Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Filozofie

constienta.

(1/18) > >>

florin_try:
Oare constienta e doar rezultatul bio-chimiei din creier, sau ceva mai mult decit atit?
Imi vine greu sa fac legatura intre reactii chimice / transfer de semnal electric si actul de a deveni consient de sine si de jur.

valangjed:
Si , atunci ce facem?Incepem sa credem in zei , reincarnare , suflet nemuritor si alte astfel de aberatii?
Eu cred ca ar fi mai bine sa cercetam problema stiintific si intr-o zi , oarecare ,vor aparea si rezultatele.

florin_try:
A, nu... se poate urma o cale diferita.
Inainte de a sari la spirite si suflet nemuritor, iata niste linkuri interesante.

http://www.romanfrigg.org/writings/GRW%20Theory.pdf
http://www.scaruffi.com/mind/penrose.html


 

Adi:
Pentru cei care nu avem timp sa urmarim fiecare link, e bine sa faci tu intai un rezumat de maxim un paragraf la ceea ce vom gasi acolo. Asta ne va trezi interesul si poate vom citi totul. Desi faci un act de voluntariat in a ne oferi linkurile, tot trebuie sa ne "vinzi" ideea de a le citi, adica sa ne convingi ca merita sa ne citim. Asa e, trebuie sa "vinzi" chiar ideea de a il ajuta pe om pe gratis. :)

Skolon:
Eu sunt informatician iar pentru mine conştienţa este foarte asemănătoare cu un program care rulează pe o maşină de calcul.

Bineînţeles e vorba de un program extrem de complex, la un nivel pe care noi încă nu-l putem atinge. Poate vom putea în câteva zeci de ani.

Simultan cu programul "conştiinţa" creierul rulează multe alte programe care spre deosebire de primul au scopuri mult mai precise: să menţină în funcţiune diferite "subsisteme". Scopul conştiinţei e foarte neclar dar probabil este un "program" care trebuie să aibe grijă de întregul sistem, adică trebuie să interacţioneze cu exteriorul încercând să-i asigure supravieţuirea. Acest scop are o consecinţă aparte: face să apară noţiunea de diferenţă dintre exterior şi suma componentelor/sistemelor interioare.

Programele de calculator de azi nu au această componentă, ele concentrându-se doar asupra scopurilor "interne" cu care s-au "născut". Nici măcar aplicaţiile de genul viruşilor nu au ceva care să le asemene cu conştienţa, adică ele vor doar să se reproducă şi nu să se auto-preserveze.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă