Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Treziti-va! Asta nu e Romania NOASTRA

Creat de Adi, Septembrie 03, 2009, 12:22:05 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Mihai, salariile s-au dublat in euro fata de 2004. Asta pentru economia a crescut si deci veniturile la buget au crescut. Si finantarea educatiei a crescut nu doar in salarii, dar la investitii:  mai toate scolile mari din tara au fost reparate, s-au luat proiectoare, laptopuri, materiale didactice. Invatamantul merge prost pentru ca nu sunt profesori buni si pe masura ce trece timpul tot mai multi profesori formati in comunism, adica buni, ies la pensie. Aceasta tendinta se va mentine si nu tine de cresterea economica. Efectiv e  nevoie de valoare umana si ea nu exista suficient in Romania, oricat s-ar lauda romanii ca ei sunt buni si doar politicienii sunt rai. Nu e asa. Desigur, nici salariile in invatamant nu sunt mari, dar nici nu ar avea de unde creste, daca tara nu produce bunuri industriale, agricole si nu aduce bani din servicii de la straini, precum din turism? Romanii asta nu inteleg. Tot cer bani de la guvern, dar guvernul suntem tot noi. Trebuie sa muncim mai mult, sau macar mai productiv, ca sa producem mai mult in tara pentru tara si atunci vom avea mai mult.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Skolon

Adi, ai dreptate în foarte mare măsură.

Însă pe lângă ce ai spus există o problemă mult mai mare cu poporul român (problemă care apoi generează celelalte probleme discutate de tine mai sus): lipsa de caracter.

Ea este ce care ne împiedică să progresăm economic, în domeniul sănătăţii, al învăţământului şi mai ales în cel politic. Nu suntem interesaţi decât de propriile interese pe care le urmărim indiferent de mijloace (indiferent că vorbim de afaceri, viaţă socială sau politică) şi ne simţim bine când îi săpăm pe alţii. Ne este aproape imposibil să realizăm ceva în comun, lucru vizibil mai ales în politică dar nu numai.
E trist, dar cred cu convingere că ăsta e adevărul. Nu degeaba ne taxează vestul pe toţi cu termenul de ţigani ci pentru că suntem (nu mă refer la gene ci la caracter).
Bineînţeles că nu absolutizez, nu toţi sunt aşa. Însă reprezintă o caracteristică generală.

Singura speranţă ar putea-o reprezenta educaţia. Însă nivelul ei scade mereu în loc să crească, aşa că .... viitorul nu arată bine.
Poate cei ca tine, plecaţi "afară" să aducă cândva o schimbare. Însă nu cred că se va întâmpla curând.

mircea_p

Gothik, daca inteleg bine esti in clasa a 12-a acum. Inseamna ca te-ai nascut dupa 1989 si nu cunosti viata de dinainte decat din filme, daca si atat.
Altfel nu ai putea spune ca nu s-a schimbat nimic dupa 1989. Poate sacrificiul tinerilor de atunci nu a fot factorul hotarator in schimbarea regimului dar schimbarea a fost radicala si de neinchipuit numai cu cateva luni inainte de decembrie 1989.
Faptul ca te poti plange de coruptie, ca poti comunica cu oameni din toata lumea fara frica ca vei fi considerat o oaie neagra, ca te poti gandi sa studiezi in alta tara fara sa fii banuit de ganduri necurate si eventual dat afara de la scoala sau de la serviciu, ca ai acces la informatii fara restrictii impuse de guvern, ca ai 100 de canale TV cu programe proaste si pline de reclame si ai dreptul sa nu te uiti si sa zic ca sant un mare rahat... si multe altele, probabil ca nu pot fi imaginate de cei care nu trait epoca de aur.

Nu vreau sa zic ca e foarte bine acum in Romania si de fapt nicaieri nu exista un bine absolut. Dar binele depinde de sistemul de referinta si istoria (mai recenta sau mai veche) poate ajuta in gasirea unei referinte.

RaduH

CitatInvatamantul merge prost pentru ca nu sunt profesori buni si pe masura ce trece timpul tot mai multi profesori formati in comunism, adica buni, ies la pensie.
Nu asta e problema ci faptul ca invatamantul nu mai poate sa ofere o pregatire in vederea unei angajari efective .
De invatat (memorat) o programa care nu corespunde cerintelor cine nu poate ?

b12mihai

@mircea_p - evident ca cei care au trait si in comunism realizeaza ca e oricum mai bine acum si ca exista schimbari majore. Evident ca eu, necunoscand pe propria-mi piele cum e intr-un regim dictatorial, si vazand si strainatatea (adicatelea tari ca Elvetia, Franta, Germania, Belgia etc.) ca turist si ca jucator de baschet (am facut baschet de performanta si am fost la cateva turnee in Belgia) si comparand cum e acolo cu cum e aici....e normal sa nu fiu multumit...Imi imaginez si stiu, din povesti, ce a fost pe vremea comunista, dar nu prea pot...concepe...ca sa spun asa.


Citat din: Skolon
Însă pe lângă ce ai spus există o problemă mult mai mare cu poporul român (problemă care apoi generează celelalte probleme discutate de tine mai sus): lipsa de caracter.

As plusa: lipsa de caracter SI indiferenta. Bun, sunt unii care vor sa schimbe (am vorbit mai sus ca ne-ar tenta ideea foarte mult)...dar nu ii ajuta nimeni, nu le ofera suportul, nu au incredere in ei si iau la misto: "Hai, ma, lasa-ma cu astea, problema mea acum e sa iau bani, frateeee"...daca intelegi ce vreau sa spun.

@Adi - de acord, au crescut salariile, dar scolile inca nu sunt moderne. Cel mai la indemana exemplu e propriu-mi liceu. A intrat partial in renovare si a fost abandonat proiectul de renovare pentru ca...SURPRIZA...nu mai erau bani. Pana anul trecut era un laborator de informatica (din 2 existente) cu calculatoare din 1998 (nu glumesc)....Salile de clasa le-am renovat noi, elevii, din banii nostri. Din afara se vede ca Romania s-a modernizat, dar vino 3 luni la mine in liceu si incearca sa inveti fizica si chimie cu creionul si cu tabla (profesorii de chimie de la noi au ajuns in pragul exasperarii pentru ca nu au de unde sa ia substantele pentru experimente...si nu au bani)... Nu sunt bani pentru tusuri pentru xeroxuri, pentru hartie, toate acestea noi elevii le platim, ca e interesul nostru sa il invatam...dar ce facem daca nu toti elevii avem posibilitatea sa platim?

Citat
Desigur, nici salariile in invatamant nu sunt mari, dar nici nu ar avea de unde creste, daca tara nu produce bunuri industriale, agricole si nu aduce bani din servicii de la straini, precum din turism? Romanii asta nu inteleg. Tot cer bani de la guvern, dar guvernul suntem tot noi. Trebuie sa muncim mai mult, sau macar mai productiv, ca sa producem mai mult in tara pentru tara si atunci vom avea mai mult.

Pai daca suntem dependenti de importuri...cu asta ce facem?



Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

mircea_p

Nici nu am zis ca nu e cazul sa fii nemultumit. Ma refeream strict la afirmatia ca tinerii din decembrie 1989 au murit si totusi nu s-a schimbat nimic. Voiam sa precizez ca s-au schimbat enorm de multe lucruri in Romania dupa 1989. Atat. Poate nu era nevoie sa moara tinerii, ar fi fost mai bine. Poate ca ceva s-ar fi schimbat oricum. Dar in zilele acelea totul era confuz, nu era clar daca chiar se va schimba regimul radical sau vom avea doar un "comunism cu fata umana".

De acord ca in tarile din vestul Europei viata e mai buna acum si sistemul functioneaza incomparabil mai bine, nu am vrut sa afirm contrariul in nici un caz.
Dupa numarul de tineri care se duc sa studieze in Europa se pare ca si invatamantul e mai bun acolo. Am impresia ca invatamantul preuniversitar din Romania tinde spre cel American/Canadian, atat ca nivel cat si ca atitudine a elevilor. Ceea ca ar fi pacat.

Adi

De acord cu intelocutorii mei. Asa mai completa ca intr-adevar nu s-au renovat complet toate scolile si nu sunt bani pentru toate datile cand ar trebui tras la xerox. Dar banii astia trebuie sa vina de la economia reala, care nu e inca suficient de puternica. Aici e toata buba.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

RaduH

CitatDar banii astia trebuie sa vina de la economia reala, care nu e inca suficient de puternica.
Economie puternica fara industrii producatoare nu exista . Inainte aveam ca aveam si unde sa vindem si anume in piata socialista .
Dupa revolutie nu stiu cine dracul ne-o invatat sa incercam sa vindem pe piata vestica dintr-o data in loc sa vindem in continuare catre rasarit si sa ne dezvoltam pentru a iesii la concurenta cu vestul mai tarziu un pic . De altfel se cunosc si cazuri de intreprinderi care faceau concurenta cat de cat si vestului si au cam fost falimentate . Nu cred ca occidentul e chiar asa de nevinovat de transformarea noastra in " piata de desfacere ".

valangjed

Intre cele doua razboaie mondiale ,economia Romaniei era bazata , in mare parte ,pe agricultura.Exista si industrie competitiva , vezi uzinele Malaxa s.a.
Pe vremea comunistilor exista agricultura , exista si industrie dar tot agricultura era baza.Industria romaneasca a avut un avant in anii '70 (datorita "deschiderii " din 1968) ,atunci s-au facut contracte cu vestul , s-au cumparat licente si s-a putut face ,cat de cat , industrie.Dupa 1980 "marele om , miner ,agricultor ,comandant suprem, etc." a izolat Romania si industria nu amai fost fiabila.In anii '80 se exportau fiare de calcat in Suedia , la pret de fier vechi.
Ideea mea ramane ca o astfel de industrie nu poate fi o industrie fiabila.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.