Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

ARCA??

Creat de mircea_p, Noiembrie 18, 2009, 12:26:15 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

ariel55

#45
Alegerea antenelor.

1. Antena de telemetrie cross-yagi. Este cea care se observa intre cele doua parabole cu elemente metalice in cruce.

Dupa dimensiunile aparente este o antena folosita de radioamatori in banda de frecvente de la 432MHz la 438MHz, pentru comunicatii via satelit (sateliti ai radioamatorilor).Alegerea acestei forme "ciudate" , in "cruce", se datoreaza necesitatii de receptie a undelor electromagnetice cu polarizari diferite.Sunt de fapt doua antene la 90 de grade aflate pe acelasi ax.
Alegera unei astfel de antene , este buna, avand in vedere ca , antena emitatorului, aflata pe racheta, in cursul zborului poate lua diferite unghiuri care evident vor schimba polarizarea semnalului sosit la receptie.
Iata cum ar arata , teoretic vorbind(in practica lucrurile stau mai complicat), campul electric pentru o antena cu polarizare verticala si una cu polarizare orizontala.


Daca una ar fi folosita la emisie si una la receptie, nivelul semnalului captat ar fi 0(teoretic) la receptie , in conformitate cu A*Cos(unghi antene). Pentru a evita acest lucru, se foloseste la receptie si de preferinta si la emisie, polarizarea circulara.
Si cum arata un camp circular (cel din mijloc)

In felul acesta se evita pe cat posibil caderile de semnal ce antreneaza pierderile de date.

(Evident ca poate exista polarizare circular-dreapta sau circular-stanga , ce nu fac obiectul acestei descriei, nu imi propun o disertatie academica deoarece nu isi are sens.Incerc explicatii de "bun-simtz" in electronica, pentru o evaluare sumara a solutiilor tehnice ARCA.)

Deci, referitor la antena de tracking la receptie, nu sunt semne de intrebare.Evident ca exista si alte solutii, dar aceasta, este una simpla si ieftina. Ok.

2.Antenele parabolice de tracking video.

Folosite doua, pentru redundanta (probabil), sunt antene dedicate receptiei TV satelit in benzi de frecventa intre 10GHz si 12GHz.
In focarul lor se gasesc receptoare A/V comerciale pe 1.2GHz ce au antene "baston" cu o caracteristica de polarizare LINIARA.

Critica solutiei alese:
1.Tipul de antene ales , sunt critice la vant! Rezistenta opusa , datorita suprafetei compacte a reflectorului (partea parabolica) este foarte mare (depinzand de sirectia si caracteristica debitului de aer ce loveste suprafata).
Pentru a evita acest fenomen ce poate scoate antena de pe traiectoria de urmarire, se folosesc cele din plasa metalica cu ochiuri de lungimea de unda a frecventei folosite/10, care se comporta identic cu cele cu suprafata compact, avantajul fiind rezistenta mult mai redusa la vant.Iata un exemplu la 1.2GHz:


Este adevarat ca aceasta antena nu ar fi permis lipirea frumosului abtibild ARCA. 8)

Marea greseala este folosirea in focarul antenei a polarizarii liniare!
Trebuia utilizata o antena pentru partea de receptie cu polarizare circulara pentru a evita situatiile neplacute descrise mai sus.O antena de tip "patch" le rezolva problema.

Pentru cine doreste sa inteleaga cum functioneaza o antena parabolica (evident , nu articolul nu raspunde la toate intrebarile), urmariti acest link: https://www.wpi.edu/Pubs/E-project/Available/E-project-042811-161838/unrestricted/ChuckFungFinalMQPpaper2.pdf

O alta mare problema a antenelor parabolice alese este unghiul lobului principal de receptie foarte ascutit.
un exemplu de ce inseamna acest unchi cand antena este corect construita:


Urmarirea , cred ca s-a facut manual, cu un sistem electromecanic x/y (se observa ca bara de sustinere a parabolelor este prinsa de acest sistem.
S-a folosit pentru vizare o camera de luat vederi, aflata sub antena de telemetrie la mijloc, ca in fig de mai jos:



Un simplu joy-stick si un monitor AV, conectat si la un sistem recording, era suficient pentru urmarire.Partea proasta este ca la viteze mari , puterea furnizata de actuatoarele antenelor nu este suficienta pentru mentinerea in timp real a unei tinte racheta.
Altii, mai isteti, folosesc nivelul semnalului receptionat si faza lui pentru a dirija cu predictie sistemele de antene.Iata un sistem experimental in actiune:
Aerobotics - UAV Tracking Antenna
Castigul semnalului acestor parabole folosite, este echivalent cu un grup de 4 antene yagi care erau mult mai usoare ,fara probleme la vant,etc care costau mult mai putin, insa nu dadeau bine la public.

Parerea mea este ca, mult mai importante erau rezultatele totusi!

Concluzia mea este ca alegerea acestor parabole a fost dictata numai de impresia pe care o pot face celor neavizati.
O legatura AV la 40Km nu este o problema. Problema este alegerea unei solutii tehnice corecte pentru a evita pierderile de link!
Iata un exemplu de legatura AV in linie dreapta, curent realizata de radioamatorii priceputi:
High Power Rocket with onboard amateur tv live video downlink

Sincer, nu stiu cat de mult ar interesa o astfel de scurta analiza asupra solutiilor ARCA, si daca isi are rostul, avand in vedere rezultatele de pana acum.Sistemul "secretos si lipsit de comunicare al acestei asociatii, nu va putea decat genera comentarii negative, din pacate.

Pentru mine, doua lucruri sunt bune la ARCA, machetele si simularile grafice (cele matematice, nu stiu daca se fac).Aici sunt buni.Insa asta este "butaforie" din pacate....

Astept comentarii de la forum-isti si daca va fi cazul voi continua.
UN AN NOU BUN!








Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

ariel55

O noutate de la ROSA(interesant!):

Citat
Poziția Agenției Spațiale Române cu privire la contribuția și beneficiile României în calitate de stat-membru ESA

Luni, 31 Decembrie 2012   




Agenția Spațială Română (ROSA) atrage atenția asupra furnizării de informații corecte și complete în informarea opiniei publice cu privire la implicarea României în domeniul spațial. ROSA se distanțează de orice afirmații publicate în ultima vreme de o organizație nonguvernamentală din Râmnicu Vâlcea, auto-intitulată Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA).



Începând cu anul 2011, România a devenit al 19-lea stat membru al Agenției Spațiale Europene (ESA), fiind reprezentată de Agenția Spațială Română (ROSA) potrivit legii 262 din 7 decembrie 2011. Aderarea României la ESA este rezultatul multor ani de eforturi începute de ROSA încă din 1992 când România a fost una dintre primele ţări est-europene care a semnat un acord de cooperare cu ESA în domeniul utilizării paşnice a spaţiului cosmic.

În calitate de stat-membru, România plătește către ESA, nu către ROSA, o cotizație care pentru următorii șapte ani va fi de 85 de milioane de euro. În 2013, ea va fi de 1 euro pe cap de locuitor, în condițiile în care un european contribuie cu 15 euro pe an pe cap de locuitor, iar un american cu 200 de dolari pe an.

Un beneficiu major al aderării la ESA îl constituie dezvoltarea industriei și economiei naționale. Un principiu de bază al funcționării ESA este că orice leu investit în ESA sub forma cotizației se va întoarce în țară prin acordarea de contracte ESA furnizorilor români.

Furnizorii români, printre care se pot număra și organizații nonguvernamentale, sunt invitați la licitațiile închise ale ESA doar datorită faptului că România a devenit stat-membru ESA. Orice finanțare obținută de la ESA sub forma unui contract face parte din cei 82 de milioane de euro investiți de România în ESA și care se reîntorc astfel în țară. Orice contract obținut de la ESA de un furnizor român este așadar plătit din bani publici.

Ținând cont de acestea, ROSA se distanțează de recentele declarații din partea unei organizații nonguvernamentale din Râmnicu Vâlcea, pe care, la începuturile organizației (1998) a acceptat să o sprijine în demersurile ei spațiale. Din cauza neonorării continue a obiectivelor promise în cei 15 ani de activitate, ROSA s-a distanțat de această organizație care se bucură de o promovare realizată profesionist, dar nesusținută până acum de reușite concrete, științifice sau tehnologice.

În recentele competiții internaționale de la ESA, dar și naționale din cadrul Programului de Cercetare, Dezvoltare și Inovare STAR — Tehnologie Spațială și Cercetare Avansată (Space Tehcnology and Advanced Research), această organizație nonguvernamentală a primit din partea evaluatorilor internaționali un punctaj sub minimum acceptabil pentru a primi finanțare. Dintre cele 117 proiecte depuse, cele patru proiecte ARCA s-au situat pe locurile 95, 104, 105 și 114 în urma evaluării. Lista punctajelor evaluatorilor străini pentru toate cele 117 proiecte depuse este disponibilă aici.

Agenția Spațială Română angrenează un număr de peste 600 de cercetători din instituții, universități și companii de renume din România în realizarea de proiecte de cercetare științifică și tehnologică.

De-a lungul anilor, ROSA a condus strategia de aderare a României la organizații europene și internaționale din domeniul spațial. Aderarea României la ESA din decembrie 2011 este rezultatul multor ani de eforturi începute de Agenția Spațială Română încă din 1992 când s-a semnat primul acord de cooperare cu ESA în domeniul utilizării paşnice a spaţiului cosmic.

Datorită eforturilor ROSA, cercetătorii români au participat în calitate de co-investigatori la misiuni spațiale ESA precum: Planck, Herschel, SOHO, COROT, Cluster, Gaia. De asemenea, România s-a implicat în programul de rachete lansatoare ale ESA — componente critice ale rachetei Ariane fiind realizate de o mașină concepută și fabricată în România


http://www.rosa.ro/index.php/ro.pdf?view=article&catid=48%3Anoutati&id=571%3Apoziia-ageniei-spaiale-romane-cu-privire-la-contribuia-i-beneficiile-romaniei-in-calitate-de-stat-membru-esa-

http://www.rosa.ro/index.php/ro/comunicare/571-poziia-ageniei-spaiale-romane-cu-privire-la-contribuia-i-beneficiile-romaniei-in-calitate-de-stat-membru-esa-.pdf

http://star.rosa.ro/downloads/STAR_C1-2012_lista_proiecte_CDI_punctaje.pdf

;D
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

Sieglind

Ariel, pe 29 decembrie am cercetat site-ul ROSA - şi încă nu era nimic, nicio reacţie.

Îmi pare bine că iau atitudine. Din păcate, nu ştiu dacă jurnaliştii (ăia "profesionişti" de nu se mai poate!) le vor acorda aceeaşi atenţie ca şi şnapanilor ălorlalţi (ce alt cuvânt să folosesc?).

ariel55

Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

ariel55

Conferinta de presa a ARCA – Contract cu ESA

http://www.resboiu.ro/2012/12/28/conferinta-de-presa-a-arca-contract-cu-esa/

CitatDe la ARCA citire:

28 decembrie 2012

ARCA va efectua teste de zbor pentru nava de explorare ExoMars a Agenţiei Spaţiale Europene
CitatProiecte în lucru

Printre obiectivele Programului Spaţial al României se numără:
- dezvoltarea rachetei orbitale Haas 2C, capabilă sa transporte 300 kg in orbita terestră joasă;
- dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 Excelsior;
- câştigarea competiţiei de astronautică robotică de 30 milioane $, Google Lunar X Prize;
- dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabilă să plaseze pe orbită sarcini utile de 2,5 tone.
ARCA website: Aici

CitatIntra in scena ARCA...

...care a fost aleasa in defavoarea unor firme din SUA, Rusia si Japonia pentru a realiza testele de validare a  sistemului de franare a navetei ExoMars. Astfel contractul in valoare de 1.1 milioane de dolari prevede constructia si lansarea a doua baloane solare si a doua vehicule de testare DTV (Drop Test Vehicle). DTV-ul va avea aceeasi greutate ca si modulul ExoMars (604 kg) iar pentru a se obtine rezultate cat mai concludente in cadrul testelor, lansarea a acestuia se va face la o inaltime de 30000 metri (inaltime la care se va putea simula, cu o acuratete de aproximativ 98 de procente, atmosfera rarefiata a planetei Marte).

Testele vor avea loc in doua trasne, prima in perioada Aprilie-Mai 2013 iar a doua in Septembrie-Noiembrie, datele obtinute urmand sa fie transmise in timp real  la Centrul de Control si Comanda a Zborului apartinand ARCA, via legatura radio, precum si la sediul ESA, via satelit.
CitatDomnul Dumitru Popescu, Directorul ARCA, a precizat legat de colaborarea cu ESA la programul ExoMars, ca da oarecum peste cap celelalte doua programe ale asociatiei pe care o conduce: Haas 2C si IAR-111, resurse umane trebuind deturnate de la aceste doua programe si directionate catre proiectarea/executia DTV si a baloanelor. Dumitru Popescu a mai precizat ca ExoMars este un "program de prestigiu."

Aviz amatorilor: pentru a putea recupera intarzierile aparute la cele doua programe principale ale asociatiei, Haas 2C si IAR-111, ARCA face angajari de personal...

;D Este Resboi! 8)
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

Sieglind

Poz. 95: KCT (pe lista de punctaje)

Bun acronim! se potriveşte perrr-fekt!   ;D

Sieglind

Citat din: ariel55 din Ianuarie 02, 2013, 03:26:27 PM
Conferinta de presa a ARCA – Contract cu ESA

http://www.resboiu.ro/2012/12/28/conferinta-de-presa-a-arca-contract-cu-esa/

28 decembrie 2012

ARCA va efectua teste de zbor pentru nava de explorare ExoMars a Agenţiei Spaţiale Europene

...care a fost aleasa in defavoarea unor firme din SUA, Rusia si Japonia pentru a realiza testele de validare a  sistemului de franare a navetei ExoMars. Astfel contractul in valoare de 1.1 milioane de dolari prevede constructia si lansarea a doua baloane solare si a doua vehicule de testare DTV (Drop Test Vehicle). DTV-ul va avea aceeasi greutate ca si modulul ExoMars (604 kg) iar pentru a se obtine rezultate cat mai concludente in cadrul testelor, lansarea a acestuia se va face la o inaltime de 30000 metri (inaltime la care se va putea simula, cu o acuratete de aproximativ 98 de procente, atmosfera rarefiata a planetei Marte).

Testele vor avea loc in doua trasne, prima in perioada Aprilie-Mai 2013 iar a doua in Septembrie-Noiembrie, datele obtinute urmand sa fie transmise in timp real  la Centrul de Control si Comanda a Zborului apartinand ARCA, via legatura radio, precum si la sediul ESA, via satelit.


De pe site-ul res-boinic citat de tine. Linkul de mai sus.

Deci:

Testele vor avea loc in doua transe, prima in perioada Aprilie-Mai 2013 iar a doua in Septembrie-Noiembrie, datele obtinute urmand sa fie transmise in timp real  la Centrul de Control si Comanda a Zborului apartinand ARCA, via legatura radio, precum si la sediul ESA, via satelit.

ARCA a demarat deja fabricatia a doua uriase baloane solare cu volum de aproximativ 100000 metri cubi si a doua DTV-uri. Baloanele sunt fabricate din polietilena de inalta densitate urmand sa fie umplute cu Heliu. DTV-urile vor fi construite din materiale compozite si rasini epoxidice urmand ca echipamentele radioelectronice si de telemetrie aflate la bord sa provina de la ARCA. ESA va pune la dispozitie subansamblurile sistemului de franare. Parasuta (fabricata de o firma italiana), containerul de stocare al acesteia, cartusul pirotehnic de ejectare a acesteia si sistemele de declansare vor fi identice cu cele ce vor fi instalate pe ExoMars.

Dupa ce se va atinge inaltimea de 30 km, DTV-ul se va desprinde de balonul solar lansator. Dupa o cadere libera de 25 de secunde, timp in care DTV-ul va atinge o viteza de 0.8  Mach va fi deschisa parasuta de franare cu un diametru de 12 metri, parasuta ce va asigura o viteza de 14 m/s la amerizare, testele urmand sa se desfasoare deasupra Marii Negre. Deschiderea si functionarea parasutei vor fi supravegheate cu 3 camere de luat vederi: una HD (pusa la dispozitie de ARCA), una SD (pusa la dispozitie de ESA) si una de mare viteza, care va trage 10000 de cadre pe secunda.



Aici rămâne, ca reper. Pentru aprilie-mai!

ariel55

#52
Cel mai interesant este, ca, pe sit-ul ESA...nu gaseste nici o referinta a acestei colaborari... :-[
(a gasit cineva un link?)

In acelasi timp, in Aprilie-Mai 2013, cum o fi vantul la mare?
Balon de 100000mc...desfasurat tot pe apa, ca Marina Militara inca nu are portavion.Daca vor fi nori...trebuiesc facute filmari de pe o platforma giroscopica montata in cabina unui supersonic aflat la 15-20Km altitudine...etc.
Parca vad ca intarzie aprobarile de zbor... 8)
Din imaginea de mai jos, vad ca nimeni nu isi face probleme asupra integritatii balonului.E luat in picioare(si baietii sunt incaltati cu "bocanci de bocanci") urmand sa fie umplut cu ...Heliu!

Asa o fi procedura?
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

Sieglind

Ariel, se vede că nu citeşti cu atenţie articolele de ziar (îţi umblă privirea pe unde nu trebuie)  :D

Citat din: ariel55 din Decembrie 29, 2012, 07:31:37 PM


Dacă pe uscat România i-a scos peri albi Europei, în aer pare să fie unul dintre partenerii ei stabili. În consecinţă, Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a fost luată pe sus de către Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi inclusă în programul ExoMars. Cele două au semnat deja un contract de 1,1 milioane de dolari pentru anul 2013, fiind posibilă continuarea colaborării lor şi în 2014.


Altfel zis, snatched from (...) or forcibly abducted.

Cum naiba să o mai şi declare ESA pe site-ul lor?  :o


ariel55

 ;D Mai exista o posibilitate...prin aceasta manevra oculta, vor sa ii impiedice sa castige premiul Google. >:(
Invidia e mare!
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

ariel55

#55
Conferinta de presa ARCA din 2 ianuarie 2013:

Am senzatia ca cei din randul 2 sunt deja pe Marte!

Extras din: https://picasaweb.google.com/114503320666283130750/ConferintaExoMars#

CitatBRD sprijină lansarea primei rachete româneşti către Lună
Banca - A > Comunicare > Presă
BRD - Groupe Société Générale şi Asociaţia Română de Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) au semnat un parteneriat pe 3 ani pentru susţinerea implementării tehnologiilor inovatoare şi promovarea proiectelor ARCA din domeniul cercetării astronautice. În cadrul acestui parteneriat, BRD va sponsoriza ARCA cu suma de 300 000 euro în vederea realizării proiectului de lansare în spaţiu a primei rachete româneşti care are capacitatea să aselenizeze şi să trimită imagini pe Pământ.
Deci BRD pare a fi mai transparenta. Din pacate link-ul catre comunicat este "broken".
http://www.brd.ro/banca/cautare/         unde cuvantul de cautare este ARCA.
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

Sieglind

Mie asta mi se pare mai sugestivă


Sieglind

#57
extrasă din acelaşi loc: (26 octombrie 2009)

BRD - Groupe Société Générale şi Asociaţia Română de Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) au semnat un parteneriat pe 3 ani pentru susţinerea implementării tehnologiilor inovatoare şi promovarea proiectelor ARCA din domeniul cercetării astronautice. În cadrul acestui parteneriat, BRD va sponsoriza ARCA cu suma de 300 000 euro în vederea realizării proiectului de lansare în spaţiu a primei rachete româneşti care are capacitatea să aselenizeze şi să trimită imagini pe Pământ.

Prin acest nou parteneriat, BRD îşi reafirmă sprijinul pentru performanţele româneşti din domeniul ştiinţei, într-o perioadă în care cercetarea şi educaţia necesită resurse financiare importante. De-a lungul timpului, banca a sprijinit prin proiectele sale de responsabilitate socială numeroase programe în domeniul artei, sportului sau ştiinţei. Banca a lansat în acest an programul "Căutam Oameni Mari", prin care sprijină oamenii cu potenţial care fac performanţă în diferite domenii.

Claudiu Cercel, Director General Adjunct al BRD, a declarat "Multi dintre noi trăim cu impresia că a face performanţă în România în domeniul ştiintei este o misiune aproape imposibilă. După ce îi cunoşti pe tinerii de la ARCA realizezi că acest lucru nu este valabil. Inovaţia, curajul, performanţa sunt valori pe le-am identificat din plin la această echipă, pe care şi noi la BRD le preţuim, şi din acest motiv îi susţinem pe acei oameni care îşi doresc să facă lucruri mari. Acest proiect poate duce mai departe numele României în domeniul aeronauticii, continuând succesele lui Vuia, Coandă, Vlaicu, şi de aceea el merită susţinut de întreaga societate românească."

La rândul său, Dumitru Popescu, Preşedinte ARCA, a spus: "BRD este un partener cu viziune care apreciază inovaţia, creativitatea şi susţine dezvoltarea. Sunt exact elementele pe care şi ARCA le preţuieşte şi le susţine. Împreună putem crea lucruri fascinante de care românii să fie mândri în anii următori."

În perioada următoare, ARCA va efectua la Constanţa ultimul test al rachetei Helen, prima rachetă spaţială românească, înaintea lansării spre Lună.

(...)
ARCA este o organizaţie neguvernamentală, lider naţional în domeniul cercetării aerospaţiale.

Şi în engleză:

http://www.financiarul.ro/2009/10/27/brd-supporting-launch-of-first-romanian-space-rocket-to-moon/

R.I.P. Helen (1 octombrie 2010)

http://www.arcaspace.com/ro/misiunea_4b.htm

La reintrarea in atmosfera densa, parasuta capsulei rachetei nu s-a deschis, ceea ce a condus, cel mai probabil, la distrugerea capsulei la impactul cu apa.
(...) Cautarile au fost oprite la ora 22.00


ariel55

Citat
Sesiune de informare - programele optionale ale Agentiei Spatiale Europene (ESA)

Luni, 07 Ianuarie 2013    

Organizatiile din Romania vor participa, incepand cu anul 2013, la programe optionale ale Agentiei Spatiale Europene (ESA). Va invitam sa luati parte la prima sesiune de informare pentru stimularea participarii romanesti la aceste programe.
Evenimentul este deschis reprezentantilor tuturor organizatiilor din Romania (industrie, IMM-uri, institute de cercetare, universitati) care sunt interesate sa desfasoare in viitor activitati de specialitate prin programele ESA.
Evenimentul va avea loc in data de 11 ianuarie 2013 in Amfiteatrul 'Ion Heliade Radulescu' al Bibliotecii Academiei Romane, Str. Calea Victoriei, nr. 125 – intrarea din Bulevardul Dacia, Bucuresti.

Cei  care sunt interesati sa participe sunt  rugati sa se inregistreze online pana in data de 10 ianuarie ora 12:00.

http://www.rosa.ro/index.php/ro/comunicare/573-sesiune-de-informare-programele-optionale-ale-agentiei-spatiale-europene-esa.html
:o :o :o
@Sieglind:
CitatMie asta mi se pare mai sugestivă
:D :D :D
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

Sieglind

#59
@ ...

Aş aprecia mult dacă ţi-ai exprima poziţia şi prin câteva cuvinte. Căci poate greşim, şi eu şi Ariel - şi nu ne dăm seama de valoarea ştiinţifică a proiectelor ARCA.

Ştiu că din punct de vedere economic ne-ai putea lămuri şi prin ce se justifica această opţiune. Şi prin ce s-a concretizat (acordul a expirat).

P.S. Te-aş mai ruga să explici (presupunând că ştii şi poţi) de ce valoarea contractului încheiat de ARCA cu ESA (?) este exprimată în USD (aşa cum cei de la ARCA au scris şi au declarat peste tot: 1,1 milioane USD).

28 Decembrie 2012
ARCA va efectua teste de zbor pentru nava de explorare ExoMars a Agentiei Spatiale Europene

ARCA si Agentia Spatiala Europeana (ESA) au semnat un contract de 1,1 mil. $ pentru programul ExoMars. Pe parcursul contractului, ARCA va contribui la programul navei spatiale ExoMars 2016, prin testarea parasutelor, care-i vor permite aterizarea in siguranta pe suprafata Planetei Marte.

http://www.arcaspace.com/

Pentru că aici scrie altceva:

http://www.innovation.public.lu/en/financer-projets/programmes-europeens/esa/contrats-ipr/general-clauses-conditions-2010.pdf

Clauza 27.1: Preţul contractului va fi exprimat în Euro

(la pag.30 - Cap.VII din Condiţiile generale ale contractelor ESA).