Welcome, Guest. Please login or register.

Autor Subiect: Dark energy si structura spatiului  (Citit de 5351 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Mishulanu

 • Vizitator
Dark energy si structura spatiului
« : Noiembrie 23, 2009, 01:26:18 p.m. »
Una dintre marile dileme ale fizicii de astazi este sursa acestei misterioase energii intunecate, care pare sa reprezinte 75% din energia universului si duce la expansiunea accelerata a spatiului si indepartarea galaxiilor. Desi toata lumea cauta noi particule si noi forte care sa explice energia intunecata, cred ca o idee buna ar fi regandirea structurii spatiului.

Ideea generala pe care am invatat-o cu totii la scoala este ca spatiul tridimendional poate fi reprezentat printr-o serie de linii imaginare perpendiculare una pe cealalta. In orice punct exista 3 linii perpendiculare corespunzatoare celor 3 dimensiuni. O idee (nu stiu cat de originala este), care ar putea sa explice expansiunea universului si sursa energiei intunecate, ar fi sa privim altfel structura spatiului.

Ceea ce consideram noi o linie la nivel macroscopic, la nivel subatomic, ar trebui sa arate ca o spirala, sau un arc, cu un diametru sau amplitudine foarte mica, poate chiar aproape de lungimea Planck. Poate mai stiti masinutele cu cheita, care dupa ce le invarteam si torsionam arcul din interior, puteau sa se deplaseze cateva secunde cu energia inmagazinata in arcul incolacit. Asa pot si dimensiunile spatiale incolacite sub forma unei spirale sa aiba inmagazinta o energie potentiala.

Descolacirea unei dimensiuni spatiale in forma de spirala, va genera atat o expansiune liniara a spiralei, cat si o miscare de rotatie, care eu cred ca ar putea fi responsabila atat pentru rotatia galaxiilor cat si a particulelor elementare. Astfel, energia intunecata, in loc sa fie generata de noi particule sau de noi forte, este de fapt energia inmagazinata in cele 3 dimensiuni spatiale incolacite, care se manifesta in momentul in care aceste dimeniuni se descolacesc, prin energia cinetica responsabila pentru indepartarea galaxiilor cat a rotatiei acestora.

Sugestii, opinii, reclamatii!?

Offline Electron

 • Veteran
 • *****
 • Mesaje postate: 8404
 • Popularitate: +245/-217
Re: Dark energy si structura spatiului
« Răspuns #1 : Noiembrie 23, 2009, 01:54:56 p.m. »
Sugestii, opinii, reclamatii!?
1) Bine ai venit, Mishulanu :)

2) Incearca sa obtii niste rezultate mai concrete pornind de la ipotezele tale. Ideea (ca ipoteza de plecare) cu dimensiunile incolacite nu e suficienta, trebuie sa o pui in relatie cu concluziile tale (cum ar fi rotatia galaxiilor si particulelor), in asa fel incat sa se poata testa experimental. Asta la nivel calitativ.

3) Daca reusesti sa formalizezi matematic (cantiativ nu doar calitativ) teoria asta, atunci ai facut un pas esential inainte in legatura cu posibilitatea validarii acestor idei. ;)

e-
Don't believe everything you think.

Mishulanu

 • Vizitator
Re: Dark energy si structura spatiului
« Răspuns #2 : Noiembrie 23, 2009, 07:41:27 p.m. »
Nu prea imi dau seama cum ar trebui sa arate matematica ce ar putea sa descrie spatiul in care cele 3 dimensiuni ar fi incolacite sub forma de spirala. Prima problema e ca ar trebui renuntata la ideea de punct adimensional. Locul in care se imbina dimensiunile, nu mai poate fi un punct, trebuie sa aiba o geometrie mai complexa, eu ma gandeam la o sfera, sau in orice caz sa aiba cel putin o dimensiune. Spatiul nu mai poate fi considerat continuu, ci trebuie sa fie cuantificabil in funtie de distanta dintre doua spire sau "lungimea de unda" daca se poate spune asa.

Testarea experimentala a acesti idei depinde in principal de diametrul dimensiunii incolacite, la fel ca in cazul teoriei corzilor. Daca diametrul este foarte mic, atunci nici in cele mai puternice acceleratoare de particule nu va putea fi observata natura spiralata a dimensiunilor. Cel mai usor ar fi ca printr-o intuitie extraordinara sa gasesc ecuatiile matimatice exacte, din care sa rezulte expansiunea curenta a universului si miscarea de rotatie atat a galaxiilor cat si a particulelor elementare, fara alte artificii ca energie intunecata sau materie intunecata. :)

Skolon

 • Vizitator
Re: Dark energy si structura spatiului
« Răspuns #3 : Noiembrie 23, 2009, 09:09:04 p.m. »
1. Îmi place faptul că ai imaginaţie nu glumă. Dacă nu mă înşel, pe acest forum cineva a prezentat o teorie referitoare la mişcarea elicoidală, care ar fi după părerea autorului singura mişcare reală în Univers (mişcarea rectilinie e doar o aparenţă).

2. Pentru a emite teorii alternative e foarte indicat să cunoşti mai întâi foarte bine atât teoria oficială cât şi datele experimentale (observaţiile cosmologice în acest caz). Cât de bine cunoşti teoria care a dus la ideea existenţei energiei întunecate? Cât de bine eşti pus la curent cu observaţiile astromonice?

3. Din câte ştiu în aceste pagini se prezintă teoria admisă oficial. Există pe acest forum locuri speciale în care idei ca ale tale pot fi prezentate şi argumentate.

Mishulanu

 • Vizitator
Re: Dark energy si structura spatiului
« Răspuns #4 : Noiembrie 23, 2009, 09:41:00 p.m. »
Stiu ca teoria oficiala poate sa explice doar 5% din energia totala a universului si ca singura explicatie pentru miscarea de rotatie a galaxiilor sau a particulelor elementare este ca asa se roteau de la inceputul universului. Pentru a explica expansiunea accelerata a universului tot mai multi fizicieni se gandesc sa schimbe cumva legea gravitatiei sau sa considere ca energia vidului este totdeuna diferita de zero si aceasta energie a vidului ar fi responsabila pentru expansiunea universului, ambele cazuri intampinand destule probleme.

Mi se pare destul de clar ca teoria oficiala este ori incompleta ori prost inteleasa. Cei care au realizat Teoria M au avut de 100 de ori mai multa imaginatie decat mine, cu membrane, multiversuri multidimensionale, si dimensiuni ascunse incolacite in spatii mai mici decat lungimea planck. Ca sa avansam in fizica trebuie sa avem si mai multa imaginatie decat am avut pana acum :)

Daca am postat unde nu trebuie rog moderatul sa mute topicul unde crede de cuviinta.

Offline Electron

 • Veteran
 • *****
 • Mesaje postate: 8404
 • Popularitate: +245/-217
Re: Dark energy si structura spatiului
« Răspuns #5 : Noiembrie 23, 2009, 10:24:07 p.m. »
Am mutat aici aceasta discutie, pentru ca prezinta o teorie care nu este (cel putin inca) oficiala. O remarca: desi majoritatea subiectelor din aceasta sectiune sunt critici cu foarte putina valoare pentru stiinta de azi, am creat-o in speranta ca vor fi si idei care sa merite atentia si sa se dovedeasca mai valoroase decat aberatiile emise din ignoranta care ineaca atatia dintre cei care posteaza aici.

Eu personal am speranta ca se poate discuta si cu argumente serioase si interesante in aceasta sectiune, asa ca urez mult succes autorului postului original din acest topic.

e-
Don't believe everything you think.

florin_try

 • Vizitator
Re: Dark energy si structura spatiului
« Răspuns #6 : Februarie 04, 2010, 06:02:37 a.m. »
Ceea ce consideram noi o linie la nivel macroscopic, la nivel subatomic, ar trebui sa arate ca o spirala, sau un arc, cu un diametru sau amplitudine foarte mica, poate chiar aproape de lungimea Planck. Asa pot si dimensiunile spatiale incolacite sub forma unei spirale sa aiba inmagazinta o energie potentiala.

Adica spatiul are energie inmagazinata? Pai atunci are si masa, nu? Asta as insemna ca spatiul e un fel de substanta?

Offline Adi

 • Global Moderator
 • *****
 • Mesaje postate: 11298
 • Popularitate: +15/-7
  • Site personal Adrian Buzatu
Re: Dark energy si structura spatiului
« Răspuns #7 : Februarie 04, 2010, 07:37:40 a.m. »
Spatiul gol are energia vidului, adica acea energie intunecata, care genereaza ca expansiunea Universului sa fie accelerata, iar nu franata. Dar asta nu il face sa fie masa. Este o energie neutilizabila pentru noi, ci e folosita doar la expansiunea Universului.

Apoi spatiul gol nu e chiar gol, ci apar mereu perechi de materie-antimaterie care imprumuta energie de la vid pe o durata de timp invers proportionala cu energia imprumutata, dupa care se anihileaza si redau energia inapoi. Astfel, o pereche de electron-pozitron va trai mai mult decat o pereche de bosoni W+W- (care au o masa de cam 20.000 de ori mai mare decat masa electronului).
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro