Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Universul Electric

Creat de grim, Aprilie 01, 2008, 01:08:07 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

grim

Nu pot sa spun ca pot sa demonstrez ceea ca va propun spre analiza, dar m-am intalnit cu teoria asta de curand si trebuie sa spun ca ma intriga simplitatea explicatiilor. Era o vorba cum ca solutia simpla tinde sa fie cea corecta. Teoria pe scurt spune ca traim intr-un univers in care curentul electric este cel dominant si nu gravitatie.
Un film care prezinta teorie este aici: http://video.google.com.au/videoplay?docid=4773590301316220374
mai multe informatii si articole sunt pe: http://www.thunderbolts.info/home.htm
M-ar interesa daca ati mai auzit de ea si daca nu cum o catalogati.
Mie personal mi se pare o teorie plauzibila. Am dat peste ea cam in aceiasi perioada cu explozia cometei holmes care a luat lumea prin surprindere, dar privit prin prisma universului electric perfect explicabila.

Adi

Salut Grim! Parca mai auzisem de teoria asta, dar asa in trecere, acum am vizionat cu rabdare intregul film de o ora si am citit si introducerile de pe site-ul lor. Nu am decat sa ii laud, asa merge cunoasterea stiintifica: propunand modele care sa explice datele experimentale si apoi incercand sa ii convinga pe altii ca modelul sau este corect. Cat despre ce cred despre modelul lor de univers electric, sunt mai multe de zis:

1. Ei nu aduc nimic nou in cunoasterea fundamentala a Universului, tot ce spun este ca fenomene bazate pe electricitate si magnetism sunt mai des intalnite la scara cosmologica si la scara astrofizica decat se crede in prezent. Ei nu neaga ca ar exista forta gravitationala. Ei nu neaga fapte experimentale, ci le studiaza cu atentie si spun ca teoria lor le explica mai bine pe unele fapte. De asemenea ei propun unele modele in plus fata de modelele deja existente pentru variate obiecte cosmice precum Soarele, gauri negre, comete. Au dreptate cu unele chestii, nu au cu altele. Ce anume in Univers e electric si ce anume nu e nu pot sa stiu sigur. Doar cercetari amanuntite vor arata. Iar daca nu reusesc sa ii convinga pe colegii lor din astrofizica standard, atunci pacat pentru ei, teoria lor nu va fi teoria oficiala.

2. Personal sunt multumit cu viziunea oficiala despre Univers. Materia este grupata in grupuri iar intre ele sunt multe spatii goale. In acele grupuri, exista mase mari care se atrag unele pe altele, dar exista si curenti electrici intensi, campuri magnetice intense, iar acestea creeaza acele forme frumoase ce le fotografiem in Univers si ce apar si in film. Nici un mister aici. Ce zic ei zice si teoria oficiala. Apoi, particule incarcate cu sarcina electrica circula prin spatiu cu viteze foarte mari si ajung si la noi. Deci da, spatiu intergalactic nu este complet gol, are mici cantitati de particule incarcate electric, de gaze neutre (hidrogen si heliu) si asa mai departe.

Intelegem reactiile nuclare si are perfect sens pentru mine ca ele au loc si in Soare. Ca nu intelegem cometele exact, este adevarat. De asta le si studiem. Ideea este ca sunt fenomene complexe, ansamblu de efecte gravitationale, electrice, magnetice, nucleare. Care anume e exact, vine din cercetari amanuntie si din testarea de mai multe modele. Asta va veni cu timpul. Dar  nu aduce nici o explicatie noua.

In teoria generala a relativitatii, Einstein nu a explicat fenomenele astrofizice, Einstein a explicat forta gravitationala prin o intuitie geniala a rolului jucat de simetrie in legile Univesului. Un sistem de referinta accelerat este echivalent cu un sistem de referinta stationar in care exista gravitatie egala cu acceleratia din primul caz. Masa intertiala si masa gravitationala sunt una si aceeasi. Iar aceasta scris direct in descrierea spatiu-timpului. Prezicerile teoriei relativitatii au fost perfect verificate experimental. Deviatia razelor de lumina desi sunt neutre din punct de vedere electric, de exemplu. Nu a explicat si aceasta in teoria a Universului Electric.

3. Imi plac miturile si imi place ca vorbea despre mituri, cum aparea in diferite locuri ale Pamantului care comunicau putin sau deloc unele cu altele. Totusi, cred ca exagereaza interpretand in ele fenomene precise de pe cer. De exemplu, zice ca planeta Venus si o cometa erau descrise la fel, caci aveau zeite ce se refereau la planeta Venus si zeite ce se refereau la comete si ele erau descrise la fel. Dar de unde stim noi ca ei se uitau la planeta Venus si la comete? Miturile ascund un sambure de adevar, dar nu un adevar precis, cum vad ei in forma caciulii faraonului forma unei constelatii din trecut. Poate ca asa era, poate ca nu, nu aveam cum sa stim, alea nu sunt dovezi stiintifice.

In concluzie, una peste alta, par doi oameni contra multimii. Eu cred in multime. Daca nu reusesti sa convingi multimea, inseamna ca ... pacat pentru tine, lumea nu va crede ce crezi tu. Nu cred ca doi oameni pot da peste cap intreaga stiinta. Stiintea lor nu e ceva fundamental despre Univers, e doar astrofizica. Aveau chiar exemple cand aratau ca nu stiau stiinta oficiala bine. Ei ziceau ca emisiile de jeturi puternice de particule de langa gauri negre (gamma ray bursts) ar fi cele prezise de Stephen Hawking dupa ce au fost observate. Faceau o confuzie grava. Se intelege perfect cum sunt emise aceste jeturi de raze gama: particule incarcate electric sunt accelerate gravitational spre gaura neagra sau corpul masiv si atunci emit radiatii foarte intense, si apoi cum gaura neagra se invarte in jurul axei sale, particulele sunt directionate in cele doua directii de-a lungul axei de rotatie a gaurii negre. Stephen Hawking in schimb a prezis teoretic prin mariajul intre teoria cuantica si gravitatia (un mariaj incomplet inca) cum ca gaurile negre ar emite si radiatii, dar aceste radiatii inca nu au fost detectate experimental.

Este asadar un film interesant, da idei bune, mai ales pentru un scriitor de sf, insa trebuie privit cu scepticism (ca orice in stiinta) si pana nu poti verifica singur, sa te increzi in ce stiinta oficiala, rodul a zeci de mii de oameni de stiinta. Multumesc pentru sugestia interesanta.

Adi
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Electron

Am urmarit si eu filmuletul, si mi se pare interesant. Ideea ca si fortele electro-magnetice ar juca un rol important la scara galactica si intergalactica, precum si la nivelul Sistemuli Solar (si al Soarelui in particular) mi se pare foarte stiintifica, pentru ca este testabila. Ca atare, daca acest grup de cercetatori (cred ca sunt mai multi, nu doar 2) aduce argumente teoretice si experimentale, pot ajuta mult la dezvoltarea astro-fizicii. Sunt curios ce rezultate vor avea, si cum vor fi ele primite de comunitatea stiintifica "standard". :)

Totusi, implicarea mitologiilor si interpretarea desenelor antice mi se pare cel putin exagerata, din simplul motiv ca oricat am fi de avansati azi, (si poate chiar de aceea) nu mai putem sti ce voiau sa exprime acele minti care au produs miturile si desenele. Pe de o parte, ignoranta celor dinainte, pentru care de exemplu cometele erau simboluri ale distrugerii si pericolului, evident asociate cu forte malefice, si pe de alta parte, desenele simpliste in forma de spirala, sau cerc, cu 4 sau 6 spire, nu imi demonstreaza absolut nimic despre relevanta lor in cercetarile actuale.

Ok, sa admitem ca filamentele electrice seamana cu aripile si penele dragonilor din culturile din intreaga lume, dar cum poate cineva acum sa afirme ca acele desene au fost inspirate de fenomene electrice, si chiar daca ar fi, ce relevanta are? In vremea aceea totul era "mistic", toti cei care stiau ceva mai mult ca ceilalti, erau automat "vrajitori". E interesant sa vezi cum pot fi interpretate miturile si metaforele pe care le contin, dar a le folosi ca "probe stiintifice" mi se pare nu doar inutil, ci pur si simplu periculos. Metoda stiintifica se bazeaza pe ratiune si repetibilitatea observatiilor. Faptul ca nu cunoastem intentia lor (rationala pentru cei care au creat miturile) si ca nu putem repeta observatiile din acea vreme, scoate toate interpretarile mitologice in afara domeniului (astro)fizicii.

e-
Don't believe everything you think.

grim

Imi pare bine sa gasesc aici oameni deschisi la dialog si care nu sa nu dezmita ceva doar pentru ca e diferit  :)
electron a observat bine nu e vorba doar de doi cercetatori ci de mai multi, articole puteti gasi in sectiune de bloguri http://www.thunderbolts.info/thunderblogs/index.htm unele sunt mai stiintifice altele mai putin oricum toate fac o lectura interesanta.

Teoriile au la baza cercetarile lui Kirstian Birkeland http://en.wikipedia.org/wiki/Kristian_Birkeland, in special cea a "curentului birkeland" http://en.wikipedia.org/wiki/Birkeland_current

In esenta ei spun ca forta de gravitatie este prea slaba comparativa cu forta magnetica ca sa poata explica universul asa cum este observabil in prezent. Era si un exemplu foarte simplu de fiecare data cand am folosit un magnet sa ridicam ceva, imptriva acestuia actioneaza tota forta de gravitatie a pamantului si totusi magnetul e mai puternic ;D

Citatinsa trebuie privit cu scepticism (ca orice in stiinta) si pana nu poti verifica singur, sa te increzi in ce stiinta oficiala, rodul a zeci de mii de oameni de stiinta
Aici e problema ca multi dintre acesti zeci de mii de oameni de stiinta nu au deschiderea necesara spre a cerceta inainte de a lua o hotarare in privinta validitatii. Plus e vorba si de fondurile de cercetare care sunt alocate spre studii care nu contrazic dogma actuala sa creat un "snowball efect".

CitatStiintea lor nu e ceva fundamental despre Univers
Pentru ceva mai mult ai putea sa vezi si site-ul: http://www.holoscience.com/synopsis.php

Radu

Adi

Trebuie sa publice, daca nu publica, inseamna ca nu au fost (cel putin inca) convingatori.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro