Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Principiul constanţei vitezei luminii.

Creat de ilasus, Septembrie 09, 2009, 02:03:33 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Electron

Citat din: ilasus din Decembrie 06, 2009, 06:20:28 PM
Da.
Ok.

CitatSi anume, dacă mişcarea lui M a început la ora 0:00:00, atunci M se află la 30 km faţă de O după 6 h, deci la ora 6:00:00 conform ceasului liniar definit de deplasarea lui M pe stradă, iar ImM se află la 30 km' faţă de ImO după 6 h', deci la ora 6:00:00 conform ceasului liniar definit de deplasarea lui ImM pe ecran.
Vad ca nu te-a tinut prea mult concizia. Pentru asta, iti voi pune o intrebare "intermediara" pe care nu o planificasem pentru acest moment, dupa care voi reveni la sirul de intrebari cu care am pornit.

2') In citatul de mai sus, intervalul de 6h' (de pe cronometrul liniar de pe ecran) este egal ca lungime cu intervalul de 6h de pe cronometrul liniar de pe strada? Precizez pentru rigurozitate ca eu consider ca daca avem doua intervale de timp, si incepturile lor sunt simultane, si sfarsiturile lor sunt tot simultane, atunci intervalele sunt egale. E cazul celor doua din intrebarea mea? Da sau nu?

e-
Don't believe everything you think.

ilasus

CitatVad ca nu te-a tinut prea mult concizia.
Poţi să ignori (dacă vrei) comentariile care însoţesc răspunsurile concise 'da' sau 'nu'.

Citat2') In citatul de mai sus, intervalul de 6h' (de pe cronometrul liniar de pe ecran) este egal ca lungime cu intervalul de 6h de pe cronometrul liniar de pe strada? Precizez pentru rigurozitate ca eu consider ca daca avem doua intervale de timp, si incepturile lor sunt simultane, si sfarsiturile lor sunt tot simultane, atunci intervalele sunt egale. E cazul celor doua din intrebarea mea? Da sau nu?
Nu. Timpul
                                                                         t = (1/u) x = 6 h
se compune dintr-un număr de x=30 intervale de timp de mărime 1/u=0.2 h, unde 1/u=0.2h este timpul în care M se deplasează pe un km, iar timpul
                                                                        t1 = (1/u) x1 = 6 h'
se compune dintr-un număr de x1=30 intervale de timp de mărime 1/u=0.2 h', unde 1/u=0.2h' este timpul în care ImM se deplasează pe un km'.

Obs1. Nici distanţele x=30km şi x1=30km' nu sunt identice. Distanţa
                                                                         x = u t = 30 km
se compune dintr-un număr de t=6 distanţe de mărime u=5 km, unde u=5km este distanţa pe care M se deplasează în timpul h, iar distanţa
                                                                        x1 = u t1 = 30 km'
se compune dintr-un număr de t1=6 distanţe de mărime u=5 km', unde u=5km' este distanţa pe care ImM se deplasează în timpul h'.


Obs2. Dacă schimb unităţile de spaţiu şi timp ţinînd cont că
                                                                    km' = a*km,  h' = a*h
unde a=v/u=3/5=0.6, atunci rezultă că distanţa
                                                                        x1 = v t = 18 km
se compune dintr-un număr de t=6 distanţe de mărime v=3km, unde v=3km este distanţa pe care ImM se deplasează în timpul h, iar timpul
                                                                        t1 = (v/u2) x = 3.6 h
se compune dintr-un număr de x=30 intervale de timp de mărime v/u2=0.12h, unde v/u2=0.12h este timpul în care ImM se deplasează pe un km.


Electron

Citat din: ilasus din Decembrie 07, 2009, 06:47:17 PM
Citat2') In citatul de mai sus, intervalul de 6h' (de pe cronometrul liniar de pe ecran) este egal ca lungime cu intervalul de 6h de pe cronometrul liniar de pe strada? Precizez pentru rigurozitate ca eu consider ca daca avem doua intervale de timp, si incepturile lor sunt simultane, si sfarsiturile lor sunt tot simultane, atunci intervalele sunt egale. E cazul celor doua din intrebarea mea? Da sau nu?
Nu.
Cu acest raspuns nu sunt de acord, si il consider desigur o mare aberatie. Voi ignora restul aberatiilor din raspunsul de mai sus.

Revin la sirul intrebarilor promise:

3) Esti de acord ca daca avem un ceas (fie el mecanic sau electronic) si daca il filmam "in direct", atunci pe ecranul televizorului (sau holografic sau de care ar fi), ceasul filmat si cel real au indicatii sincrone, indiferent de scara imaginii din televizor? Da sau nu?

e-
Don't believe everything you think.


Electron

Ok.

4) Esti de acord ca in acelasi moment cand M se afla la distanta 30 km de O, si ImM se afla la distanta de 18 km (sau 30 km') de ImO? Da sau nu?

e-
Don't believe everything you think.

ilasus


Electron

Ok.

5) Esti de acord ca, dat fiind ca a parcurs 18 km in 6h, viteza lui ImM pe ecran (fata de ImO) este de 3 km/h ? Da sau nu?

e-
Don't believe everything you think.


Electron

Ok.

6) Esti de acord ca doua ceasuri care merg sincron, daca sunt filmate si redate "in direct", vor merge sincron si pe ecran? Da sau nu?

e-
Don't believe everything you think.


Electron

Ok.

7) Plecand de la intrebarile 1) si 6), la care ai raspuns cu "Da" si pe care le citez mai jos, iti pun o intrebare ceva mai complicata (tocmai pentru ca unifica doi pasi marunti) :

Citat din: Electron din Decembrie 06, 2009, 12:50:15 PM
1) Esti de acord ca daca M are la mana un ceas (fie el mecanic sau electronic), si daca ne propunem sa consideram strada si indicatiile de pe ea ca fiind "un cronometru liniar" (folosind viteza lui M pentru a transforma indicatiile de pe strada (in Km) in indicatii de timp (in h)), atunci cele doua ceasuri vor fi sincronizate in timpul miscarii lui M? Da sau nu?
Citat din: ilasus din Decembrie 06, 2009, 05:14:29 PMDa.

Citat din: Electron din Decembrie 08, 2009, 12:16:17 PM
6) Esti de acord ca doua ceasuri care merg sincron, daca sunt filmate si redate "in direct", vor merge sincron si pe ecran? Da sau nu?
Citat din: ilasus din Decembrie 08, 2009, 12:17:30 PMDa.

Esti de acord ca din intrebarile de mai sus rezulta logic faptul ca daca M are la mana un ceas (fie el mecanic sau electronic), el fiind sincron cu "cronometrul liniar" de pe strada, atunci ceasul de mana al lui ImM si "cronometrul liniar" de pe ecran (folosind viteza lui ImM pentru a transforma indicatiile de pe ecran (in Km' -- unde Km' = 0.6 Km) in indicatii de timp (in h* -- necunoscuta inca)), trebuie sa fie sincronizate in timpul miscarii lui ImM? Da sau nu?


e-

PS: Pentru rigurozitate, precizez ca "h*" este o unitate de timp a carei lungime in ore (h) inca nu o stim, si pe care dorim sa o determinam. Tu spui ca h* = h' = 0.6 h, iar eu mi-am propus sa-ti demonstrez ca asta este gresit.
Don't believe everything you think.

ilasus

CitatEsti de acord ca din intrebarile de mai sus rezulta logic faptul ca daca M are la mana un ceas (fie el mecanic sau electronic), el fiind sincron cu "cronometrul liniar" de pe strada, atunci ceasul de mana al lui ImM si "cronometrul liniar" de pe ecran (folosind viteza lui ImM pentru a transforma indicatiile de pe ecran (in Km' -- unde Km' = 0.6 Km) in indicatii de timp (in h* -- necunoscuta inca)), trebuie sa fie sincronizate in timpul miscarii lui ImM? Da sau nu?

Da. Insă un rezultat logic poate fi şi fals. Ceasul de la mîna lui M este sincronizat cu cronometrul liniar, folosind mişcarea uniformă a lui M pentru a transforma indicaţiile de pe stradă (în km) în indicaţii de timp (în h), în modul următor: lui 0km îi corespunde 0h, lui 5km îi corespunde 1h, lui 10km îi corespunde 2h, lui 15km îi corespunde 3h, lui 20km îi corespunde 4h, lui 25km îi corespunde 5h, lui 30 km îi corespunde 6h etc. In acest caz, M devine indicatorul de timp al cronometrului liniar de pe stradă.

In cazul imaginii lui M pe ecranul televizorului procesul se repetă sincronizat, însă unităţile de spaţiu şi timp sunt diferite. Deci unui km de pe stradă îi corespunde un km' pe ecran (km'=Imkm), iar unei ore h definită de 5km pe stradă îi corespunde o oră h' definită de 5km' pe ecran (h'=Imh). Evdent, ceasul de la mîna lui ImM este sincronizat cu cronometrul din televizor: orei 0 îi corespunde 0km', orei 1 îi corespunde 5km', orei 2 îi corespunde 10km', orei 3 îi corespunde 15km', orei 4 îi corespunde 20km', ore 5 îi corespunde 25km' orei 6 îi corespunde 30km' etc. Deci şi în acest caz că am utilizat mişcarea uniformă a lui ImM pentru a transforma indicaţiile de pe strada din televizor (km') în indicaţii de timp (în h'). In acest caz, ImM devine indicatorul de timp al cronometrului liniar din televizor.

In concluzie, indicaţiile de timp sunt aceleaşi (sincronizate), indiferent dacă mă refer la ceasurile de la mîna lui M şi ImM, sau la cele în dreptul cărora se află M şi ImM pe cronometrele liniare de pe strada reală şi respectiv pe cea din televizor. La fel şi indicaţiile de spaţiu. Cu alte cuvinte, coordonatele (ca să nu le mai zic 'indicaţiile') de spaţiu şi timp pe care le vizualizează (în orizontul lor de vizibilitate ) M şi ImM sunt mereu aceleaşi.

Cum se constată, am reluat concluziile pe care şi tu le-ai evidenţiat, însă eu nu am utilizat noţiunea de 'viteză': eu am folosit mişcarea uniformă – şi nu viteza – lui ImM pentru a transforma indicaţiile de pe ecran (în km') în indicaţii de timp (în h' – necunoscută de tine încă). Precizez că pot să mă refer la o mişcare uniformă, fără să mă refer la noţiunea de viteză, deoarece această noţiune nu este inclusă explicit în definiţia mişcării uniforme. Asta însă nu înseamnă că nu pot să mă refer la viteza u a mişcării uniforme a lui M în raport cu O pe şosea, sau la viteza u a mişcării uniforme a lui ImM în raport cu ImO pe ecranul televizorului, calculate în raport cu indicaţiile de spaţiu şi timp din dreptul lor, pentru acelaşi domeniu de vizibilitate. De asemenea, mă pot referi şi la viteza v=au a mişcării uniforme a lui ImM în raport cu ImO pe ecranul televizorului, calculată în raport cu indicaţiile de spaţiu şi timp din dreptul lui ImM, dacă aceste indicaţii de spaţiu şi timp le vizualizez în domenii de vizibilitate diferite (adică citesc indicaţia de spaţiu din dreptul lui ImM pe rigla gradată definită pe şosea, iar indicaţia de timp din dreptul lui ImM o citesc pe cronometrul definit pe ecranul televizorului).

Electron

Citat din: ilasus din Decembrie 09, 2009, 02:14:36 PM
Da. Insă un rezultat logic poate fi şi fals.
Ce vrei sa spui? Este rezultatul acesta, cu care vad ca esti de acord, fals? Da sau nu?

e-
Don't believe everything you think.


Electron

#104
Ok.

8] Acum esti de acord ca, atunci cand M se afla la 30 km de O, ceasul sau de mana indica faptul ca au trecut 6h de la plecarea din O, "cronometrul liniar" de pe strada indica 6h (pentru ca indicatia sa de 30 km e transformata cu ajutorul vitezei lui M pe strada  -- 5km/h --, in 6h) de la plecarea din O, si ceasul de pe mana lui ImM indica faptul ca au trecut 6h de la plecarea din ImO (ImM aflandu-se la 30 km' = 18 km de ImO), deoarece e sincron cu ceasul de pe mana lui M?  Da sau nu?

e-
Don't believe everything you think.