Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Eclipsă de Lună în noaptea de Revelion

Creat de bbb, Decembrie 28, 2009, 09:57:20 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

bbb


Adi

Am pus si eu stirea aceasta ieri parca pe site si un alt articol despre ce inseamna "luna albastra", unde am explicat gresit - cum mi-a aratat politicos o cititoare pe email - cum ca luna albastra e o doua eclipsa de Luna intr-o luna, cand de fapt e a doua Luna plina dintr-o luna.

Asta m-a facut sa ma intreb daca e coincidenta sau nu ca de data asta exista si o eclipsa de Luna si o luna plina in aceeasi noapte. Nu cumva toate eclipsele de Luna pot aparea doar cand e Luna plina? Ma poate ajuta cineva? Iata cum am rationat eu:

Eclipsele de Luna apar doar cad Pamantul e intre Soare si Luna si tu esti pe partea cu noapte, deci pe partea opusa Soarelui. Ori asta e exact pozitia pentru cand vezi luna plina. Atunci de ce nu e eclipsa de Luna la fiecare Luna plina? Poate pentru ca Luna nu e exact pe linia Soare Pamant de obicei, ci putin intr-o parte si putin in alta? Mersi mult.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

bbb

Revin imediat cu o explicatie ampla. Acum nu sunt la calculatorul meu.

Adi

Citat din: Bianca Sala din Decembrie 30, 2009, 01:47:37 AM
Revin imediat cu o explicatie ampla. Acum nu sunt la calculatorul meu.

Mersi mult, Bianca.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

bbb

#4
Deci, să încep cu începutul...
O eclipsă are loc atunci când un astru fără lumină intră în conul de umbră al unei planete, fiind astfel lipsit de lumina soarelui. În acest caz, avem parte de o lipsire totală de lumină, vizibilă din orice punct al globului unde astrul respectiv este deasupra orizontului. Când un astru este ascuns vederii noastre de un alt astru, avem fenomenul de ocultație. Deci, eclipsele se soare sunt de fapt ocultații, pentru că Luna ascunde soarele vederii noastre, dar termenul de acultație s-a păstrat doar pentru stele.
Trebuie menționat din start că planul orbitei lunare nu coincide cu planul eclipticii (drumul pe care centru soarelui îl parcurge într-un an, pe bolta cerească). Dacă ar coincide, la fiecare Lună nouă am avea eclipsă de soare (pentru că ar fi o conjuncție), iar la fiecare Lună plină am avea eclipsă de Lună (pentru că ar fi o opoziție). Dar planul orbitei lunare formează cu eclipstica un unghi de aproximativ 5 grade, deci nu avem parte de atât de multe eclipse...
Acum să discutăm despre eclipsele de Lună în special:
1. Ele pot fi -totale: Luna intră în întregime în conul de umbră al Pământului
                 -parțiale: evident, Luna nu intră în totalitate în conul de umbră al Pământului
2. În timpul unei eclipse totale de Lună, discul lunar nu e complet invizibil, așa cum multă lume crede, ci are o culoare roșu-închis. Asta se datorează razelor refractate de atmosfera terestră.
3. Traversarea conului de umbră al Pământului durează cel mult două ore
4. Eclipsele de Lună apar doar când este Lună plină.
Acum, dacă tot am început să explic despre eclipse, voi spune douăă vorbe și despre eclipsele de soare:
1. Ele sunt de trei feluri: totale, parțiale sau inelare. La eclipsele parțiale Luna acoperă doar parțial discul Soarelui, la cele toatle, evident, total, iar la cele inelare Luna acoperă numai centru discului solar
2 Eclipsele totale sunt foarte rara, la un loc dat, o eclipsă totală având loc odată la câteva sute de ani
Acum despre eclipse în general...
Într-un an putem avea CEL MULT șapte eclipse, dintre care 4-5 sunt de soare și 2-3 sunt de Lună și CEL PUȚIN două eclipse, dintre care ambele sunt de Soare. Eclipsele se repetă după 223 luni sinodice, echivalentul a aproximativ 18 ani (nu mai știu exact, dacă e nevoie pot să caut). Această perioadă a fost numită SAROS. Fiecare saros conține 71 de eclipse, dintre care 43 sunt de Soare și 28 de Lună. Eclipsele de Lună sunt mai rare decât cele de Soare, dar par mai frecvente deoarece sunt vizibile pe jumătate de glob, unde Luna e deasupra orizontului în momentul eclipsei.
Știu că am deviat puțin de la subiectul inițial și am explicat mai multe, dar eu cred că sunt lucruri destul de interesante. Sper că informațiile mele sunt folositoare.

Adi

Buna Bianca, multumesc mult pentru explicatii. Din astea voi incerca sa fac chiar un articol pentru site. Datorita tie am inteles ca daca planul miscarii Lunii in jurul Pamantului ar fi acelasi cu planul mscarii Pamantului in jurul Soarelui, atunci intr-adevar la fiecare Luna plina am avea si o eclipsa de Luna. Dar de fapt aceste plane au 5 grade intre ele, ceea ce face ca nu toate Lunile pline sa duca si eclipse de Luna, dar orice eclipsa de Luna vine numai cand e Luna plina. Iar pentru eclipsa asta de la noaptea intre ani, se intampla ca Luna plina sa fie a doua Luna plina dintr-o luna, ceea ce o face sa se numeasca "Luna albastra". Ehe, ar fi fost fain sa lamureasca asa articolele din presa. Dar vom lamuri noi intr-un articolas. Mersi mult, Bianca!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

#6
Am pus textul despre eclipsele de Luna intr-un articol propriu pe site. Pe viitor sa nu uitam sa punem textul despre eclipsele de Soare intr-un articol propriu lor. Ieri si azi au venit multi pe site care cautau dupa eclipsa de luna din 31 decembrie 2009. E un subiect ce prezinta interes (si vad acum ca suntem pe locul 1 pe google la "eclipsa decembrie 2009" - de aia avem si asa de multe vizite azi - super!). Asadar, aprecieri multe, Bianca, chiar am invatat ceva nou.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

bbb

Oau, acum văd și eu că i-am întrecut chiar și pe cei de la Astroinfo...Super!

Adi

Citat din: Bianca Sala din Decembrie 30, 2009, 10:54:12 PM
Oau, acum văd și eu că i-am întrecut chiar și pe cei de la Astroinfo...Super!

Da, la cautarea aceea. Dar daca cauti "eclipsa decembrie 09" (nu 2009) atunci ei apar primii. Iar daca cauti dupa "eclipsa de luna" noi nu aparem pe prima pagina. Dar e ok, caci multi au cautat dupa "eclipsa decembrie 2009".
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro