Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Informatii Bobina Tesla

Creat de rapperu, Decembrie 18, 2009, 03:54:33 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

1Q-D3XT3R

Cu ce  curent voi alimenta generatorul marx ?? Voi folosit un circuit oscilator pt bobina  gen 555 si 2N3055 ? Sau voi alimenta bobina de indcutie cu curent alternativ , si la iesire voi pune o punte redresoare sa am curent continu......?

radhoo

Citat din: 1Q-D3XT3R din Martie 18, 2010, 05:42:38 PM
Cu ce  curent voi alimenta generatorul marx ?? Voi folosit un circuit oscilator pt bobina  gen 555 si 2N3055 ? Sau voi alimenta bobina de indcutie cu curent alternativ , si la iesire voi pune o punte redresoare sa am curent continu......?
ambele variante sunt bune, dar te sfatuiesc sa abandonezi curentul alternativ de priza/50Hz in favoarea oscilatoarelor. Permit mult mai multe aplicatii.

cum spunea tesla , curentul alternativ de frecventa inalta e fascinant si captiveaza prin multe fenomene interesante atentia experimentatorului.

1Q-D3XT3R

Ok ;) ms , cand o sa prind putin timp liber voi incerca , numai sa mai fac rost de niste condensatoare HV !

radhoo


guitarman

salut va rog mult am si eu nevoie de ceva, am de facut un proiect despre Bobinele si Aplicatiile ei si am nevoie sa mai fac argumentul si normele de protectia muncii poate cineva sa imi deie? multumesc anticipat

Adi

Pai intai spune-ne ce este o bobina, ce aplicatii are si apoi pe baza acestor informatii ce riscuri crezi ca prezinta. Spune-ne si in ce clasa esti si daca este tema pentru scoala. V-a dat la liceu tema sa faceti un referat despre protectia muncii la bobine, sau ai ales tu acest subiect?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

guitarman

pai sunt in cls a XI-a si ne'a dat de la liceu ca sa facem proiect si mie mi'a dat tema Bobinele si Aplicatiile ei si am facut ceva la proiect si mai an nevoie de argument si normele de protectia muncii, daca vreti va arat proiectul sa vedeti cam ce am facut:)

Adi

Arata-ne ce ai facut deja.

Ce inseamna protectia muncii? Adica sa te gandesti la ce pericole pot aparea pentru oameni atunci cand opereaza cu bobine si sa te gandesti cum sa le previi. Ce trebuie sa stii pentru asta? Sa stii la ce folosesc oamenii bobinele si cum le folosesc. Adica sa stii aplicatiile lor. Zici ca ai pus deja aplicatiile bobinelor in referat. Zi-le si noua aici care sunt si apoi gandeste-te ce pericole pot aparea cand oamenii folosesc bobinele. De exemplu: le poate cadea un stalp in cap? Se pot taia? Se pot inneca? Se pot otravi cu gaz? Se pot asfixia fara oxigen? Se pot curenta? etc ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

guitarman

pai ca electronist la protectia muncii imi trebuie sa te gandesti cam ce pericole pot aparea ca sa le previn.Nu neaparat atunci cand operezi bobine:)

Adi

Citat din: guitarman din Aprilie 14, 2010, 04:14:50 PM
pai ca electronist la protectia muncii imi trebuie sa te gandesti cam ce pericole pot aparea ca sa le previn.Nu neaparat atunci cand operezi bobine:)

Dar cand? Ca mai sus ai zis ca iti trebuie protectia muncii pentru bobine, nu pentru electronica in general. Dar chiar si asa, mi se pare ca tot raspunzi si nu raspunci cu nimic concret. Pana acum nu ne-ai spus nimic concret, parca asteptand sa raspundem noi pentru tine. Noi te ajutam, dar tu trebuie sa ne spui intai ce ai pus in referat, la ce pericole te-ai gandit tu, etc.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

guitarman

Aplicaţii ale bobinelor


Bobinele se utilizează frecvent la construirea transformatoarelor electrice (transformatoare de tensiune, de curent, etc.)
Un transformator electric constă din două bobine separate, înfăşurate pe un acelaşi miez. Una dintre cele două bobine se numeşte înfăşurare primară sau, pe scurt, primar. Cealaltă se numeşte înfăşurare secundară sau secundar.
    Transformator. Se observă că miezul pe care sunt înfăşurate primarul şi secundarul este format din lamele subţiri, construite dintr-un aliaj special, numite tole. Planul acestora este paralel cu inducţia magnetică B. Rolul lor este de a elimina curenţii Foucault (curenţii de inducţie) care apar în miez datorită variaţiilor inducţiei magnetice B.
    Funcţionarea unui transformator se bazează pe principiul inducţiei electromagnetice al lui Faraday. Dacă se aplică între bornele primarului o anumită tensiune   variabilă în timp atunci în secundar se va regăsi o copie fidelă (ca formă) a lui  ; cele două tensiuni vor avea însă valori diferite, mai exact amplitudini diferite. Dacă primarul are   spire, iar secundarul   spire, atunci, în fiecare moment de timp, între tensiune   dintre bornele primarului şi tensiunea   dintre bornele secundarului există relaţia:
.
Dacă se aplică între bornele primarului o tensiune alternativă sinusoidală

atunci în secundar se va obţine o tensiune

între valorile efective   şi   ale lui  , respectiv  , există relaţia
.
Dacă valoarea efectivă a tensiunii din secundar este mai mare decât cea a tensiunii din primar, transformatorul se numeşte ridicător(step-up transformer).
În caz contrar, el se numeşte coborâtor (step-down transformer).
Exemplu. Secundarul unui transformator are de trei de trei ori mai multe spire decât primarul. În primar se aplică o tensiune alternativă sinusoidală având valoarea efectivă de 5 volţi. Care este amplitudinea tensiunii din secundar?
Rezolvare. Valoarea efectivă a tensiunii din secundar va fi de trei mai mare decât valoarea efectivă a teniunii din primar, pentru că secundarul are de trei ori mai multe spire decât primarul. Deci valoarea efectivă a tensiunii din secundar este egală cu  V.
Amlitudinea tensiunii se obţine înmulţind valoarea efectivă cu radical din doi:
V.
Amplitudinea tensiunii în secundar este deci de 21 de volţi.
Am spus mai sus că la baza funcţionării unui transformator se află principiul inducţiei electromagnetice al lui Faraday. Conform acestui principiu, atunci când există o variaţie de flux magnetic printr-o bobină, între bornele acesteia se induce o anumită tensiune electrică; dacă nu există variaţii ale fluxului magnetic, atunci nu există nici o tensiune indusă.
Rezultă că  un transformator nu va funcţiona în regim continuu staţionar, adică în curent continuu constant. Într-adevăr, dacă curentul prin primar nu variază (este constant), atunci nu există variaţii ale inducţiei magnetice, deci nici variaţii ale fluxului magnetic. Ca urmare, tensiunea în secundar va fi nulă.
De exemplu, dacă se aplică o tensiune constantă de 5V între bornele primarului, atunci tensiunea dintre secundarului va fi nulă.
Să aplicăm o tensiune alternativă sinusoidală de valoare efectivă   între bornele primarului şi să notăm cu   valoarea efectivă a curentului absorbit de bobină de la sursa de tensiune (f. Să ne imaginăm că secundarul alimentează o anumită sarcină   (rezistenţa   simulează un consumator oarecare). Notăm cu   valoarea efectivă a tensiunii dintre bornele secundarului şi cu   valoarea efectivă a curentului absorbit de  .
Puterea absorbită de primar de la surs de tensiune este

.









Fig. 10.3

Puterea absorbită de sarcina   de la secundar sau, cu alte cuvinte, puterea debitată de secundar este
.
Deoarece energia nu este creată în transformator, rezultă că, în orice caz,
,
adică
.
Diferenţa de putere  se regăseşte în principal sub formă de putere mecanică (tolele vibrează, zbârnâie) şi sub formă de energie calorică (miezul se încălzeşte).
Dacă neglijăm pierderile mecanice şi calorice atunci puterea absorbită de primar de la sursa de tensiune va fi egală cu puterea debitată sarcinii   de către secundar:
,
sau
.
În acest caz se spune că transformatorul este ideal.
Dacă în consumatorul conectat la secundar apare o defecţiune, de exemplu un scurtcircuit, curentul   prin secundar va creşte brusc. Ca urmare, puterea absorbită de sarcină de la secundar creşte (  creşte). Dar   este aproximativ egal cu  . Creşterea lui   duce deci la creşterea lui  , deci la creşterea lui   (presupunem că   este menţinut constant).
În concluzie, un scurtcircuit în circuitul secundar se va reflecta în circuitul primar. O siguranţă montată în serie cu primarul se va arde atunci când apare un scurtcircuit în secundar (fig. 10.3).




Fig. 10.4



a)   Apariţia unor curenţi turbionari (curenţi Foucault) într-un bloc metalic masiv atunci  când inducţia B variază. O creştere a lui B duce la apariţia unor curenţi circulari având sensul din figură. Aceşti curenţi duc la încălzirea miezului.
b)   Folosirea unor lamele subţiri (tole), al căror plan este paralel cu B,duce la diminuarea substanţială a curenţilor turbionari.
Să mai explicăm acum de ce miezul transformatorului se confecţionează din tole. Pentru aceasta să urmărim fig. 10.4, punctul a). Când inducţia magnetică B creşte, are loc o creştere a fluxului prin secţiunea S a miezului metalic compact. Conform legii lui Faraday, în această secţiune se vor induce curenţi electrici circulari. Sensul acestora va fi astfel încât inducţia creată de ei să se opună tendinţei de creştere a lui B, în acord cu legea lui Lenz.
Curenţii circulari au fost descoperiţi de Foucault şi se numesc curenţi Foucault sau curenţi turbionari. Curenţii lui Foucault pot să ducă la încălzirea puternică a miezului. Dacă acesta este alcătuit din lamele subţiri paralele cu B (punctul b) al figurii) atunci curenţii turbionari de inducţie vor fi mult micşoraţi, datorită rezistenţei mari care apare la contactul dintre lamele (Căldura debitată într-un interval de timp Δt este:
,
unde   este valoarea efectivă a tensiunii induse în spirele circulare, iar   este rezistenşa întâmpinată de curent pe traseul său circular. Deci o creştere a lui   duce la o micşorare a căldurii disipate de miezul transformatorului.).

AlexandruLazar

Bobinele nu se utilizeaza "frecvent" la constructia transformatoarelor electrice ci fix intotdeauna, ca altfel de transformatoare electrice decat alea cu doua infasurari (sau variatiuni pe tema lor, ca la autotransformatoare) n-o sa gasesti.

Vezi ca mai gasesti destule alte variante de utilizare, de exemplu filtrele.

radhoo

dragilor,

ce are a face protectia muncii la bobine cu bobinele tesla?  ???

Adi

Si textul pus de tine este chiar referatul/eseul pe care l-ai scris pentru scoala? Asa l-ai structurat? Atunci pare ciudat sa pui 10.3 si 10.4 in mijlocul lui. Pare luat de undeva. Eu te-am intrebat sa ne spui ce ai inteles tu, nu sa dai copy paste cine stie de unde.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

valangjed

Citat din: radhoo din Aprilie 16, 2010, 10:36:37 PM
dragilor,

ce are a face protectia muncii la bobine cu bobinele tesla?  ???
Protectia muncii are a face cu oricare circuit electric.Fiind vorba de tensiuni si curenti foarte mari ,trebuie sa te protejezi.Corect?
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.