Ce intelegi prin "stateless"?
Functionarea unui program pe un calculator corespunde, din punct de vedere matematic, unui automat finit: are un numar finit de stari intre care, in functie de anumite conditii, se poate trece. Prin stare, matematic, poti intelege un vector cu n elemente, totalitatea vectorilor astfel posibili formand multimea starilor. Desigur, programele complexe au un numar enorm de stari, dar la baza, functioneaza doua proprietati:
1. Functionarea programului este determinata, in sensul ca daca cunosti starea la un moment dat, poti sa spui care va fi urmatoarea stare (asta functioneaza chiar si atunci cand programul functioneaza cu intrari din afara -- pentru ca si acestea sunt toate de lungime finita, deci introduc un numar finit de stari).
2. Functionarea programului decurge numai intr-un numar finit de stari predefinite, adica programul nu poate sa intre intr-o stare care sa nu fi fost prevazuta de la inceput, iar numarul starilor este finit. De pilda, un program care seteaza si reseteaza un bistabil ideal e caracterizat complet de starile acestuia, deci poti spune ca are practic doua stari -- 1 si 0. Un asemenea program nu va putea niciodata sa treaca, de exemplu, in starea 2, sau intr-o stare nedefinita, nici 1 nici 0.
Nu cred ca asta e ceva valabil pentru constienta (cu emfaza pe 'nu cred' -- nu mi-am pus niciodata problema de a demonstra asta, m-am gandit numai atunci cand am postat raspunsul). Un program "constienta" mi se pare nerealizabil. #2 nu mi se pare realizabil: un numar finit de variabile de stare (deci de lucruri care ne definesc ca oameni) mi se pare acceptabil, insa nu cred ca domeniul lor de valori poate fi considerat finit si discret, ca sa genereze un numar finit de stari; asta ar insemna ca este teoretic posibil ca doi oameni sa aiba exact aceeasi perceptia a propriei lor persoane, iar asta mi se pare fizic imposibil -- ar insemna sa fi fost nascuti la exact acelasi moment, in exact acelasi loc, cu exact aceeasi mostenire genetica si exact acelasi sir de evenimente ulterioare.
Chiar daca am accepta #2, mi se pare nerealizabil si #1. Mi se pare ca imaginea noastra despre sine se formeaza spontan, adica se introduc tot timpul stari noi in program, care nu au fost efectiv concepute la "startul" sau.
Poate cineva care se pricepe la psihologie ceva mai bine ne-ar putea lamuri mai pe larg despre asta, eu unul ma pricep mai bine la programare decat la asta.