Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Problema de electricitate de la gothik12

Creat de b12mihai, Octombrie 29, 2009, 05:44:59 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

b12mihai

Am pus titlul ca am vazut ca asa a inceput sa se poarte...Ma rog, asta e doar o "formalitate"...

Problema suna cam asa: Doi consumatori au parametrii nominali P1 = 1000 W si U1 = 110 V respectiv P2 = 500 W si U2 = 110 V. Calculati valorile posibile ale rezistentei unui rezistor, care conectat in circuit, permite functionarea normala a ambilor consumatori alimentati la tensiunea electrica U0 = 220 V. Care din montaje consuma o putere mai mica?

Pe mine ma deruteaza intrebarea: "Care din montaje consuma o putere mai mica?". Eu nu am gasit decat UN SINGUR montaj posibil, si anume:



Pentru ca este singurul care ar putea asigura ca la bornele R1 si R2 apare U=110 V....Daca legam cele 3 rezistente in paralel, vom avea 220 V la bornele fiecareia si se depasesc parametrii nominali, iar daca le legam in serie, ar insemna ca la bornele lui R0 sa fie 0 V....

Intrebarea mea este: gresesc undeva prin rationament ? Sunt mai multe montaje posibile? Care ar fi acestea ? R0 se afla, probabil, din legile lui Kirchoff, caci R1 si R2 rezulta din formula P = U^2 / R....

Sunt clasa a XII-a, asta e problema de clasa a X-a de electricitate (in genul celor de la BAC), iar la raspunsuri spune ca sunt doua montaje posibile, unul in care R0 = 24 ohmi, altul in care R0 = 8,07 ohmi, si spune ca primul montaj consuma o putere mai mica...
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Electron

Citat din: gothik12 din Octombrie 29, 2009, 05:44:59 PM
Intrebarea mea este: gresesc undeva prin rationament ? Sunt mai multe montaje posibile? Care ar fi acestea ?
Mai este cel putin un montaj posibil (daca folosim doar o rezistenta), si anume, sa legam pe R1 si R2 in paralel, amandoi in serie cu o rezistenta care sa ia 110 V din cei 220 V ai sursei, adica o rezistenta care sa fie egala cu rezistenta echivalenta a celor doua legate in paralel.  ;)

e-
Don't believe everything you think.

b12mihai

Ah, da, corect, asa e, ar merge si asa  :D . Multumesc, Electron. Acum, sper sa iasa si la calcul.
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

cris

Montajul desenat e gresit.Rezistenta vine paralel doar pe consumatorul 2 si ansamblul in serie cu consumatorul 1 si aceasta schema corecta e cea mai economica.

b12mihai

#4
Ce am desenat eu este o posibilitate de montaj. Ce mi-a indicat electron este a doua posibilitate de montare.

@Cris - Trebuie sa recunosc ca am incercat sa fac numeroase calcule pentru a afla valoarea lui R0 (avand date U0, R1 si R2) si nu am reusit sa le duc pana la capat, asa ca as vrea sa stiu de ce este gresit montajul desenat de mine...

Pe desenul meu am scos urmatoarele relatii:
[tex]U_0 = I_0 \cdot R_0[/tex]
[tex]I = I_0 + I_{12}[/tex], unde [tex]I_0[/tex] e intensitatea care trece prin [tex]R_0[/tex],  [tex]I_{12}[/tex] cea care trece prin [tex]R_1[/tex] si prin [tex]R_2[/tex] si [tex]I[/tex] intensitatea pe care o debiteaza [tex]U_0[/tex].
si a treia relatie posibila
[tex]U_0 = I \cdot R_e [/tex] , unde [tex]R_e[/tex] e rezistenta echivalenta a circuitului din desenul meu ([tex]R_1[/tex][tex]R_2[/tex] serie grupate in paralel cu [tex]R_0[/tex]).

Incercand sa folosesc aceste 3 relatii nu am reusit sa obtin valoarea lui [tex]R_0[/tex]...deci tot ce e posibil ca montajul meu sa fie gresit...dar de ce, atunci?!?!


Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Electron

O mica indicatie: cand cei doi consumatori sunt legati in serie asa ca in montajul propus de tine, prin ei trece aceeasi intensitate de curent electric. Dar asta inseamna ca cel putin unul dintre consumatori nu se afla la parametrii nominali. Iar problema iti cere o functionare normala a celor doi. ;)

e-
Don't believe everything you think.

b12mihai

#6
Ah...da...acum mi-am dat seama :o Ce greseli stupide puteam sa fac. Asadar, nu aveau cum sa fie inseriati cei doi consumatori, pt ca, trecand acelasi curent prin ei, iar ei avand puteri nominale diferite, dar aceeasi tensiune nominala, insemna ca unul nu va functiona la parametrii nominali..."Got it" cum ar zice englezul  ;D : pentru ca sa fi putut sa ii inseriez, insemna ca ei sa aibe si aceeasi putere nominala si aceeasi tensiune nomniala, ori ei aveau puteri nominale diferite...

Multumesc Cris si Electron pt rabdare.
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.