la fel ca si empiristii, behavioristii, rationalistii, s.a. Dar asta nu ne ajuta pe noi cu nimic decat, poate, la "infrunzirea" subiectelor discutate.
Poate nu te ajuta pe tine personal. Evita sa faci generalizari bazate pe propria ta parere. Iar "infrunzirea" subiectelor e ceva inevitabil. Contributiile mele au intentia de a ajuta, cand mi se spune deschis ca eforturile mele nu sunt dorite, eu ma retrag. A evita insa validarea epistemologica a propriilor speculatii, pentru mine denota cat succes potential (explicit: practic nul) au speculatiile respective in lumea stiintifica.


e-
Don't believe everything you think.

Adi

Foarte bine spus, HarapAlb si Electron.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mm

D-le electron, nu sunt vinovat ca analizez si eu comentariile dvs. si constat, statistic, frecventa prea mare a adjectivelor pe care le folositi: ridicoli, ignoranti, aroganti, retorici, subiectivisti, incomprehensibili, irelevanti, etc, din belsug, la adresa persoanelor care va contrazic. Adjectivele enumerate de mine aici se regasesc chiar pe pagina de Topic Summary, aflata acum sub comentariul meu.

Mai constat si altele. Va stau la dispozitie daca doriti sa le aflati.

Adi

Din pacate, aceste adjective se potrivesc perfect. Din fericire, nu sunt injurii. Avem grija sa mentinem pe forum un limbaj elevat.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Electron

Citat din: mm din Noiembrie 07, 2008, 12:56:14 PM
Adjectivele enumerate de mine aici se regasesc chiar pe pagina de Topic Summary, aflata acum sub comentariul meu.

Mai constat si altele. Va stau la dispozitie daca doriti sa le aflati.
Da, doresc sa aflu tote obiectiile pe care le aveti. Si eu sunt perfectibil. :)

Apropo, apreciez foarte mult cand sunt contrazis, cu argumentele de rigoare. Ce nu apreciez este sa fiu acuzat fara dovezi. Da, am folosit si voi mai folosi acele adjective, cu argumentele mele pentru care le consider justificate. Astept sa-mi aratati un caz unde credeti ca nu erau justificate, si sa-mi spuneti de ce.

e-
Don't believe everything you think.

mm

Nu aveti niciunde, in nici un caz, nici o justificare. Asta era ideea!
Este atac la persoana orice atribuire de epitete peiorative, negativiste, etc. persoanelor. Tot atac este atribuirea de adjective ideilor exprimate de preopinentii d-tale caci se rasfrange asupra persoanelor lor in mod implicit. In spiritul fair-play-ului, care ar trebui sa caracterizeze si acest forum, nu se admite o asemenea "tehnica".

Adi

Va contrazic, mm. Nu erau deloc atac la persoana. Deci daca alte critici concrete nu aveti, va sugerez sa abandonati aceasta serie de discutii. Vad ca regulat apar unii care il critica pe Electron. Daca nu va convine, nu veniti pe site. Va tinem noi? Hai sa discutam stiinta si nu pe unii si pe altii ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mm

Parerea dvs, Adi. O respect caci sunt adeptul democratiei. Chiar daca nu subscriu. Eu nu l-am criticat pe Electron. Pardon. Ca si dvs. mi-am exprimat parerea, exclusiv pe fapte si pe logica.

Electron

Citat din: mm din Noiembrie 11, 2008, 10:40:07 AM
Eu nu l-am criticat pe Electron. Pardon. Ca si dvs. mi-am exprimat parerea, exclusiv pe fapte si pe logica.
Ati afirmat in mod minicinos faptul ca am numit "absurde" teoriile altora in mod repetat. Asta este o critica, si in plus este o acuzatie falsa. Ca atare este o calomnie. Daca ramaneti convins ca va bazati pe "fapte si pe logica" (desi nu le aduceti aici ca suport al acuzatiilor) e treaba dumneavoastra, dar o asemenea lipsa de integritate nu mai merita nici un fel de raspuns de la mine.

e-
Don't believe everything you think.

mm

#40
Citatdar o asemenea lipsa de integritate nu mai merita nici un fel de raspuns de la mine.
Raspuns? Da' asta ce-i? Gulie mova? Umbli cu minciuna chiar aici.
raspuns foarte urat si in bataie de joc

admin

Citat din: mm din Noiembrie 18, 2008, 09:05:19 AM
Citatdar o asemenea lipsa de integritate nu mai merita nici un fel de raspuns de la mine.
Raspuns? Da' asta ce-i? Gulie mova? Umbli cu minciuna chiar aici.

Pentru acest raspuns foarte urat si in bataie de joc, mm va primi nivelul de avertizare 1, primul. Atentie, la urmatoarele nivele de avertizare nu vei mai putea scrie pe acest forum.

mm

Sincer imi pare rau. Am cam exagerat imitand "stilul electronului". Deduc totusi, in acest mod indirect, ca nu sunteti de acord nici cu raspunsurile sale.

Electron

Si mie imi pare rau ca s-a ajuns la astfel de replici, si imi cer scuze pentru mesajele si replicile mele care apar exagerate.

Sper de acum sa putem continua aici discutia despre epistemologie, si in fiecare topic sa pastram discutia pe subiectul original.

e-
Don't believe everything you think.

Electron

#44
Iata niste fragmente din alt topic, in care apare termenul de "epistemologie":
Citat din: Abel Cavasi din Noiembrie 18, 2008, 09:02:19 PM
Un model care nu explică precesia în orice situaţie nu este un model care explică precesia. A explica precesia înseamnă a spune ceva despre precesie într-un context general. Nu putem spune că un model explică precesia Pământului dacă acel model nu este valabil şi la viteze de revoluţie mici sau la unghiuri de înclinare mici sau la distanţe mari de corpul central, etc. Tocmai în asta constă teoria: în găsirea unui context cât mai general din care să rezulte precesia Pământului. Cu cât modelul este mai general, cu atât puterea lui explicativă este mai mare. Dacă modelul nu explică precesia şi la viteze de revoluţie mici, înseamnă că nu este corect din punct de vedere matematic. Aşadar, un model corect trebuie să conţină parametrii pe care se bazează teoria sa. Mai concret, dacă modelul spune că precesia depinde de înclinarea axei, atunci formula finală trebuie să conţină înclinarea axei. Dacă modelul spune că la viteze de revoluţie mari precesia nu este la fel ca la viteze de revoluţie mici, atunci formula trebuie să conţină şi viteza de revoluţie. Curată epistemologie, dom'le, curată epistemologie! Grin
Abel, te rog sa-mi indici ce fragment din ce ai spus mai sus consideri ca fiind "curata epistemologie".


CitatDupă cum am spus, din punct de vedere epistemologic, medierea aceasta nu este justificată, deoarece produce un salt uriaş de la comportamentul la viteze de revoluţie mici la comportamentul la viteze de revoluţie mari.
Abel, epistemologic vorbind, un model care precizeaza pentru ce caz particular se lucreaza, poate sa foloseasca simplificarile corespunzatoare (justificate cu argumente) pentru acel caz. Daca se doreste o formula/model general, atunci intr-adevar, nu se pot accepta simplificari particulare pe parcurs, si sa se declare modelul final obtinut, ca fiind "general". (Modelul actual pentru precesia Pamantului este particular pentru precesia Pamantuli, sau a planetelor, dar nu este un model general pentru orice precesie).

Tot epistemologic vorbind, nu poti avea pretentia sa generalizezi un model/formula obtinuta in mod specific pentru un caz particular, si la alte cazuri particulare cu caracteristici diferite.

EDIT: e ca si cum ai vrea sa aplici formula pentru precesia unui titirez, la planete, modificand parametri din formula titirezului. Poti face asa ceva?

e-
Don't believe everything you think.