Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Limbaje de programare

Creat de alina.d, Octombrie 26, 2009, 07:01:24 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

alina.d

Buna ,as dori ca acest topic sa fie despre curiozitati din domeniul limbajelor de programare ( aparitii noi , intrebuintari etc)

mircea_p

Poti sa dai un exemplu de "curiozitate" din domeniul limbajelor de programare?

Adi

In lumea fizicii particulelor se foloseste C++ ca si limbaj de programare, in general sub Linux. In trecut era folosit FOTRAN. Aditionat se foloseste ROOT ca si un "C interpreter" specializat pe librarii necesare analizei stiintifice, precum realizarea de grafice, de histograme, realizarea de "fits", generarea de numere aleatorii si asa mai departe.

O noutate interesanta in C++ este libraria boost, care ofera un nou tip de pointer foarte destept, pe care nu trebuie sa il mai definesti si apoi sa il distrugi, ci doar sa il folosesti direct in aceeasi linie pe care il definesti prima data. Se numeste shared_ptr.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Dendros

Bună seara. Am dat peste acest topic si mi s-a părut interesant. Si eu sunt atras oarecum de informatică, mă gândesc să mă apuc să învăț programare, ca amator. Ce limbaj de programare ați recomanda unui novice?
Am citit câteva cărți de informatică, inclusiv mai vechi, unde era descris BASIC, dar înțeleg că azi nu se mai foloseste. As vrea să învăț un limbaj mai "usor", dar suficient de general încât să poată acoperi mai multe domenii.
Acum mi se pare că mai toate limbajele moderne sunt foarte complicate, nu atât ca număr de cuvinte-cheie, cât ca număr de funcții, module, obiecte integrate, paradigme de programare (de ex., eu nu reusesc să înțeleg programarea orientată pe obiecte-POO. Mă dezorientează pur si simplu).
Nu există ceva similar BASIC-ului, un limbaj pentru începători, fără POO, dar suficient de general pentru a face destule cu el?
Eu folosesc ca sistem de operare tot Linux (Ubuntu 9.04).

bbb

Eu am invatat C++. E simplu de inteles, deci destul de usor de invatat singur. Mai ales ca acum sunt destul de multe carti despre C++ pe piata. E adevarat ca la inceput l-am invatat la scoala, dar apoi a devenit foarte usor de invatat acasa, in timpul liber.

Adi

Depinde ce vrei sa faci cu programarea. Daca vrei sa faci ceva pe domeniul stiintei, C++ este cel folosit. Daca vrei aplicatii industriale (cu animatii, grafice, console) e JAVA. Dar inteleg ca cel mai usor de folosit este C# (C sharp) pentru ca are o sinteza foarte apropiata de gramatica umana.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Dendros

Cu programarea nu vreau, deocamdată, decât să învăț să programez. N-as spune că C++ e usor de învățat, din ce am citit pare dimpotrivă stufos, alambicat, în orice caz nu ar fi indicat pentru începători, asa am înțeles.
Da, caut un limbaj cu o sintaxă apropiată de gramatica umană, dar C# nu este o opțiune pentru mine, fiindcă nu am Windows pe calculatorul meu, doar Linux.
Altceva nu există? Dacă se poate, să fie  fără POO si să fie de uz general.

HarapAlb

#7
CitatDa, caut un limbaj cu o sintaxă apropiată de gramatica umană...
Cred ca ai nevoie de LISP  :)

Un profesor ne spunea in facultate ca primul limbaj pe care ar trebui sa-l invete cineva care n-a avut contact cu programarea ar fi LISP. Limbajul LISP se bazeaza pe alta paradigma de calcul, numita "Lambda calcul", decat limbajele "comune" (C, Pascal, Basic ...) care se bazeaza pe masina Turing.

Dendros

LISP să fie!  :).
Există vreun IDE pentru LISP pe Linux(Ubuntu)?


cris


Dendros

Citat din: cris din Noiembrie 14, 2009, 09:26:40 AM
Nici Visual Basic nu e de lepadat.
Info: http://visualbasic.about.com/
Visual Basic nu e pentru mine, am spus clar că nu am Windows. În altă ordine de idei, am mai căutat pe Google despre LISP și am găsit Scheme. Am înțeles că Scheme ar fi un dialect de LISP. Să-l încerc? Pare să aibă tot ce e nevoie pentru un începător.

HarapAlb

Ce ai gasit tu e PLT-Scheme, uite ce scrie PLT Scheme is an innovative programming language that builds on a rich academic and practical tradition. S-ar putea sa fie bazat pe Scheme, insa imi da impresia ca e mai mult un mediu de dezvoltare (framework) decat un limbaj in sine. Eu ti-as recomanda sa incepi cu ceva simplu si dupa aceea mai vezi tu ...

Gasesti mai multe informatii pe pagina de la MIT despre Scheme: http://groups.csail.mit.edu/mac/projects/scheme/ acolo spune ca PLT Scheme e un mediu de devoltare.

AlexandruLazar

Ca utilizator Lisp cu ștate vechi, dacă nu te interesează programarea sub aspectul ei pur academic, poate ai vrea să încerci ceva mai pragmatic -- Python poate?

Lisp și dialectele lui sunt într-adevăr excelente dar ca începător o să dai de multe probleme, în special cu Common Lisp care duce o mare lipsă de coeziune la ora actuală. Asta e valabil și pentru Scheme. Sunt limbaje interesante dar din păcate cu utilizare "de nișă".

În domeniul calculelor științifice, C și Fortran sunt standard.

Adi

Eu as recomanda incepatorilor sa faca direct C++. Daca inveti C++ si nu C, ai un mare avantaj. Tu zici ca nu vrei programarea pe obiecte. Pai tocmai, e bine sa uiti tot ce stiai dinainte si sa inveti direct programarea pe obiecte. Asa inveti direct cum e bine si esti cel mai castigat.

Am o carte buna de C++, scrisa de doi, intre care si un roman. Dupa asta se face cursul de C++ de la laboratorul american Fermilab. Ii zice C++ Coding Standards, de Sutter si Alexandrescu. C++ merge sub linux foarte bine. Si poti rezolva probleme clare cu el.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro