Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Cat am studiat...

Creat de Einstein, Octombrie 19, 2009, 10:14:47 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Einstein

1.Am mai publicat idei personale pe forum sub un alt user (foton01). Am sters acest user deoarece am facut o greseala: vineri, la ora de informatica am intrat pe site. La sfarsitul orei am plecat grabit fara a sa dau logout. Greseala a fost, ca din graba am selectat remember, si stiu ca acum cand intra cineva pe site dupa calculatorul respectiv, poate sa publice informatii cu userul meu, de aceea am hotarat sa il sterg si sa-mi fac un nou cont.
Dupa cum spuneam, am mai publicat idei personale pe forum , fara a ma sigura de corectitudinea lor. Am inceput sa studiez fizica adevarata si sincer ati avut dreptate, ceea ce am scris aici pe forum este de talia "unicornului roz", cum spunea Electron.
Momentan am terminat sunt la "fenomene termice", lucrez probleme. Pe parcurs am sa va mai cer ajutorul, de aceea mi se pare firesc sa va spun in ce clasa sunt. Sunt in clasa a 8-a, am fost anul trecut la olimpiada (faza judeteana)si vreau sa merg si anul acesta, sper ca o sa merg pana la nationala de aceea vreau sa ma apuc serios sa studiez fizica.
Multumesc.

2. Am mai spus mai sus ca sunt la "fenomene termice". Am vazut probleme in care se cere, spre exemplu, sa afli in cat timp un lichid ajunge la temperatura de fierbere. Am scos o formula prin care poti calcula timpul in care un lichid ajunge la temperatura de fierbere si vreau sa vad daca este bine.
Formula am facut-o dupa urmatorul model: am scos toti factorii care influenteaza timpul in care un lichid ajunge la temperatura de fierbere si apoi am vazut cum anume influeneteaza ei timpul si anume: am vazut ce se intampla cu timpul daca unul dintre factori creste sau scade. Astfel daca un factor creste(numeric ma refer), crste si timpul (numeric ma refer) atunci factorul respectiv si timpul sunt marimi direct proportionale. Aflu cum este fiecere factor si timpul, repet  numeric, marimi direct proportionale sau marimi invers proportionale, apoi pot face formula. Am vazut prima data modelul acesta intr-un manual de clasa a 6-adar nu era cu timpul ci cu greutatea, spnea: factorii care influenteaza greutatea sunt: masa si acceleratia gravitationala. Masa si greutatea sunt marimi direct proportionale, acceleratia gravitationala si greutatea sunt marimi direct proportionale (numeric), atunci G=m*g.
Asa am facut si eu. Factorii care influenteaza timpul in care un lichid ajunge la temperatura de fierbere sunt:
-masa
-volumul lichidului
-temperatura initiala, temperatura pe care o are lichidul inainte sa il punem la sursa de incalzire
-caldura pe care lichidul o primeste de la sursa de incalzire
*Cu cat creste masa cu atat timpul in care lichidul ajunge la temperatura de fierbere este mai mare, deci sunt marimi direct proportionale.
*Cu cat volumul este mai mare cu atat timpul in cate lichidul ajunge la temperatura de fierbere este mai mare deci sunt marimi direct proportionale.
*Cu cat temeperatura initiala este mai mare cu atat timpul in care lichidul ajunge la temperatura de fiebere este mai mic deci sunt marimi invers proportionale.
*Cu cat caldura primita este mai mare cu atat timpul in care lichidul ajunge la temperatura de fierbere este mai mare deci sunt marimi invers proportionale.

Avand in vedere cum influenteaza fiecare factor timpul in care lichidul ajunge la  temperatura de fierbere, formula poate fi: timpul in care un lichid ajunge la temperatura de fierbere este direct proportional cu masa si volumul lichidului si invers proportional cu temperatura initiala si caldura primita.

t=m*v/t'*Q
t=timpul in care lichidul ajunge la temperatura de fierbere
m=masa lichidului
v=volumul lichidului
t'=temperatura initiala
Q=caldura primita

Ce parere aveti?
Multumesc.

Electron

Citat din: Einstein din Octombrie 19, 2009, 10:14:47 AM
1.Am mai publicat idei personale pe forum sub un alt user (foton01).
Mi se pare ca ti-ai ales un nume de utilizator nu prea inspirat. Nu de alta, dar Einstein este un nume consacrat in fizica (poate ai auzit de el), ca atare nu prea cred ca o sa lasam mesaje aberante pe forum scrise cu acest nume de utilizator. Asta din respect pentru inaintasi.

Deci, daca vei scrie mesaje aberante de acum inainte, voi propune lui Adi sa-ti schimbe numele de utilizator. Consider ca acest alias este o responsabilitate prea mare pentru tine.

e-
Don't believe everything you think.

Einstein

Si eu il respect pe Einstein si de aceea sunt de acord cu tine. Chiar va rog, daca o sa mai public vreodata mesaje aberante, va rog sa-mi schimbati numele de utilizator.
Tu ce spui am facut bine acea formula?
Multumesc. :)

Einstein

Citat din: Electron din Octombrie 19, 2009, 11:25:21 AM
Consider ca acest alias este o responsabilitate prea mare pentru tine.

e-

Tocmai asta este bine. Avand acest nume de utilizator voi avea mult mai multa grija la ceea ce spun...

Adi

Hmm, deci Einstein e tot una cu foton01. Eu propun sa revii la userul de foton01 cu o parola noua. Daca vrei iti putem noi schimba parola. Si asa desi calculatorul acela tine minte vechea ta parola, nu va putea intra in ea. De fapt, chiar insist sa revii la vechiul user. Lumea te stie dupa acel user si apoi userul de Einstein chiar nu ti se potriveste.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

OK, am verificat si userul de foton01 tot exista. Deci nu l-ai sters! Eventual ai renuntat a il mai folosi. De aceea, iti voi sterge userul de einstein si iti voi schimba parola la userul foton01. Scrie-mi email sa ti-o recuperezi.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

foton01

Multumesc frumos. Ce spuneti de formula? :)

constantin.a

Nu cred ca asta e formula corecta. Stiam ca temperatura de fierbere a unui lichid depinde foarte mult de presiune iar in cazul apei mai depinde si de cat de mult  oxigen contine.

Adrian111

La o prima analiza avem ca Q = c*m*delta T sau in cazul dat cred ca ar fi mai corect(deoarece vorbim de temperatura de topire/fierbere) ca Q = m* landa deci din prima m cu m se va simplifica si formula va arata altfel.
In acelasi timp ca unitati de masura nu se obtine timp(secunde) deci deja nu e ok.
si ar mai fi alte contestar cu siguranta.

foton01

Citat din: Adrian111 din Octombrie 19, 2009, 07:43:57 PM
La o prima analiza avem ca Q = c*m*delta T sau in cazul dat cred ca ar fi mai corect(deoarece vorbim de temperatura de topire/fierbere) ca Q = m* landa deci din prima m cu m se va simplifica si formula va arata altfel.
In acelasi timp ca unitati de masura nu se obtine timp(secunde) deci deja nu e ok.
si ar mai fi alte contestar cu siguranta.

Nu stiu ce sa spun, spre exemplu acceleratia gravitationala se  poate masura in m/s^2 dar si in N/kg.
Spre exemplu presiunea este forta pe suprafata deci N/m^2. Presiune se masoara si in Pascali, Pa.
Deci N/m^2=Pa deci N=Pa * m^2
Daca ne uitam la formula greutatii N=kg*m^2.
Sper ca ai inteles ceea ce am vrut sa spun....

Adrian111

am inteles ideia data de tine...
insa totusi din relatia ta obtinem ca timpul ar fi egal cu kg*m^3/K*J ceea ce sincer nu am auzit. pentru ca totusi timpul e ceva fundamental la fel ca si distanta si se masoara in secunde respectiv metri, sau desigur multimpli si submultilpi ai lor.
Totusi nu stiu cit de adevarata ar fi relatia, incerca sa o verifici experimental

foton01


Electron

Citat din: Einstein din Octombrie 19, 2009, 10:14:47 AM2. Am mai spus mai sus ca sunt la "fenomene termice". Am vazut probleme in care se cere, spre exemplu, sa afli in cat timp un lichid ajunge la temperatura de fierbere. Am scos o formula prin care poti calcula timpul in care un lichid ajunge la temperatura de fierbere si vreau sa vad daca este bine.

Formula am facut-o dupa urmatorul model: am scos toti factorii care influenteaza timpul in care un lichid ajunge la temperatura de fierbere si apoi am vazut cum anume influeneteaza ei timpul si anume: am vazut ce se intampla cu timpul daca unul dintre factori creste sau scade.
Da, asta e relevant la nivel calitativ, dar nu la nivel cantitativ. Pentru a obtine o formula in care sa poti introduce valori numerice pentru calcul, trebuie sa ajungi la nivelul cantitativ. Pentru asta e nevoie de o analiza mai detaliata decat cea calitativa, in general.

CitatAstfel daca un factor creste(numeric ma refer), crste si timpul (numeric ma refer) atunci factorul respectiv si timpul sunt marimi direct proportionale.
Aceasta ipoteza este falsa. In afara de relatia de "direct proportional" exista si alte relatii in care cresterea unui factor duce la cresterea rezultatului. De exemplu, relatia y = x2, sau y = c + x (unde c este o constanta). Deci, simpla crestere nu e suficienta, trebuie vazut cum creste rezultatul cand factorul studiat creste.

CitatAflu cum este fiecere factor si timpul, repet  numeric, marimi direct proportionale sau marimi invers proportionale, apoi pot face formula.
Nu poti face formula asa simplu, in general.

CitatAm vazut prima data modelul acesta intr-un manual de clasa a 6-adar nu era cu timpul ci cu greutatea, spnea: factorii care influenteaza greutatea sunt: masa si acceleratia gravitationala. Masa si greutatea sunt marimi direct proportionale, acceleratia gravitationala si greutatea sunt marimi direct proportionale (numeric), atunci G=m*g.
In acel caz a functionat pentru ca este un caz particular foarte simplu. Este o eroare sa generalizezi un caz particular la cazul general.

CitatAsa am facut si eu. Factorii care influenteaza timpul in care un lichid ajunge la temperatura de fierbere sunt:
-masa
-volumul lichidului
-temperatura initiala, temperatura pe care o are lichidul inainte sa il punem la sursa de incalzire
-caldura pe care lichidul o primeste de la sursa de incalzire
Asa cum observa constantin.c, mai sunt si alti factori implicati, asa ca pana nu aflii lista exhaustiva, nu ai sanse sa obtii formula corecta.

Citat*Cu cat creste masa cu atat timpul in care lichidul ajunge la temperatura de fierbere este mai mare, deci sunt marimi direct proportionale.
In acest caz este adevarat, dar numai pentru ca la dublarea masei se dubleaza si timpul, la triplarea masei se tripleaza timpul etc. Asta e relatia de "direct proportional".

Citat*Cu cat volumul este mai mare cu atat timpul in cate lichidul ajunge la temperatura de fierbere este mai mare deci sunt marimi direct proportionale.
Aceasta relatie in acest caz este deja luata in considerare, pentru ca intre masa is volum exista un factor constant (numit densitate). Asa, putem lua in calcul si numarul de molecule, si numarul de electroni etc etc.

Citat*Cu cat temeperatura initiala este mai mare cu atat timpul in care lichidul ajunge la temperatura de fiebere este mai mic deci sunt marimi invers proportionale.
In acest caz este fals. Gandeste-te: daca temperatura initiala e de doua ori mai mare, se reduce timpul la jumatate? E asta valabil pentru orice lichid (oricare ar fi temperatura sa de fierbere) ? Apoi, te-ai gandit in ce unitati se exprima temperatura? E totuna daca o exprimi in grade celsius, sau grade Kelvin, sau Fahrenheit?

Citat*Cu cat caldura primita este mai mare cu atat timpul in care lichidul ajunge la temperatura de fierbere este mai mare deci sunt marimi invers proportionale.
Din nou, se pune intrebarea: de unde esti sigur ca relatia este de proportionalitate inversa? Sunt mai multe functii care pentru o crestere a factorului, rezultatul scade. Apoi, cum determini cantitatea de caldura, si in ce o exprimi?

CitatAvand in vedere cum influenteaza fiecare factor timpul in care lichidul ajunge la  temperatura de fierbere, formula poate fi: timpul in care un lichid ajunge la temperatura de fierbere este direct proportional cu masa si volumul lichidului si invers proportional cu temperatura initiala si caldura primita.
Fals.

Citatt=m*v/t'*Q
t=timpul in care lichidul ajunge la temperatura de fierbere
m=masa lichidului
v=volumul lichidului
t'=temperatura initiala
Q=caldura primita
1) Intr-o formula in care ai doar factori de proportionalitate, de obicei e nevoie de o constanta care sa egaleze numeric cele doua parti ale ecuatiei (vezi de exemplu cazul fortei de atractie gravitationale).
2) Trebuie sa precizezi unitatile de masura folosite. Daca nu specifici ce unitati de masura folosesti, din oficiu se considera unitatile din Sistemul International de unitati. Folosirea unitatilor este foarte importanta (pentru ca in fizica masuratorile fara unitati de masura sunt irelevante, sau altfel spus gresite) pentru ca ea permite o analiza dimensionala a formulelor. Adica, relatiile intre diversele unitati de masura sunt cunoscute, iar daca intr-o formula unitatea (de obicei compusa din factori fundamentali) de masura dintr-o parte a egalitatii nu e aceeasi cu cealalta parte, atunci formula e din start eronata.
3) In acest caz formula ta e eronata din cauza relatiilor analizate prea superficial (vezi mai sus).

CitatCe parere aveti?
Inainte sa continui pe tema asta (aceea de a deduce formule), ia si studiaza unitatile de masura din Sistemul International, si analiza dimensionala.

e-
Don't believe everything you think.

foton01


Electron

Don't believe everything you think.