Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Calcularea suprafetei unei sfere

Creat de TITUS UDREA, Februarie 10, 2010, 09:44:54 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Electron

Citat din: TITUS UDREA din Februarie 11, 2010, 09:35:40 PM
Intr-adevar, comparatia cu cele doua baloane e foarte buna, dar asta daca consideram numai distanta dintre doua puncte. Dar daca luam in calcul mai multe puncte la distante observabile si masurabile, si tinand totusi cont ca, viteza relativa dintre doua puncte mai indepartate va fi mai mare decat doua puncte mai apropiate, oare va fi aceeasi viteza de expansiune la ambele baloane, in orice punct al acestora?
Ce intelegi tu prin "viteza de expansiune"? Viteza cu care variaza raza? Viteza cu care variaza suprafata? Viteza cu care variaza volumul? Viteza cu care variaza distanta dintre doua puncte alese arbitrar? Sau ce?

CitatPe balonul mic, cele mai departate doua pct. (diametral opuse) va fi mai mica decat pe balonul mare.
De unde sti? Daca viteza cu care se umfla balonul mic (viteza de variatie a razei) este mai mare decat a balonului mare, atunci distanta dintre punctele diametrale va creste cu viteza mai mare pe balonul mic decat pe balonul mare.

CitatAtunci oare pe balonul mic care se umfla mai repede, toate punctele de pe balon se vor indeparta unele de altele cu aceeasi rata cu care se vor indeparta pe balonul mare care se umfla mai incet? Oare nu va apare nici o diferenta intre cele doua? Si daca da, pe baza acestor diferente, nu se poate calcula dimensiunea balonului?
Iarasi, e necesar sa explici ce intelegi tu prin "aceeasi rata de indepartare"? Fara a explica acest lucru intrebarile tale nu au nici o relevanta.

CitatSi apoi, pe masura ce balonul se umfla, viteza de indepartare a punctelor se va modifica. Daca sufli acelasi volum de aer, de ex., cand balonul e mic, pct. se departeaza mai repede, si pe masura ce balonul se mareste, viteza lor scade.
Asta e evident, deoarece volumul depinde de dimensiunea liniara (raza) la putere a 3-a, in timp ce raza sau orice distanta masurata pe balon depinde doar de puterea 1 a dimensiunii liniare.

CitatSau daca de ex., raza balonului ar creste constant (un volum din ce in ce mai mare de aer), viteza de departare a pct. ar fi accelerata.
De unde ai scos-o pe asta? Ia defineste viteza asta de departare a punctelor sa vedem despre ce vorbesti de fapt, ca ceea ce spui e fals (ca atare presupun ca vrei sa zici altceva).

CitatIdeea e ca oricum, viteza de expansiune a punctelor este accelerata (pozitiv sau negativ).
Chiar? De ce?

CitatDeci, pe baza diferentei de viteza/acceleratie a mai multor punce aflate la distante diferite nu se poate calcula nimic? Nu se poate spune nimic despre acest balon?
Se pot calcula multe, depinde ce urmaresi de fapt. Cand vom sti clar ce vrei sa masori, vom putea determina daca se poate sau nu, din datele problemei.

CitatA, si automat, cele doua baloane de dimensiuni diferite folosite ca comparatie pot fi considerate acelasi balon la momente de expansiune diferite.
Poti face astfel de afirmatii doar dupa ce stabilesti clar daca expansiunea se face cu viteza constanta de variatie a razei sau nu. In primul caz, nu poti considera ca e acelasi baon la momente diferite.

CitatSper ca m-am facut inteles si ca nu spun numai ineptii, iar daca da, fiti ingaduitori, pls. Tks.
Pana nu definesti clar despre ce vorbesti (rata de indepartare, viteza de expansiune etc) ceea ce spui e irelevant (nu are nici o valoare). Doar cand vei defini clar conceptele despre care vorbesti vom putea vedea daca ai dreptate sau emiti doar ineptii.

e-
Don't believe everything you think.

Electron

Citat din: JOHN2009U din Februarie 12, 2010, 11:08:08 AM
Inteleg ca scopul tau final este sa calculezi rata de expansiune la un moment dat.
Ce intelegi tu prin "rata de expansiune"? Cum o definesti in functie de parametri problemei?

e-

PS: am schimbat si numele topicului, deoarece majusculele nu se justifica
Don't believe everything you think.

mircea_p

Citat din: TITUS UDREA din Februarie 11, 2010, 05:00:30 PM
GLUMEAM.
Are dreptate mircea_p. Dar m-as fi bucurat si mai mult daca gaseai si un raspuns la intrebarea mea. Sunt constient ca probabil nu se poate, ca s-ar fi gandit ei savantii cei destepti pana acum la treaba asta si ar fi rezolvat-o. Probabil ca asa si e. Dar de aceea am pus problema cu balonul, pentru a va gandi doar la problema balonului, nu la ce teorii au gandit altii. Am venit la voi aici, pentru ca, din pacate, amintirile mele legate de formulele de fizica s-au deteriorat f. mult, chiar daca am terminat mate-fizica. Dar daca tot ma rodea acest gand, am zis sa va roada si pe voi. La urma urmei, nu se stie niciodata de unde sare iepurele...

Si daca totusi imaginati vre-o formula de vre-un fel... noi asteptam. Tks!



Stii vorba, "un intelept arunca o piatra in balta si 10 prosti sar sa o caute".
N-are nimic ca am fost unul din cei 10 dar sa te astepti sa  continui sa fiu, dupa ce ai incercat sa ne "pacalesti" mi se pare cam mult de asteptat.

Daca chiar te intereseaza problema cu balonul, poti sa faci niste calcule elementare singur (geometria de clasa a 8-a e suficienta). Vei vedea ca atata timp cat raza balonului creste cu vietza constanta, distanta lineara pe suprafta balonului intre doua puncte creste cu viteza constanta, nu exista nici o acceleratie.
Distanta unghiulara intre doua puncte ramane constanta. Vei vedea de asemena ca vitea lineara pe suprafata balonului depinde numai de viteza de umflare si de distanta unghiulara intre puncte si nu depinde de raza balonului.

Daca e vorba de univers insa, analogia cu balonul are unele merite ilustrative dar nu e suficienta.
Am citit ceva TRG ca sa stiu ca nu stiu suficiente detalii ca sa fac aceste calcule.
Necesita ceva studiu si seriozitate.




Adi

Foarte bine au punctat mircea_p si Electron.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro