Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Mind uploading

Creat de VreauSaCunosc, Ianuarie 03, 2011, 09:07:42 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

123

Citat din: Mishulanu din Ianuarie 06, 2011, 12:49:13 PM
Suportul informatiei este chiar spatiul-timp. In primul timp Planck, Universul era foarte mic si foarte putin compex, de aceea putea fi caracterizat complet prin doar cativa biti de informatie. Pentru a caracteriza complet Unviersul astazi, ar fi nevoie de vreo 10^120 biti de informatie.

Spatiu-timpul a fost creat in momentul big-bangului. "Informatia" despre spatiu-timp, trebuie sa fi fost (dupa parerea mea) "pre-existenta" acelui moment. Desi in cadrul teoriei nu exista "inainte" de Big-Bang, pentru a ne incadra in limitele logicii umane ar trebui sa acceptam ca informatia precede existenta.

Daca in timpul Planck Universul era foarte mic, nu inseamna ca era mai putin complex. In fond, era vorba de aceeasi cantitate de energie.
Citat din: Mishulanu din Ianuarie 06, 2011, 12:49:13 PM
Care este aceasta energie pura de care vorbesti?

"Energie pura" am numit energia in starea in care exista in momentul Big-Bangului.

Mishulanu, as avea o remarca generala referitoare la postul tau: desi analogia dintre computer si creierul uman e foarte raspandita, nu este totusi tocmai corecta. Despre computere stim totul (nu eu personal, "noi" ca umanitate), ca doar noi le-am construit. Creierul uman mai ascunde inca multe mistere. In fond computerul a fost construit pornind de la modelul creierului si nu invers. Cum si cunostintele noastre despre creier sunt limitate, produsul care a rezultat nu e o reproducere foarte fidela a modelului.

Mishulanu

Citat din: 123 din Ianuarie 06, 2011, 02:03:11 PM
Spatiu-timpul a fost creat in momentul big-bangului. "Informatia" despre spatiu-timp, trebuie sa fi fost (dupa parerea mea) "pre-existenta" acelui moment. Desi in cadrul teoriei nu exista "inainte" de Big-Bang, pentru a ne incadra in limitele logicii umane ar trebui sa acceptam ca informatia precede existenta.
Daca spatiul-timp a fost creat la Big Bang, atunci nu poate fi vorba de existenta nici unui fel de informatie despre spatiu-timp anterior Big Bang-ului. Logic acum, de cata informatie ai nevoie pentru a descrie ceva ce nu exista?

CitatDaca in timpul Planck Universul era foarte mic, nu inseamna ca era mai putin complex. In fond, era vorba de aceeasi cantitate de energie.
Ba tocmai asta inseamna. Cu cat dam timpul inapoi, cu atat complexitatea sau entropia Universului scade.
Energia o fi fost aceeasi, dar conteaza cum este distribuita acea energie. O tona de materie concentrata intr-o mica gaura neagra are o complexitate mult mai mica decat o tona de praf imprastiata prin spatiu.

CitatMishulanu, as avea o remarca generala referitoare la postul tau: desi analogia dintre computer si creierul uman e foarte raspandita, nu este totusi tocmai corecta. Despre computere stim totul (nu eu personal, "noi" ca umanitate), ca doar noi le-am construit. Creierul uman mai ascunde inca multe mistere. In fond computerul a fost construit pornind de la modelul creierului si nu invers. Cum si cunostintele noastre despre creier sunt limitate, produsul care a rezultat nu e o reproducere foarte fidela a modelului.
Primele computere au fost construite prin anii 50 si atunci se stia mult mai putin despre modul in care functioneaza creierul decat stim acum. Asa ca nu prea vad cum ar fi putut fi creierul uman sursa de inspiratie pentru a construi un computer. Computerele au la baza cateva operatiuni logice foarte simple, XOR, AND, NOT, OR si inca vreo doua cred. Toate programele, indiferent cat de complexe sunt, se reduc la aceste simple instructiuni, pe care computerul le executa foarte repede si foarte precis. Avand in vedere performatele majoritatii oamenilor la capitolul matematica, imi este greu sa cred ca si creierul are la baza tot instructiuni de genul acesta.
Cand am facut comparatie intre creier si un computer ma refeream la posibilitatea computerelor de a simula o fiinta inteligenta care pare sa posede liber arbitru. Daca iluzia alegerii libere poate fi simulata de un program suficient de complex, cum putem fi siguri ca noi oameni avem intradevar liberate de alegere si ca nu suntem doar rezultatul unei programari de care nu suntem constienti?


123

Nu e vorba de informatie despre ceva ce nu exista, ci de informatia necesara pentru a "crea" ceva. O analogie in acest sens e cea legata de realizarea unei opere de arta. Artistul isi creaza mai intai in minte opera (informatie), apoi isi materializeaza ideea.
Informatia "pre-existenta" de care vorbeam se refera, asa cum a remarcat si Adi, la legile fizicii pe baza carora a aparut si evoluat Universul. E, daca vrei, un fel de cod genetic al Universului. Nu stiu daca s-a calculat cam in cati biti poate fi cuprinsa informatia asta ;).

In legatura cu complexitatea Universului, cred ca m-am exprimat eu gresit. Totusi, nu cred ca se poate pune semnul echivalentei intre entropie si complexitate. Entropia este o marime/stare ce caracterizeaza un sistem, in timp ce "complexitatea" este un termen mai degraba subiectiv. Acum o suta si ceva de ani celula era considerata o strucura foarte simpla, chiar de catre parintele evolutionismului, Darwin. In prezent, complexitatea celulei inca ii mai uimeste pe biologi si geneticieni.