Am pus titlul ca am vazut ca asa a inceput sa se poarte...Ma rog, asta e doar o "formalitate"...
Problema suna cam asa: Doi consumatori au parametrii nominali P1 = 1000 W si U1 = 110 V respectiv P2 = 500 W si U2 = 110 V. Calculati valorile posibile ale rezistentei unui rezistor, care conectat in circuit, permite functionarea normala a ambilor consumatori alimentati la tensiunea electrica U0 = 220 V. Care din montaje consuma o putere mai mica?
Pe mine ma deruteaza intrebarea: "Care din montaje consuma o putere mai mica?". Eu nu am gasit decat UN SINGUR montaj posibil, si anume:

Pentru ca este singurul care ar putea asigura ca la bornele R1 si R2 apare U=110 V....Daca legam cele 3 rezistente in paralel, vom avea 220 V la bornele fiecareia si se depasesc parametrii nominali, iar daca le legam in serie, ar insemna ca la bornele lui R0 sa fie 0 V....
Intrebarea mea este: gresesc undeva prin rationament ? Sunt mai multe montaje posibile? Care ar fi acestea ? R0 se afla, probabil, din legile lui Kirchoff, caci R1 si R2 rezulta din formula P = U^2 / R....
Sunt clasa a XII-a, asta e problema de clasa a X-a de electricitate (in genul celor de la BAC), iar la raspunsuri spune ca sunt doua montaje posibile, unul in care R0 = 24 ohmi, altul in care R0 = 8,07 ohmi, si spune ca primul montaj consuma o putere mai mica...