Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

CuSO4

Creat de nikarzv, Ianuarie 31, 2010, 07:29:32 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

nikarzv

Salut.Sunt nou pe aici. Am CuSO4 si vreau sa colorez flacara in verde. Toate bune si frumoase...  dar nu reusesc sa combin cu praf de pusca pentru a-l face sa arda cu flacara verde. Cand adaug CuSO4 in praf de pusca incetineste atat de mult ardere incat abia se mai aprinde.Initial am crezut ca nu arde cu suficienta temperatur,asa ca am incercat un amestec de KNO3 si zahar... care arde mai lent. Am constatat ca si acesta este afectat in acelas fel.Tin sa mentionez ca pun foarte putin. Am un amestec daja care arde cu flacara verde pe baza de zinc dar  nu renteaza pentru ca nu am suficient zinc , si este greu sa-l fac pilitura fina. Multumesc mult.

Adi

Bine ai venit pe forumul nostru de stiinta!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

nikarzv

Multumesc mult . Ma bucur ca am gasit acest forum. Credeam ca nu exista nici un forum de acest fel.

chimistul

Salut!

Banuiesc ca tu pui CU SO4 albastru ( piatra vanata) care are 5 molecule de apa de cristalizare (CUSO4x5H2O). Cand amesteci si incalzesti intai se degaja  apa de cristalizare  care scade temperatura flacarii si praful de pusca arde incet si abia apoi daca mai ramane ceva de ars ar trebui sa arda si cupru. Incearca intai s aincalzesti sulfatul pana obtii un praf alb fara apa de cristalizare si abia apoi amesteca cu praful de pusca si aprinde-le si zi-ne ce se intampla! Grija la ochi ca ai numai doi! :o

nikarzv

#4
Am incercat sa fac pana ramane un praf alb si cu doar o mica tenta de albastru. Arde mai bine dar tot nu se coloreaza flacara si este afectata si viteza de ardere.Ce sa fac? Sa continuu sa incalzesc piatra vanata mai mult? Am observat ca tinde spre gri. e bine oare?

radhoo

nu cred ca are sens sa dehitratezi CuSO4, pentru ca va absorbi apa la loc, foate repede.

praful de pusca trebuie sa fie cat mai uscat, fin granulat si bine amestecat. ideal ar fi sa folosesti alcool etilic concentrat pentru a-l rafina. rafinarea prafului de pusca il transforma intr-o masa compacta, cu un potential exploziv mai ridicat.
de asemea iti recomand sa folosesti clorati in loc de azotati.

pentru culoare verde, ar fi bine sa folosesti oxid de bor si nu sulfat de cupru.

numai bine

nikarzv

#6
Multumesc mult pentru raspunsuri. Praful meu de pusca este foarte bine maruntit . Nu este granulat ,dar foarte bine uscat. Nu stiu sa-l rafinez cu alcool etilic. Si nu am de unde sa procur clorati sau oxid de bor. aici este un video cu praful meu de pusca filmat la 120 fps: http://www.youtube.com/watch?v=RG-NeMz19Ms .

radhoo

felicitari pentru film, pulberea ta arde foarte bine  ;). de unde procuri azotatul de potasiu?

ai incercat si reteta clasica cu 12% sulf, 13% mangal si 75% salpetru de india?

rafinarea se foloseste la retea cu sulf si carbune de lemn de mai sus: amesteci pulberile ingredientelor foarte bine, apoi torni alcool etilic concentrat si amesteci pana obtii o pasta. amesteci in continuare pana la omogenizare , apoi lasi la uscat la o temperatura de 25-30grade. dupa uscare cu grija poti marunti pasta intarita. daca tin bine minte in loc de alcool etilic se putea folosi si eter etilic (mai greu de procurat). la reteta cu zahar nu stiu daca se poate folosi.

pentru a continua, ar fi util sa stiu care e scopul colorarii in verde. intreb, pentru ca in functie de raspus: - poti incerca cu CuSO4, pus in staniol, sub forma de tub subtire, introdus in pulbere. in felul asta nu afectezi viteza de ardere

oxid de bor ar putea fi la farmacie, sau ca si compus in amestecurile diverse de la magazinele de chimicale. nu e o raritate, incearca sa-l gasesti.




nikarzv

#8
In primul rand pulberea mea este facuta dupa reteta: 80 grams kno3 15 grams charcoal 9 grams sugar and 7 grams sulfur. Stiu ca nu este cea uzuala dar pentru mine a functionat cel mai bine,cel din video a fost lasat in ball-mill cam 15-17 ore. azotat de potasiu am luat din Slatina, judetul Olt. Am luat un sac de 20kg ;). Am incercat si retelta spusa de tine , dar cea de sus a functionat cel mai bine. Colorarea in verde as vrea sa o fac pentru stelute.
Oxidul de bor nu este cumva boraxul? Multumesc mult pentru raspunsuri.
Si aici un video tot in slow-motion cu pulberea mea cu pilitura fina de zinc. http://www.youtube.com/watch?v=IY5iSzUl70s
Tin sa mentionez ca verdele a fost mai intens dar camera nu l-a prins.

radhoo

la chimicale poti sa cumperi oxid de zinc. daca ai o sursa de acid azotic, ai putea sa produci azotat de zinc, care ar functiona bine amestecat cu pulberea ta si ar da culoarea verde.

boraxul e borat de sodiu, ai putea sa incerci si cu acesta desi oxidul de bor ar fi mai bun.

pentru stelute incearca si idea de mai sus, impacheteaza in staniol sulfat de cupru sub forma de bat subtire si introdu-l asa in pulbere .

1Q-D3XT3R

Daca vrei flacara verde foloseste nitrat de bariu ! Asta face flacara verde ! Ba(NO3)2  ;) Sau alta sare a bariului , dar de preferat nitrat de bariu ;)

radhoo

azotatul de bariu se foloseste parca in radiografii, dar cred ca e greu de procurat.

clorura de bariu e foarte toxica, posibil si alti compusi, poate nu e cea mai buna idee sa ii dai foc, avand in vedere cate gaze rezulta.

mircea_p

In radiografii se foloseste sulfatul de bariu, dupa cate stiu.
Ce gaze se pot degaja prin arderea clorurii de bariu? Ce se degaja daca pui clorura de sodiu in foc?

radhoo

am impresia ca asta e forum de analisti lingvistici, nu de pasionati ai tehnicii.

m-am exprimat gresit spunand gaze in loc de fum.

banuiesc ca nu ti-e greu sa-ti imaginezi multimea de particule extra fine care se imprastie in toate directiile si desigur le inhalezi fara probleme daca stai suficient de aproape sa  te bucuri de flacara verde.

Adi

Citat din: radhoo din Februarie 04, 2010, 01:43:53 AM
am impresia ca asta e forum de analisti lingvistici, nu de pasionati ai tehnicii.

Trebuie sa te exprimi corect si daca ti se atrage atentia ca nu te-ai exprimat corect, sa nu te superi, ci doar sa te corectezi. Rigurozitatea este prima caracteristica a stiintei.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro