Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Incercare de perpetuum mobile de la RaduH

Creat de RaduH, Decembrie 03, 2009, 01:53:19 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

RaduH

#45
Citat
Citat
CitatEu nu te-am intrebat despre performanta, ci despre portanta. Eviti sa raspunzi, sau nu ai inteles intrebarea?
Consider ca tot ar aparea o diferenta de presiuni chiar daca e vorba de suprafete plane .
Ei bine, te inseli. Diferenta de presiuni (care are ca rezultat portanta) se produce doar daca cele doua profiluri ale unei pale/aripi (cele doua parti) au lungime diferita, pentru ca viteza aerului pe cele doua parti sa fie diferita (iar acolo aplicam legea lui Bernoulli).
Insist ca e vorba de o diferenta de presiuni. E adevarat ca nu explicabila prin curgerea fluidului pe doua suprafete de marimi diferite(sau profile de lungimi diferite).Pompa de la bicicleta face vid cand aspira si numai profile curbe nu cred ca are la piston. Pleaca un volum material din loc, ramane loc liber si se creaza o depresiune. Pe cealalta fata se creaza o presiune.
CitatEu vorbesc de o estimare calitativa (in care sa tii cont de factorii care intervin) nu de calcule numerice.
Nu cred ca inteleg exact ce ar insemna analiza calitativa. Ar mai putea aparea totusi un element. La o eventuala marire la scara ar putea creste si diametrele elicelor, ca ar fi loc nu de alta. Deci daca la o scara am vorbi de elice de avion unde trebuie sa avem turatii mari, la o alta scara am putea vorbi de elice de helicopter care cred eu ca "trage" tare de tot si nu neaparat explicabil prin cresterea turatiei. E adevarat ca trebuie vazut ce inseamna asta ca moment rezistent.

Tot la ideea de calcule numerice raman. Sa vedem daca o sa primesc si un eventual ajutor cu elicea. Discutia nu fuse deschisa chiar asa de aiurea la REVIR. Genul acela de profile le consider mari datatoare de sperante.
Nici paralelele cu paranormalul nu erau chiar complect defazate. Chiar seamana foarte mult cu desenele pe care le-am pus acolo. Suficient de mult sa nu vezi nici o diferenta intr-o poza sub un anumit unghi. Daca vezi forma placii aceleia in adevarata marime sau proiectata in plan incat sa vezi adevaratele proportii poti trage concluzia ca pot fi diferente fundamentale.
Chiar am placa respectiva in adevarate proportii dar n-am folosit-o ca nu e a mea. Poti sa te uiti electron, la desene sa vezi cum e desenata elicea. Nici domnul Gheorghe Cristea nu cred ca a folosit formele care ar rezulta din desenele acelea sa stim sigur ca ele ar da rezultate mult mai proaste. Ideea esoterica din desenele respective e ca forma ar avea putere. Asemanarea poate sa aduca si a confirmare. Pana la o verificare in care sa se dovedeasca contrariul.
Chiar de la domnul Cristea ; rotorul REVIR obtine performante de doua ori si jumatate mai bune decat o elice obisnuita de acelasi diametru(nu e chiar un citat identic). Daca un rotor eolian obtine astfel de performante de ce nu s-ar obtine diferente de performante similare in ideea de a se face o elice care sa "traga"? Daca s-ar utiliza acelasi gen de geometrie.

Electron

Citat din: RaduH din Februarie 13, 2010, 03:25:12 PM
Citat
Citat
CitatEu nu te-am intrebat despre performanta, ci despre portanta. Eviti sa raspunzi, sau nu ai inteles intrebarea?
Consider ca tot ar aparea o diferenta de presiuni chiar daca e vorba de suprafete plane .
Ei bine, te inseli. Diferenta de presiuni (care are ca rezultat portanta) se produce doar daca cele doua profiluri ale unei pale/aripi (cele doua parti) au lungime diferita, pentru ca viteza aerului pe cele doua parti sa fie diferita (iar acolo aplicam legea lui Bernoulli).
Insist ca e vorba de o diferenta de presiuni. E adevarat ca nu explicabila prin curgerea fluidului pe doua suprafete de marimi diferite(sau profile de lungimi diferite).
Ok, am formulat gresit. Exista diferenta de presiune, ai dreptate.

Citat
CitatEu vorbesc de o estimare calitativa (in care sa tii cont de factorii care intervin) nu de calcule numerice.
Nu cred ca inteleg exact ce ar insemna analiza calitativa.
Analiza calitativa este o analiza care descrie un fenomen fara sa implice valori numerice (daca folosesti valori numerice atunci devine o analiza cantitativa). Intr-o analiza calitativa (care de obicei o precede pe cea cantitativa) se urmaresc factorii care intervin si efectul lor. De exemplu, in formula atractiei gravitationale, se poate determina calitativ ca forta depinde de masa direct proportional si invers proportional de patratul distantei. Plus, nu depinde de culoarea si densitatea corpului. Daca insa omiti din analiza calitativa factori esentiali, atunci orice aplicatie numerica (cantitativa) ulterioara este inutila.

CitatAr mai putea aparea totusi un element. La o eventuala marire la scara ar putea creste si diametrele elicelor, ca ar fi loc nu de alta. Deci daca la o scara am vorbi de elice de avion unde trebuie sa avem turatii mari, la o alta scara am putea vorbi de elice de helicopter care cred eu ca "trage" tare de tot si nu neaparat explicabil prin cresterea turatiei. E adevarat ca trebuie vazut ce inseamna asta ca moment rezistent.
Asemenea elemente intra in analiza calitativa de care iti tot amintesc.

CitatTot la ideea de calcule numerice raman.
Cum doresti. Daca nu ai intentia sa abordezi la modul serios problema, nu prea cred ca altii o vor face pentru tine.

CitatDiscutia nu fuse deschisa chiar asa de aiurea la REVIR. Genul acela de profile le consider mari datatoare de sperante.
Stai putin, tu consideri ca elicile REVIR au portanta "datatoare de sperante"? Sau care e legatura inventiei tale cu acele rotoare?

CitatNici paralelele cu paranormalul nu erau chiar complect defazate.
Imi pare rau, dar pentru mine, pe un forum dedicat stiintei, paralelel cu pseudo-stiinta nu sunt "fazate" (sau justificate) in nici un fel.

CitatChiar seamana foarte mult cu desenele pe care le-am pus acolo. Suficient de mult sa nu vezi nici o diferenta intr-o poza sub un anumit unghi. Daca vezi forma placii aceleia in adevarata marime sau proiectata in plan incat sa vezi adevaratele proportii poti trage concluzia ca pot fi diferente fundamentale.
Chiar am placa respectiva in adevarate proportii dar n-am folosit-o ca nu e a mea. Poti sa te uiti electron, la desene sa vezi cum e desenata elicea.
Am vazut desenele. Dar tot nu pricep relevanta paralelei cu paranormalul. Oi fi eu mai greu de cap, sau poate argumentele tale sunt cam ... inexistente.

CitatNici domnul Gheorghe Cristea nu cred ca a folosit formele care ar rezulta din desenele acelea sa stim sigur ca ele ar da rezultate mult mai proaste.
Aici m-ai pierdut complet. Despre ce "rezultate" vorbesti?

CitatIdeea esoterica din desenele respective e ca forma ar avea putere. Asemanarea poate sa aduca si a confirmare. Pana la o verificare in care sa se dovedeasca contrariul.
Vezi, aici intri pe taramul nefericit al pseudo-stiintei. Ce intelegi tu prin "forma ar avea putere" ? Pana nu definesti clar conceptele pe care le folosesti, e absolut inutil sa emiti asemenea fabulatii.

CitatChiar de la domnul Cristea ; rotorul REVIR obtine performante de doua ori si jumatate mai bune decat o elice obisnuita de acelasi diametru(nu e chiar un citat identic).
Si ce inseamna aceste "performante"? Daca nu stabilesti clar la ce se refera aceasta informatie, poti trage concluzii foarte gresite.

CitatDaca un rotor eolian obtine astfel de performante de ce nu s-ar obtine diferente de performante similare in ideea de a se face o elice care sa "traga"? Daca s-ar utiliza acelasi gen de geometrie.
Intrebarea pare legitima, dar pana nu stabilesti ce inseamna "performante" in acest context mi-e teama ca ceea ce faci tu e pseudo-stiinta irelevanta.


e-
Don't believe everything you think.

RaduH

#47
CitatAnaliza calitativa este o analiza care descrie un fenomen fara sa implice valori numerice (daca folosesti valori numerice atunci devine o analiza cantitativa). Intr-o analiza calitativa (care de obicei o precede pe cea cantitativa) se urmaresc factorii care intervin si efectul lor. De exemplu, in formula atractiei gravitationale, se poate determina calitativ ca forta depinde de masa direct proportional si invers proportional de patratul distantei. Plus, nu depinde de culoarea si densitatea corpului. Daca insa omiti din analiza calitativa factori esentiali, atunci orice aplicatie numerica (cantitativa) ulterioara este inutila.

Asemenea elemente intra in analiza calitativa de care iti tot amintesc.
OK cred ca am inteles in sfarsit si eu. O sa urmeze un material.
CitatVezi, aici intri pe taramul nefericit al pseudo-stiintei. Ce intelegi tu prin "forma ar avea putere" ? Pana nu definesti clar conceptele pe care le folosesti, e absolut inutil sa emiti asemenea fabulatii.
Nici eu nu inteleg perfect ce vor sa spuna in sens stiintific. Pentru mine e doar performante care pot fi inexplicabile pe moment, care urmeaza sa fie explicate mai tarziu poate si intr-un mod cat se poate de "clasic"(adica in perfecta concordanta cu stiinta oficiala).

Categoric este pseudostiinta sau stiinta mistica sau de pe la Yoghini sau cum vrei. Altu-i baiu. Cel putin la ce senzatie iti spune Guru ca trebuie sa simti daca faci pozitia cutare matematica lor functioneaza perfect. Nu spun ca si exista puterile lor paranormale dar iti pot spune exact ce urmeaza sa simti. Am mai discutat si despre spargerile de la karatisti. Nu mai sunt Yoghin da am trecut si pe la ei la un moment dat. Si pe la mai multe stiluri de la karatisti.
Mai stiu si o balada. Cica unul de pe aici de prin apropiere de pe la sud de noi, ar fi incercat sa breveteze reascutirea lamelor de ras folosite, sub o piramida si nu ar fi fost lasat ca n-o putut sa explice nimic. Da cica ar fi pe bune ca se si reascut. O sa fac tot posibilul sa aduc ceva material despre aceasta balada.Ce ne facem totusi daca si constatam ca se intampla ceva ce nu putem explica ? Nu acceptam pana nu stim explica ?
CitatSi ce inseamna aceste "performante"? Daca nu stabilesti clar la ce se refera aceasta informatie, poti trage concluzii foarte gresite.
Intrebarea pare legitima, dar pana nu stabilesti ce inseamna "performante" in acest context mi-e teama ca ceea ce faci tu e pseudo-stiinta irelevanta.
Citat"pt. ca rotoarele Revir comparativ cu cele clasice la acelasi diametru si cu acelasi moment rezistent la ax au cuplu verificat practic de 2,5 ori mai mare"
Eu inteleg asa. Revirul e proiectat sa dezvolte moment. De unde poate sa scoata acest cuplu ? De la portanta foarte mare de fapt. Portanta asta arata ca o forta orientata pana la urma, deci se va descompune in doua componente.
La Revir una din ele va genera acel cuplu si cealalta un fel de rezistenta in fata vantului.
La o elice care sa traga una va fi tractiunea si una va genera un moment rezistent. Din niste unghiuri se poate incerca de fapt sa se hotarasca si care sa fie mai mare.

RaduH

#48

Cam asa ar arata o analiza calitativa.
Mie imi intareste concluzia ca dor o verificare numerica poate sa decida.
Cam greu de spus cantitativ care cat influenteaza fara experimente sau modelare cu soft super-performant.

RaduH

Electron, eu consider ca am incercat cel putin sa fac ce imi reprosai ca nu vreu sa fac.

Electron

Eu consider ca daca te preocupa la modul serios aceste subiecte, trebuie sa depui efortul necesar pentru a cunoaste bazele fizice ale fenomenelor implicate.

e-
Don't believe everything you think.

RaduH

A-ha! Deci eu nici macar nu pot face o schema logica comuna pentru ce se intampla acolo. Se pare ca voi aveti metode analitice despre care noi astia de la tehnic chiar ca nici n-avem habar.

Electron

Citat din: RaduH din Martie 30, 2010, 08:57:37 PM
A-ha! Deci eu nici macar nu pot face o schema logica comuna pentru ce se intampla acolo.
Nu am nici cea mai vaga idee de unde ai dedus tu asa ceva, din ce am spus eu.

CitatSe pare ca voi aveti metode analitice despre care noi astia de la tehnic chiar ca nici n-avem habar.
Nici vorba. Eu iti atrag doar atentia ca pana nu intelegi fizic un fenomen, analizele pe care poti sa le faci nu prea sunt eficiente si/sau relevante. Tu vrei din start sa lucrezi cu numere, cu calcule, dar nu ai stat sa te gandesti (sa studiezi adica) suficient daca acele formule sunt bune pentru ce vrei tu sa faci, sau nu.

Sper ca acum ti-e mai clar ce spun, pentru ca pana acum prezinti niste concluzii complet ridicole in ceea ce ma priveste.


e-
Don't believe everything you think.

RaduH

Prima intebare :
Electron ai citit macar ce am incercat sa fac acolo ?
A doua intrebare :
Citatdaca acele formule sunt bune pentru ce vrei tu sa faci, sau nu.
Care nu sunt formulele bune ?
A treia intrebare :
Ai vazut cat de cat desenele mele ? Realizezi ca am desenat o paleta din aceea cam o zi intreaga ? Daca te uiti bine o sa vezi ca e facuta din "feliute" pentru ca nu am avut facilitatea sa desenez o asa suprafata.
A dou poza e mai simpla, la paleta pentru prima am desenat o zi intraga.
O elice e greu si de desenat nu numai de calculat sau de realizat practic.

Nu cred ca eu incerc sa te jignesc cu nimic dar nu stiu daca e si reciproc. Daca ce spun eu e asa de gresit teoretic poate pot sa vad si alternativa sa-mi pot intelege greselile. Eu sustin ca problema e la mijloace. Nu poti controla ceva atat de complex fara mijloace foarte puternice. Nu am tot zis ca totul depinde de elice ? Restul frecarilor cu aerul nici nu cred ca se pot calcula. Cred ca se fac eventual incercari in tunele aerodinamice. Poate ca exista soft foarte performant care sa poata face foarte mult. Nu stiu, cei de la "INVENTOR" poate ca au asa ceva.

Electron

Citat din: RaduH din Aprilie 01, 2010, 01:33:50 PM
Prima intebare :
Electron ai citit macar ce am incercat sa fac acolo ?
Da, am citit.

CitatA doua intrebare :
Citatdaca acele formule sunt bune pentru ce vrei tu sa faci, sau nu.
Care nu sunt formulele bune ?
Ma refer la acele formule in care tu vrei sa introduci date numerice.

CitatA treia intrebare :
Ai vazut cat de cat desenele mele ?
Le-am vazut asa cum le-ai propus. Ce inseamna za vezi "cat de cat" ? Pentru mine ori le vezi ori nu le vezi.

CitatRealizezi ca am desenat o paleta din aceea cam o zi intreaga ?
Neavand nici cea mai vaga idee ce soft si ce metoda de desen ai folosit, nu am incercat sa fac o estimare a timpului care ti-a fost necesar sa le desenezi. Nu prea inteleg totusi care e relevanta acestui timp, in ceea ce discutam aici. Eu vorbesc despre intelegerea fizica a fenomenelor implicate, iar tu te lamentezi ca nu ai randament la desen?

CitatDaca te uiti bine o sa vezi ca e facuta din "feliute" pentru ca nu am avut facilitatea sa desenez o asa suprafata.
Ok, si care e relevanta acestui detaliu in aceasta discutie?

CitatA dou poza e mai simpla, la paleta pentru prima am desenat o zi intraga.
Repet, care e relevanta acestui timp in discutia de fata?

CitatO elice e greu si de desenat nu numai de calculat sau de realizat practic.
Perfect de acord. Am zis eu altceva pe undeva?

CitatNu cred ca eu incerc sa te jignesc cu nimic
Daca vrei sa ma jignesti sau nu, ar trebui sa stii sigur, nu sa crezi ca o ipoteza neverificabila. Eu sper ca nu intentionezi sa ma jignesti, nu de alta dar ar fi o mare pierdere de vreme din partea ta.

Citatdar nu stiu daca e si reciproc.
Pofitm? Ma acuzi ca vreau sa te jignesc? Ce anume te face sa suspectezi ca as vrea sa te jignesc? Inca de la inceput am delcarat ca intentia mea este sa ajut pe cat pot pe cei de aici, daca ceea ce-ti raspund eu consideri ca nu te ajuta, n-ai decat sa ma ignori. Iar daca ceva din ce spun te jigneste, te rog sa-mi atragi atentia pe citatele concrete ca sa evitam pe viitor astfel de situatii. Ok?

CitatDaca ce spun eu e asa de gresit teoretic poate pot sa vad si alternativa sa-mi pot intelege greselile.
RaduH, mult prea multe lucruri din ceea ce spui tu sunt pentru mine ininteligibile. Eu iti atrag atentia in primul rand asupra metodei folosite, pentru ca oricum continutul mi-e foarte greu sa-l urmaresc din cauza felului in care-l prezinti. A pune poze cu text si formule si imagini si fara nici o explicatie coerenta a scopului si felului de "descifrare" nu ma ajuta deloc nici sa-ti urmaresc ideile nici sa-ti dau exemple concrete unde aberezi degeaba. Eu stiu sa dau citate de pe text sau din formule scrise in LaTex, dar din poze nu ma apuc sa extrag cuvinte si formule. E treaba ta cum iti prezinti ideile, cei cu care discuti nu sunt obligati sa faca eforturi in plus pentru a te intelege. E interesul tau sa faci discutia usoara si comprehensibila.

CitatEu sustin ca problema e la mijloace. Nu poti controla ceva atat de complex fara mijloace foarte puternice.
Tipica fraza din care nu inteleg nimic. Despre ce vorbesti? Ce doresti sa controlezi? Scrii fraze fara cap si coada, iar eu nu pot sa urmaresc asemenea idei.

CitatNu am tot zis ca totul depinde de elice ?
Evident ca totul depinde de elice, mai precis de parametrii ei. Am contrazis eu asta pe undeva?

CitatRestul frecarilor cu aerul nici nu cred ca se pot calcula.
RaduH, tu esti cel care vrea sa "calculeze numeric", eu ti-am sugerat prima data sa faci analiza calitativa, sa vezi cat de bine poti intelege fenomenul fizic implicat.

CitatCred ca se fac eventual incercari in tunele aerodinamice. Poate ca exista soft foarte performant care sa poata face foarte mult. Nu stiu, cei de la "INVENTOR" poate ca au asa ceva.
Atata timp cat nu intelegi fizic fenomenul si aberezi despre "perpetuum-uri mobile", dovedesti ca nu aplici metoda corecta pentru a studia aceste "instalatii". In ziua de azi nimeni nu investeste mijloace materiale in proiecte care nu au un fundament teoretic suficient. Pana una alta nu exista nici un argument pentru a crede ca se poate construi un "perpetuum mobile" asa cum propui tu. Si asta deoarece nici macar nu ai analizat problema la nivel fundamental. Aici ma refer concret la fenomenele fizice implicate in "portanta elicilor".


e-
Don't believe everything you think.

RaduH

#55
CitatRaduH, mult prea multe lucruri din ceea ce spui tu sunt pentru mine ininteligibile. Eu iti atrag atentia in primul rand asupra metodei folosite, pentru ca oricum continutul mi-e foarte greu sa-l urmaresc din cauza felului in care-l prezinti. A pune poze cu text si formule si imagini si fara nici o explicatie coerenta a scopului si felului de "descifrare" nu ma ajuta deloc nici sa-ti urmaresc ideile nici sa-ti dau exemple concrete unde aberezi degeaba. Eu stiu sa dau citate de pe text sau din formule scrise in LaTex, dar din poze nu ma apuc sa extrag cuvinte si formule. E treaba ta cum iti prezinti ideile, cei cu care discuti nu sunt obligati sa faca eforturi in plus pentru a te intelege. E interesul tau sa faci discutia usoara si comprehensibila.
De unde se poate lua acest LaTex ? Il pot folosi si in mod legal ? Daca trebuie cumparat cam cat m-ar costa ? Chiar ca formule nu pot pune decat in poze in ideea sa vi le prezint voua.
CitatAici ma refer concret la fenomenele fizice implicate in "portanta elicilor".
Si asta nu implica sa poti descrie matematic asemenea suprafete ?
Mie imi ajunge si o elice foarte buna facuta de altii. De acolo ma descurc. Pe viitor o sa incerc sau daca ma ajutati voi sa folosesc LaTex-ul asta sau sa nu mai postez decat Front-Page. Asa o sa poti urmari ? Asa nu stiu daca poti sa citezi.

Adi

Citat din: RaduH din Aprilie 01, 2010, 03:03:26 PM
De unde se poate lua acest LaTex ? Il pot folosi si in mod legal ? Daca trebuie cumparat cam cat m-ar costa ? Chiar ca formule nu pot pune decat in poze in ideea sa vi le prezint voua.

Ca sa scrii formule in Latex pe forumul acesta tu nu trebuie sa faci nimic decat sa scrii. Programul Latex este deja instalat la noi pe server. Cum sa scrii forumule in Latex gasesti simplu aici. http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=1617.0
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

RaduH

Multumesc, Adi am inteles. Numai ca trebuie sa invat.
Intrebari:
1- numai scrie nu si calculeaza ? Eu folosesc altceva care scrie ca in Word, scrie si formule dar si face calculele.
2- poate pentru HarapAlb - Scientific Workplace asta cam ce poate face de fapt ?

Adi

Citat din: RaduH din Aprilie 02, 2010, 05:08:58 PM
Multumesc, Adi am inteles. Numai ca trebuie sa invat.
Intrebari:
1- numai scrie nu si calculeaza ? Eu folosesc altceva care scrie ca in Word, scrie si formule dar si face calculele.

Da, doar scrie, nu si calculeaza. Te ajuta sa scrii formule AICI pe forum care sa arate bine si sa fie intelese usor de altii. Sau poti sa scrii si un document .pdf in Latex, dar pentru asta trebuie sa instalezi calculatorul tau. E gratuit, dar tot ai de urmat cativa pasi. Cu orice program ai face calcule (Maple, Mathematica), cand le publici pentru un articol stiintific, tot cu Latex le scrii de obicei.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

RaduH

#59

Explicarea primului set de formule :
[tex]i_{sb}=\frac{\omega_s}{\omega_b}=\frac{z_b}{z_a+z_b}=\frac{-M_b}{M_s}[/tex].
[tex]i_{sb}[/tex]. - raportul de angrenare
[tex]\omega_s[/tex]. - viteza unghiulara a elementului s
[tex]\omega_b[/tex]. - viteza unghiulara a elementului b
[tex]z_a[/tex]. - numarul de dinti ai rotii a
[tex]z_b[/tex]. - numarul de dinti ai rotii b
noi lucram cu numerele de dinti da e tot una cu rapoarte de raze tinand cont ca exista un modul al danturii dintate evolventice.
[tex]M_b[/tex]. - momentul pe roata b
[tex]M_s[/tex]. - momentul pe elementul s

[tex]i_{sb}M_s=M_b[/tex]-ecuatia momentelor
[tex]i_{sb}F_{tractiune}S=M_{rezistent al elicei}[/tex].- Luand in considerare forta de tractiune rezultata din invartirea elicei, care devine moment de autoantrenare. Deocamdata e incomplecta.
[tex]i_{sb}(F_{tractiune}S+M_{de antrenare})=M_{rezistent al elicei}+M_{al frecarilor mecanice}+M_{al frecarilor cu aerul}+M_{rezistent al generatoarelor}[/tex].-cam asa ar fi complecta.
Discutie:
Momentul produs de frecarile mecanice e in general foarte mic.
Momentul produs de frecarile cu aerul e consistent la turatii mari ale portsatelitului si depinde si de bratul S.
Momentul rezistent al generatoarelor poate fi reglat.