Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

RADONUL

Creat de andardx, Decembrie 11, 2009, 06:40:57 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

andardx

va rog ajutati-ma cu cit mai multe date despre radon. nu ele din wikipedia sau cele din cartile de chimie. ma intereseaza in special metode de detectare si aparatura.

mircea_p

The intereseaza sa cumperi un aparat sau doar sa afli cum functioneaza aparatele?
Un link care explica mai mutlte metode (in engleza) e aici, de exemplu:
http://home.howstuffworks.com/home-improvement/household-safety/tips/radon3.htm
Metodele se bazeaza pe radioactivitatea radonului sau a produsilor descompunerii radioactive a radonului.

Adi

andardx m-a contacat intai pe mine prin mesaj privat si i-am raspuns de cateva ori si am incurajat-o (parca e fata) sa scriei aici pe forum. Din pacate, vad ca nici aici nu a oferit informatii clare despre ce ii trebuie. Eu i-am oferit linkul StiintaAzi.ro/radon unde este interviul amplu in exclusivitate despre Stiinta Azi despre studiul romanesc care a masurat cantitatea de radon radioactiv de langa fosta mina de uraniu in judetul Bihor. M-am oferit sa caut articole concrete pe care mi le-ar sugera din revistele stiintifice straine de la care nu are acces de la institutul ei din tara, dar nu a revenit. Mie personal nu imi e clar ce anume cauta si ce a cautat intai singura.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_p

Credeam ca se refera la continutul de radon din interiorul casei. Asta e oarecum la moda acum. Se pot cumpara kituri pentru a monitoriza doza din casa sau de a testa cantiatea de radon inainte de a cumpara casa.

Adi

Se poate, nu imi e clar ce o intereseaza. Dar nelamurirea mea este daca tot radonul ce se poate gasi in case e radioactiv, sau doar o parte din el? Studiul de la linkul dat mai sus este unul romanesc in premiera, cu tehnologie europeana, si masoara tocmai concentratiile de radon din case din acele zone. Banuiesc ca tot radonul e radioactiv. Voi ce ziceti?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

HarapAlb


mircea_p

Citat din: Adi din Decembrie 11, 2009, 11:12:33 PM
Se poate, nu imi e clar ce o intereseaza. Dar nelamurirea mea este daca tot radonul ce se poate gasi in case e radioactiv, sau doar o parte din el?
Se pare ca toti izotopii (34 sau 36) sant radioactivi.

andardx

#7
ce stiu eu despre radon am adunat aici http://www.cutremur.net/forum/showthread.php?tid=1059  ma intereseaza cam tot ce stiu altii, poate aflu ceva nou.
in principiu ma intreseaza metode de determinare in teren, asta in ideea ca in cazul unui cutremur vrincean (in subsolul Vrancei aflindu-se cica materiale fisionabile) se pot determina ruperile scoartei datorita eliberarii de Rn. si ma intereseaza ce stiti despre chestia asta.

da Adi, toti izotopii Rn sint radioactivi.

Adi

Mersi de completare. Ai contactat pe domnisoara/doamna Alexandra Dinu? Este expertul national in radon radioactiv, realizand singurul studiu din Romania pe tema asta, premiat de UE. Ai citit interviu luat de mine ei? Ai contactat-o?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

andardx

da, am citit interviul inca de cind mi-ai dat linkul. nu am contactat-o inca, nu vreau s-o deranjez in perioada asta a anului, cind fiecare vrea sa se bucure de putina liniste. voi incerca dupa sarbatori.

Adi

Am inteles, mersi mult de explicatie.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

andardx

iti multumesc si eu ca vrei sa ma ajuti. :)

andardx

nu stiu unde in alta parte as putea sa va urez ceva, asa ca o fac aici. sa va bucurati de sarbatori si sa aveti un Craciun fericit!

radhoo

interesant subiect.

intr-adevar radonul se acumuleaza in interior.
am masurat 0.13uSv/h in apartament, pe cand in aer liber cantitatea de radiatie era 0.10uSv/h.
cea mai mare doza a fost de 0.17uSv/h intr-o casa veche din voioaga.

detectorul folosit este Terra-P, cu un tub Geiger-Muller.

Adi

Ce e voioaga? In ce localitate ai facut masuratorile? Ce eroare aveau masuratorilor? Numerele obtinute erau mari, erau mici? Cum comparam cu limita legala admisa?

Ma bucur sa avem pe forum pe cineva interesat de chimie, fizica, ca tine, care se pare ca lucreaza in domeniu si are acces la echipamente.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro