Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Cel mai eficient mod de a invata!

Creat de laurentiu94, Noiembrie 02, 2009, 06:13:03 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

valangjed

Citat din: gothik12 din Noiembrie 06, 2009, 07:47:21 PM
@mircea_p: Si noua ne spunea chiar proful de mate ca cel mai bun mod de a invata istoria este sa te pui in locul personajelor istorice, sa te gandesti cum ai fi trait tu atunci.

Cred ca nu te poti substitui personajelor istorice.Incearca sa intelegi termeni ca :foamete , seceta , etc.Poate crezi ca intelegi.Da-mi voie sa cred ca nu intelegi acesti termeni.
Si, de asemenea, in loc sa te puna sa memorezi date si evenimente mai bine ti s-ar pune intrebari de genul: "Dar ce s-ar fi intamplat daca turcii l-ar fi invins pe Stefan cel Mare?" sau "Daca Romania devenea in totalitate fie a otomanilor, fie a imperiului Austro-Ungar?" ---> nu numai ca erai pus in situatia de a citi despre evenimente/context istoric, ci sa IMAGINEZI, sa te gandesti, sa nu memorezi ca papagalul.
Astfel de intrebari te-ar putea ajuta sa inveti istoria dar ,unii, pot cadea in cealalta varianta ,a nationalismului "feroce".

Mie imi plac cartile lui Neagu Djuvara - istoria povestita tinerilor - are tot asa un mod mai informal de a scrie si mai mult ne spune ce s-ar fi intamplat DACA (exact ce spuneam mai sus - incearca sa mai imagineze si alte scenarii - altfel nu ai cum sa intelegi fenomenul)...Din pacate am citit cam tarziu cartea ca sa mai am timp sa studiez mai profund problema  :D .
I-mi pare rau ,spre rusinea mea , nu am citit aceste carti.

In concluzie, mai putem face o recomandare: carti de popularizare (dar sa fie citite cu maxima atentie si apoi sa fie lamurite pasajele neintelese).
Corect!

Pentru Adi: manualele din ziua de azi sunt seci, stufoase si cu multe informatii redundante sau total pe langa...Foarte greu mai gasesti un manual nou care sa contina EXACT ce trebuie. Cele mai bune raman cele vechi (o spun pentru ca am facut comparatie intre ce am eu acum la scoala si ce au avut parintii mei - pentru ca ei inca mai au cateva "mostre").
Am avut ocazia sa citesc cateva manuale noi (alternative) , am observat ca , de fapt , se pierde esentialul ,in aceste manuale, si raman doar detaliile (si nici alea prea bine explicate).In manualele vechi exista esentialul dar detalii nu.

Poate gresesc dar aceasta e parerea mea.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

b12mihai

Nu cred ca am capacitatea de a face aceasta distinctie intre manualele vechi si cele noi, cert este ca pe EXACT aceeasi materie dintr-un manual vechi inteleg si mi se pare bine sintetizat, in timp ce acesta nou este stufos --> asadar, @valangjed, cam asa sta situatia. Insa tot raul spre bine: unul nou completeaza foarte bine unul vechi. Dar trebuie sa le ai pe alea vechi (care incep sa devina o "piatra pretioasa").

Acuma sa nu fiu nici nerecunoscator, trebuie sa admit faptul ca la matematica, de exemplu, proful a avut inspiratia sa aleaga un super manual, cu teoria excelent facuta si cu exercitii exact pe ce trebuie, completandu-l cu culegeri de pe piata care vin cu exercitii de aprofundare. Le-a nimerit in fiecare an manualele bune...deci...inca mai sunt manuale noi si bune...trebuie sa stim CARE sunt din tonele astea.

In orice caz...poti tu sa citesti tomuri de carti. Daca nu le intelegi continutul si nu se gaseste o persoana care sa te ajute sa descifrezi continutul pe care nu il intelegi, te poti lasa de meseria de elev :-[
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

valangjed

De acord cu tine ,gothik12.Sunt si manuale noi bune.Pana la urma , totul se reduce  la profesor.Daca profesorul stie sa predea si sa aleaga manualul este OK ,dar ,cum am mai spus si in alte post-uri , nu toti "profesorii" sunt profesori (nici toti "elevii" nu sunt elevi).
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

laurentiu94


Skolon

Este clar că în toate domeniile oamenii mai au încă multe de descoperit.

Chiar şi în unul extrem de vechi cum este învăţarea. Se pare că oamenii (în special copii) sunt extrem de capabili să înveţe singuri, ghidaţi bineînţeles de o tehnologie suficient de "inteligentă" (vă mai amintiţi modul în care a fost educat Superman în primii săi ani de viaţă?).
O foarte interesantă prezentare TED pe această temă puteţi vedea aici.

Eu am fost cu adevărat surprins, nu aş fi crezut că e posibil aşa ceva.

b12mihai

@Skolon - am urmarit si eu videoclipul si nici mie nu imi vine sa cred. M-a uluit secventa in care a zis de acei copii care trebuiau sa se descurce singuri cu limba engleza si care pana la urma au reusit sa o invete, fara nici un profesor...

Concluzia prezentarii mi s-a parut, eminamente, una singura: trebuie doar sa vrei. Si daca esti intr-un grup de oameni care impartasesc aceeasi dorinta/pasiune ca tine vei fi si mai mult stimulat sa inveti.

Excelenta prezentare.
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

dead_space

Citat din: laurentiu94 din Noiembrie 02, 2009, 06:13:03 PM
Salut fratele meu are numai note proaste ...
Care sunt cele mai eficiente metode de a invata la mate,fizica,istorie etc..
Voi spune cum invat eu pt. ca altfel nu as stii ce sa zic ...
    Pai in primul rand ar fi o intrebare importanta: el vrea sa invete si nu poate [nu retine oricat s-ar chinui] sau nu vrea?
      In primul caz, ar trebui sa isi organizeze timpul in functie de ce ore are a doua zi. De exemplu, inainte sa se apuce de teme, sa ia orele de a 2-a zi la rand si sa isi spuna la ce are si la ce nu are teme sau de invatat. De exemplu: Matematica, Matematica, Romana, Istorie, Muzica si Fizica. Din ele le elimina din start pe cele care nu merita efort, cum ar fi muzica [ ma rog, in cazul in care profesorul realizeaza ca preda muzica si este mai indulgent]. Apoi vede la care dintre cele ramase are teme si la care are de invatat. Eu imi fac mai intai temele si apoi invat, desi cred ca mai corect ar fi ca mai intai sa invat si apoi sa imi fac temele pe baza cunostiintelor pe care le capat dupa invatat. Insa eu nu pot invata stiind ca am o lista intreaga de teme pe care POATE nu mai am timp sa le fac ... Asa ca "scap" de teme si apoi imi invat linistita la ce am.  :)
     La teme, sa incerce cat mai mult sa lucreze singur, fara vreun ajutor prin preajma, iar doar atunci cand nu stie sa intrebe pe altii [cum ar fi pe tine, pt. ca esti fratele lui]. Eu niciodata sau aproape niciodata [f. rar] nu am cerut ajutorul nimanui la teme si este mult mai bine! Pt. ca daca vad ca nu imi iese o anumita problema, o reiau, o inteleg mai bine, poate mai vad si o idee ceva... si asa reusesc sa le si inteleg.
     Ordinea materiilor si-o face singur.  ::) Eu de exemplu prefer sa las matematica ultima, ca sa scap mai intai de temele de la romana, fizica, chimie etc. si sa pot rezolva linistita problemele [altfel nu m-as putea concentra, gandindu-ma ca DACA nu am timp sa termin tema la mate care este cea mai lunga la mine pt. ca profa ne da suficient de mult ca sa nu scapam matematica din mana ...].
     Apoi ar mai fi, la invatat, sa invete doar esentialul la toate si abia apoi, daca mai are timp, sa citeasca si chestiile mai neimportante.
     La istorie de exemplu mie imi ia 15 minute ca sa invat aproape perfect o lectie de o pagina de caiet stuentesc. Am observat ca invat/retin mult mai repede atunci cand invat mai rar. Adica daca nu este neaparata nevoie sa inveti o anumita lectie pt. ca poate este facultativa, nu o inveti. Si facand asa, stiu sigur ca atunci cand am o lectie de invatat o voi invata destul de repede si eficient pt. ca nu am mintea incarcata cu tot ce este in plus. Cel mai indicat ar fi sa ii placa mult o anumita materie ca sa ajunga si la olimpiada si sa prinda "gustul" stiintei.  Pt. mine, de exemplu, in acest fel orele de la scoala nu mai sunt o prioritate pentru ca am timp mereu sa imi fac temele si sa imi si invat [in timp ce alti colegi de-ai mei se plang ca nu au timp], iar acum ma axez pe olimpiade. Deja mi-am facut planuri despre olimpiadele la care voi participa anul viitor si asta e singura mea motivatie ca sa merg mai departe. Daca nu as participa la vreo olimpiada si as sta numai pe materiile de la scoala, SINCER, nu as mai dori deloc sa ma duc la scoala si, cu atat mai mult, sa invat. :)
     Asta in cazul in care el NU POATE. Daca insa NU VREA sa invete [Probabil are vreun concept prost in legatura cu scoala? Crede ca oricat ai invata nu faci si nu ajungi nimic? Il ia cumva exemplu pe Vanghelie?] atunci ar trebui sa ii cumperi diverse enciclopedii, ori vreun atlas sau vreo carte, dar care la inceput sa nu aiba probleme de rezolvat, ci pur si simplu informatie. Astfel ar putea sa inceapa sa placa acele discipline pt. ca ar descoperi cam cu ce se mananca ele [de exemplu, nu ar fi interesat de Teoria Big-Bangului? Sau de Paradoxul Gemenilor?], iar apoi, fara sa-si dea seama, ajunge si la probleme [la fizica de exemplu, sau la astronomie ... in cazul in care participa la aceasta olimpiada  :)]
     Sau cand ai timp liber, sa ii spui: "Stiai ca ... ?", informandu-l despre cele mai interesante chestii de la o anumita materie. La fizica ii poti spune despre teoreme, la istorie despre ce a facut nu stiu ce mare conducator, despre ce tactici au aplicat ei in trecut ca sa poata castiga lupte etc.  Sau sa "faci un pariu cu el" ca nu poate sa rezolve o anumita problema, sau ca nu poate sa caute despre nu-stiu-ce lucru. In felul asta, ca sa arate ca si el poate si stie, va cauta cu siguranta ceea ce l-ai pus tu.
     Si ca sa dau credibilitate celor zise mai sus, am un coleg in clasa caruia ii place fizica doar pentru ca, atunci cand era el mic, fratele lui ii povestea mereu despre diverse fenomene fizice. Sau acum, cand ma duc la pregatire pentru olimpiada de astronomie, a aparut de cateva zile si o fetita de 10 ani pasionata de stele, de formarea universului etc. si care, desi acum nu prea intelege nimic din acele formule complicate pe care nici macar noi, cei care participam, nu prea le intelegem, se familiarizeaza cu materia si domnul profesor de fizica [pt. ca el ne pregateste pentru astronomie] chiar a spus ca peste 4-5 ani o vede pe la internationala. Si sunt sigura ca asa va fi, pentru ca el intotdeauna a avut dreptate cand a spus ceva in legatura cu "ce vei face anul asta la olimpiada...".
     Cat despre fratele tau, sigur asa va merge pentru ca in felul asta si eu am ajuns sa am media generala 10 pe anii anteriori si sper ca si anul acesta sa imi iasa la fel.  :) :P
A da, si foarte important este sa ii schimbi modul de gandire in cazul in care crede ca nu rezolvi nimic daca inveti, ca "la ce iti trebuie tie teorema lui nu-stiu-cui daca nu o aplici deloc in viata de zi cu zi".     
     Fa-l sa inteleaga ca cei care nu invata nu sunt "smecheri", ci dimpotriva, isi distrug viitorul. Spune-i sa nu se gandeasca la scoala ca la un loc in care trebuie sa inveti tot motamo si sa rezolvi probleme din obligatie. Spune-i ca in ziua de astazi sistemul de invatamant s-a prostit si ca el nu trebuie sa se ia dupa acesta, ci dimpotriva, sa ajunga singur sa citeasca lectiile facultative din manual din placere sau din curiozitate, si nu din obligatie asa cum se intampla de multe ori.
     Foarte des elevii nu mai invata pentru ca materiile nu li se mai par deloc interesante, deoarece mereu la ore se intampla la fel: sosirea profesorului, ascultat [toti stau ca pe ace], predat [zeci de pagini neexplicate si/sau in mare parte neintelese], tema si plecarea profesorului. Si ca sa mai dau un exemplu, matematica imi placea foarte mult la primara, era materia mea preferata. Acum, de cand am o doamna profesoara "plictisitoare", ma duc din obligatie la olimpiada si imi fac temele cu mare efort, incercand singura sa ma conving ca la anul o sa imi schimb profesoara si ca materia e frumoasa, iar doar doamna e de vina... Incerc sa mi-o imaginez interesanta si captivanta, dar cand imi amintesc ca de fiecare data la ora ies copiii la rand la tabla si rezolvam mereu si mereu probleme ... fara ca dansa sa spuna un "Bravo" celui care a stiut, ca sa il faca sa invete mai mult, atunci incepe iar sa ma plictiseasca aceasta materie. :(
      Poti, de asemenea, sa il faci sa aspire la mai mult, cum ar fi la facultate in Bucuresti sau chiar in strainatate. Da-i exemple de oameni mari are au studiat mult si nu pe Vanghelie care este una dintre putinele exceptii de oameni ... care ajung sus.  ;D . Fa-l sa inteleaga ca fara stiinta trecem asa ca orbii prin viata si nu aflam nimic. Spune-i ca tot ce aflii este foarte interesant, convinge-l sa participe la unele olimpiade de la scoala sau macar la una dintre acestea. In felul acesta, vei vedea cum notele mici vor disparea!  ;D :)
     [Daca incerci macar putin din ce ti-am spus mai sus, sa imi spui daca a mai facut vreun progres sau a ramas tot asa. In plus, incearca sa aflii ce materie ii place lui mai mult (bineinteles, in afara de sport, muzica desen etc.) si sa ii arati pe internet articole interesante despre descoperiri in domeniul ala.  :)]

b12mihai

#22
@dead_space - am citit postul tau si e destul de interesant, insa as avea anumite observatii de facut, daca nu te superi pe mine:

CitatIn primul caz, ar trebui sa isi organizeze timpul in functie de ce ore are a doua zi[...]Apoi vede la care dintre cele ramase are teme si la care are de invatat. Eu imi fac mai intai temele si apoi invat, desi cred ca mai corect ar fi ca mai intai sa invat si apoi sa imi fac temele pe baza cunostiintelor pe care le capat dupa invatat. Asa ca "scap" de teme si apoi imi invat linistita la ce am.

Esti cumva in scoala generala sau la liceu? Daca ar fi sa ma raportez numai la acest paragraf (mai ales la ce-am subliniat) nu ti-as da mai mult de 15 ani, din simplul motiv ca asa faceam si eu cand eram in generala. Acum, la liceu, m-am transformat intr-un puturos care nu invata decat la ce i-a placut de cand era mic: matematica si fizica...Eu la astea doua materii am invatat in liceu, in rest eram interesat sa vad daca aflu ceva interesant in alta parte...Dar nu ma omoram sa invat "ca am pentru maine de invatat". Nu am avut 10 pe linie in liceu, dar media 9,10 o consider onorabila, mai ales pentru cat de mult am invatat eu. La mate si la fizica, insa aveam media 10. De fapt, in liceu trebuie sa iti dai seama ce iti place, la ce te pricepi si sa te axezi pe acestea.

CitatOrdinea materiilor si-o face singur. Eu de exemplu prefer sa las matematica ultima, ca sa scap mai intai de temele de la romana, fizica, chimie etc. si sa pot rezolva linistita problemele [altfel nu m-as putea concentra, gandindu-ma ca DACA nu am timp sa termin tema la mate care este cea mai lunga la mine pt. ca profa ne da suficient de mult ca sa nu scapam matematica din mana ...].

Se vede ca abia ai inceput liceul (daca esti la liceu). Ordinea materiilor trebuie facuta dupa doua criterii foarte simple, dar foarte importante: ce imi place, la ce ma descurc bine, ce imi trebuie pentru ce vreau eu sa fac in viitor. Dar o mare problema a elevilor e sa stie ce le place ;)

CitatDaca nu as participa la vreo olimpiada si as sta numai pe materiile de la scoala, SINCER, nu as mai dori deloc sa ma duc la scoala si, cu atat mai mult, sa invat.

Vreau sa iti spun ca si examenul de bacalaureat este unul foarte foarte serios si trebuie sa inveti in toti anii de liceu serios daca vrei sa ai sperante sa il iei cu nota mare. Cel putin, la matematica, se dau subiecte din toti anii de liceu si sunt unele la fel de grele precum cele de la olimpiada...Deci...o motivatie in plus pentru invatat ar fi ca la finele liceului sustii un examen "de maturitate" (cum i se mai spune) care e foarte serios...Daca pentru tine sunt importante si olimpiadele, nu e problema, dar trebuie sa tii pasul cu materia care se cere la bacalaureat si sa o stapanesti, ca de el nu prea scapi, si asta zic ca e o motivatie in plus... Nu stiu ce va fi cand vei da tu examenul de bac (asta daca se adevereste ca n-ai mai mult de 15 ani cum am presupus mai sus :D )

Citat
Sau cand ai timp liber, sa ii spui: "Stiai ca ... ?", informandu-l despre cele mai interesante chestii de la o anumita materie.

Asa am fost eu atras de catre parintii mei, amandoi profi de fizica. Apoi am redescoperit fizica gratie StiintaAzi si tuturor pasionatilor pe care i-am gasit pe aici. Daca nici asa nu atragi pe cineva catre un domeniu, atunci nu stiu cum l-ai putea determina sa se puna pe treaba...

CitatFoarte des elevii nu mai invata pentru ca materiile nu li se mai par deloc interesante, deoarece mereu la ore se intampla la fel: sosirea profesorului, ascultat [toti stau ca pe ace], predat [zeci de pagini neexplicate si/sau in mare parte neintelese], tema si plecarea profesorului.

Din pacate asa se intampla in invatamantul romanesc...Studiul individual ramane cea mai buna solutie, asta daca ai vointa sa inveti si sa aprofundezi.

CitatFa-l sa inteleaga ca fara stiinta trecem asa ca orbii prin viata si nu aflam nimic.

Eh, poate fratelui lui @laurentiu94 nu ii place deloc stiinta, ci e mai degraba atras catre partea "umanista/filologica"...bun...nu e nimic, bine si asa, macar i-ar place ceva si s-ar axa pe a isi imbogati cultura si a studia aceste lucruri...se poate numi si filologia (istoria/geografia/limbile moderne sau vechi) o "stiinta" ca doar tine de cunoastere. Nu trebuie sa impunem un anumit lucru.

Nu in ultimul rand - as putea spune ca daca fratele lui @laurentiu94 e mai mic asa (un 10-12 ani sa zic) si nu ii place chiar nimic de la scoala, dar e dispus sa faca mult sport, sa il dea sa faca sport de performanta. Si tot face ceva in viata, nu va sta degeaba. E mare lucru sa fii sportiv, eu pentru sportivi am un respect la fel de mare cum am pentru cercetatorii din stiinta, pentru ca si eu am facut baschet de performanta timp de 6 ani de zile si cred ca pot afirma ca stiu cum e ca sportiv :)

Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

dead_space

Si da, am 15 ani, putin peste.  ;D
Dar tot la modul meu de invatat raman, pana acum m-am mentinut bine cu scoala. Cel putin pana la sfarsitul anului sa fac asa pentru ca acum sunt a8a. De la anul poate ma voi mai schimba si nu voi mai da atata importanta olimpiadelor sau voi da la fel de multa importanta si BAC-ului [chiar daca mai am muult pana la el ...].
Dar eu ma refeream oricum la faptul ca invat suficient pt. o medie mare, nu ca nu dau importanta in sensul ca neglijez. Dimpotriva, m-am obisnuit mereu asa, iar acum nu prea mai am probleme cu notele, la asta ma refeream, asa ca am timp mai mult pentru  olimpiade :).

b12mihai

@dead_space: eu am inteles perfect la ce te refereai. Asa eram si eu cand eram mic. O sa vezi in liceu ca o sa te axezi numai pe ce iti place tie si la ce te pricepi cel mai bine, pentru ca daca ar fi sa le faci pe toate ar fi o nebunie. Bine, asta depinde mult si de liceul la care vei fi eleva: daca sunt pretentii mari la toate materiile, daca exista intelegere fata de elevii buni la ceva etc.

La mine in liceu, spre exemplu, sunt pretentii foarte mari la toate materiile si nu mai puteam tine pasul la toate asa cum il tineam in generala...

Da, mai e mult pana la bac, dar repet, si e foarte important: daca inveti de la inceput, in clasa a 12-a nu vei avea nici o problema. Daca nu inveti de la inceput, vei avea multe nopti albe in clasa a 12-a si iti vei da seama ca daca ai fi invatat la timp, ar fi fost mult mai bine.

Mult succes mai departe!
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

laurentiu

@gothik&dead_space:
Sunt de acord cu ce zice gothik ,insa in primul rand la clasele gimnaziale copiii "buni" invata nu numai pt ca asa trebuie ,ci pt a-si forma si cultura generala .
Oricum daca e sa-ti placa cu adevarat o materie ,vei continua cu ea ,chiar daca esti in an de bac cum sunt eu .Pot sa recunosc ca matematica imi place mai mult decat astronomia ,insa acum ca am sansa sa merg la aman2 ,eu chiar incerc sa ma tin .Este greu ,mai ales ca ambele materii sunt destul de complicate ,mai ales matematica de olimpiada ,dar ma descurc .Unii zic ca sunt un pic crazy ,ca in an de bac ma tin de olimpiade ,dar practic asta e un "drog".
In legatura cu ce m-ai intrebat intr-un alt topic ,eu ma pregatesc pt astronomie din cartea "Astronomie" ,editura ALFA C.C.D. Piatra Neamt .Nu am idee daca se gaseste pe piata ,pt ca mie mi-a dat-o proful de fizica .
Iti doresc multa bafta la OJA! Sa ajungi in lotul Argesului ,si sa iei aur la nationala!si eu sper sa ajung ,dar problema e concurenta pe care o am la mate din partea unei colege de a ta de liceu care le are si ea cu astronomia ,cred ca o stii pe Cristina Carstoiu.

dead_space

Da, o stiu pe Cristina Carstoiu [din vedere si din auzite]  :). Si multumesc pentru incurajare, chiar daca anul acesta nu fac nimic la OJA pentru ca fac trecerea de la juniori la seniori [insemnand ca n-am nicio sansa  ;D].
Dar eu ma pregatesc pentru la anul, sau pentru urmatorii ani ... Ca sa nu fac o pauza prea mare si sa ma trezesc ''pe dinafara''  :) cand voi dori cu adevarat sa fac ceva.

b12mihai

@laurentiu - daca e sa o iei asa si in liceu inveti pentru a iti forma o cultura generala. Nici eu anul acesta, desi am bac si inca la romana care e nasoala, nu m-am preocupat decat de ce mi-a placut mie.

Multa bafta amandurora pe la olimpiade!
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.