Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

de ce aurul, cristalele ucid? explicatii stiintifice?

Creat de Costi, August 27, 2009, 12:52:50 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Costi

cum pot afla si eu explicatiile stiintifice referitor la aurul si cristalele care ucid? stiu ca persoanele care poseda aur sau cristale le curata din cand in cand, nu lasa persoane straine sa umble cu obiectele lor din aur sau cristale decat in prezenta lor, si, totusi, astfel de obiecte ajunse in mana unor persoane necunoascatoare isi schimba culoarea si chiar ucid. cum este posibil asa ceva?

Costi

daca raspunsul este foarte vast si sunt multe argumente si explicatii stiintifice, as aprecia si un link folositor. thx.

mircea_p

Raspunsul nu e foarte vast ci e de fapt foarte scurt: Povesti!

Costi

pe lumea asta orice poate ucide. chiar si soarele, in lipsa caruia nu ar fi posibila viata!!! atunci de ce n-ar ucide si aurul??? eu vreau "Explicatiile Stiintifice" ca povesti am citit destule in copilarie, nu ca altii. :D

Electron

Citat din: Costi din August 27, 2009, 11:42:27 AM
eu vreau "Explicatiile Stiintifice"
Inainte de a primi "explicatiile stiintifice" ale unui fenomen, trebuie sa aduci dovezi stiintifice ca acel fenomen e real. Ai asa ceva ?

e-
Don't believe everything you think.

Adi

De acord cu Electron. Nu am auzit niciodata ca aurul sau cristalele ucid, asadar nu trebuie explicat acest fenomen pentru ca acest fenomen nu are loc. De asemenea, o sa mut discutia la un topic mai potrivit decat revista presei.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

valangjed

Metaforic vorbind , aurul a ucis multi oameni , dar , de fapt nu a ucis aurul ci oamenii prin setea lor pentru aur.
Stiintific nu vad cum ar putea ucide aurul (poate daca il mananci  :D).
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Costi

deci, dovezile stiintifice anticipeaza explicatiile stiintifice.

fenomenul este real, se intampla in Romania si oriunde in lume. aurul, cristalele ucid!!! (folosite necorespunzator, nu si in cazul terapeutilor, sau decorativ, sa zicem in contact cu pielea, cateva grame de exemplu). incepand cu oamenii care sapa in mina, acolo unde exista zacamintele respective, si oarecum cazul minerilor din minele de carbuni are caracter general si la subiectul in discutie, continuand cu cei care dorm pe lazi de aur si care ajung sa-si piarda mintile din cauza lui, poate sa si ucida pentru el, pentru ca mai apoi sa moara ei insisi, si culminand cu persoanele nepricepute care poseda cantitati/ bucati mari de aur, cu forme corpolente, pe care il folosesc pentru purificare spirituala, desi nu cunosc toate secretele necesare, mergand mai mult pe o formula dupa ureche, sau de la televizor. apropos, pe postul TV B1, sambata la 16.30, este emisiunea 360 de grade, unde se prezinta tot felul de cazuri reale, facandu-se referire si la acest subiect. un semn care precede decesul unui nestiutor este schimbarea culorii bruste a bucatii masive de aur sau de cristal. asadar, fenomenul exista, nu inventez, dar nu este poate atat de popular ca altele. un film romanesc foarte bun, Duhul aurului, 1974, regia dan pita si mircea veroiu, sugereaza foarte bine fenomenul, dar un film nu este o proba stiintifica!

pacat ca in Romania, care este o tara foarte bogata, (nici 20% din comorile dacice nefiind descoperite inca) nu se cunoaste si nu se poate explica un astfel de fenomen incredibil de penibil.  :D

Electron

#8
Chia asa, daca zice si la TV B1, atunci trebuie sa credem.  ::)

Cand o sa ai niste standarde de informare mai putin ridicole, sa mai incerci sa discuti stiinta. Pana una alta urmareste atent TV B1 ca o sa afli multe lucruri interesante.

Cat despre:
Citat din: Costi din August 27, 2009, 09:53:37 PM
deci, dovezile stiintifice anticipeaza explicatiile stiintifice.
Mi-e teama ca nu ai inteles. A cere explicatii (nu de oricare, ci tocmai stiintifice) pentru orice fabulatie, cum e de exemplu faptul ca luna e facuta din branza, inainte sa poti prezenta vreo dovada (evident repetabila, riguroasa si credibila, deci stiintifica) ca asa este, e de domeniul penibilului.

e-

PS: Foloseste cu incredere majusculele la inceput de propozitie, ca sa nu pari prea necunoscator si in ale ortografiei.
Don't believe everything you think.

Costi

Nu e corect. Mi se contesta punctul de vedere, mi se contesta si sursa de informare (care nu e oricare), pentru ca apoi sa devin chiar eu cel contestat...

Nu urmaresc doar B1 TV, urmaresc foarte des si National Geographic. Fenomenul exista, nu la scara mare ce-i drept, dar se intalneste. Nu sunt eu in masura sa spun cu ce frecventa. Ar putea elucida intrucatva misterul o statistica stomatologica care ar putea spune care oameni mor mai repede: cei cu dinti de aur sau de alte feluri. In filmele documentare de pe National nu exista explicatii stiintifice reale pe acest subiect, dar exista ceva mult mai interesant... o teorie care indica locul de unde provine aurul, argintul, platina, etc., si anume dintr-o explozie solara a unei stele. Nu stiu cat tine acest lucru de domeniul stiintei, dar asa cum oamenii se nasc spre a muri si mor spre a se naste, tot astfel se intampla si in cazul stelelor sau a oricarui soare. Atunci cand un soare moare se poate intampla o explozie uriasa prin intermediul careia, atunci cand se forma planeta noastra a ajuns si aurul. Referitor la subiectul in discutie, teoria mea e ca nu aurul propriu-zis ucide, ci constiinta care este in el, aurul avand un comportament justitiar cand e furat sau fiind spatiu de depozitare a gandurilor unui om. Eu unul nu pot accepta teoria conform careia atunci cand apa se evapora sau paraseste aurul, abia atunci isi schimba culoarea, aurul, si devine extrem de nociv si cauzator de moarte. Mai degraba lucrurile, obiectele, ca si animalutele de companie, imprumuta din comportamentul stapanului, cu ceilalti oameni sau cu dusmanul devenind o fiara. De aici si povestile cu comorile blestemate, la care poti sa ajungi dupa eforturi considerabile, dar pe care nu ti le poti insusi.

PS Daca administratorul acestui forum considera neadecvat topicul meu il rog respectuos sa il stearga si odata cu el si contul meu. thx!

Adi

Citat din: Costi din August 27, 2009, 11:41:35 PM
Fenomenul exista, nu la scara mare ce-i drept, dar se intalneste.

Faptul ca tu afirmi ca fenomenul e real nu il face real. Trebuie sa existe dovezi incontestabile ca fenomentul este real. Ori tu nu ai prezentat aceste dovezi. Faptul ca B1 TV afirma asa ceva nu este o dovada. O dovada este cand arati un articol stiintific publicat intr-o revista ISI peer-reviewed, adica intr-o revista prestigioasa, internationala, unde alti cercetatori au analizat critic ce prezinta autorul articolului. Ai acest articol, sau nu?

Citat din: Costi din August 27, 2009, 11:41:35 PM
o teorie care indica locul de unde provine aurul, argintul, platina, etc., si anume dintr-o explozie solara a unei stele. Nu stiu cat tine acest lucru de domeniul stiintei, dar asa cum oamenii se nasc spre a muri si mor spre a se naste, tot astfel se intampla si in cazul stelelor sau a oricarui soare. Atunci cand un soare moare se poate intampla o explozie uriasa prin intermediul careia, atunci cand se forma planeta noastra a ajuns si aurul.

Da, aurul este creat in stele care mor, precum multe alte elemente chimice. Asta nu are nimic a face cu subietul in discutie.

Citat din: Costi din August 27, 2009, 11:41:35 PM
Referitor la subiectul in discutie, teoria mea e ca nu aurul propriu-zis ucide, ci constiinta care este in el, aurul avand un comportament justitiar cand e furat sau fiind spatiu de depozitare a gandurilor unui om.

Aur care are constiinta? Asa ceva nu a fost inca demonstrat de stiinta, deci cel putin deocamdata este pseudostiinta.

Citat din: Costi din August 27, 2009, 11:41:35 PM
Eu unul nu pot accepta teoria conform careia atunci cand apa se evapora sau paraseste aurul, abia atunci isi schimba culoarea, aurul, si devine extrem de nociv si cauzator de moarte.

Nu cred ca exista nici o teorie cum ca aurul e cauzator de moarte. Ca isi schimba culoarea cand se evapora apa ce ar fi in cristalul de aur, asta s-ar putea, cine stie, nu ma pricep. Dar cauzator de moarte nu am auzit sa fie.

Citat din: Costi din August 27, 2009, 11:41:35 PM
Mai degraba lucrurile, obiectele, ca si animalutele de companie, imprumuta din comportamentul stapanului, cu ceilalti oameni sau cu dusmanul devenind o fiara. De aici si povestile cu comorile blestemate, la care poti sa ajungi dupa eforturi considerabile, dar pe care nu ti le poti insusi.

Asta e tot pseudostiinta.

Citat din: Costi din August 27, 2009, 11:41:35 PM
PS Daca administratorul acestui forum considera neadecvat topicul meu il rog respectuos sa il stearga si odata cu el si contul meu. thx!

Nu exista intrebari stupide si orice intrebare merita un raspuns si orice om merita o sansa sa iese din lumea pseudostiintei si sa intre in lumea stiintei riguroase. Azi tu ai invatat ca in ciuda a ce auzi la B1 TV, aurul nu ucide si nu e nevoie sa te chinui sa cauti o teorie care sa explice aceasta. Deci poti face lucruri mai utile cu timpul tau decat sa dezbati pseudostiinta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_p

Cand zici cristale probabil ca te referi la cristalele mari, de obicei naturale, ca cele expuse in muzee.
Sant foarte frumoase si au fascinat oamenii de multa vreme.
Si da, unele isi schimba culoarea, in functie de temperatura sau de lumina ambianta, etc. (Alexandritul este un exemplu)

Dar cristalele sant mult mai comune. Majoritatea corpurilor solide sant cristaline, deci facute din cristale. Sarea, zaharul, gheata, metalele (toate, nu numai aurul), bicarbonatul de sodiu, sarea de lamaie, creta... sant cristale. De obicei cristalele sant mici si uneori nu se vad cu ochiul liber. Daca mananci mult zahar (sau sare)  s-ar putea sa ai neplaceri dar asta nu e un efect misterios al cristalelor ci doar efectul diferitelor mecanisme biochimice.

Aurul nu contine apa deci n-are cum s-o piarda.
Aurul se poate manca. Se pune in anumite dulciuri si lichioruri pentru efect artistic. N-are nici un gust. Si nici vreun efect asupra organismului, probabil. E inert.
Mult mai periculos e aluminiul, de exemplu.

Electron

Citat din: Costi din August 27, 2009, 11:41:35 PM
Nu e corect. Mi se contesta punctul de vedere, mi se contesta si sursa de informare (care nu e oricare), pentru ca apoi sa devin chiar eu cel contestat...
Unde ai fost tu contestat? Ti s-a contestat intr-adevar punctul de vedere (de cei care au alt punct de vedere), ti s-a contestat sursa (pentru ca TV-ul nu este o sursa stiintifica in general, iar B1 TV in special), dar nu ai fost contestat tu nicaieri. Daca ai fi fost contestat personal nu ar fi fost corect.

CitatNu urmaresc doar B1 TV, urmaresc foarte des si National Geographic.
Daca te intereseaza cu adevarat stiinta, mai sunt si alte surse de informare decat TV-ul. Exista carti (si manuale), reviste de specialitate, forumuri de discutii, profesori etc etc. Eu ti le recomand cu caldura, pentru ca la TV se spun atatea enormitati si se face atata "spectacol" din orice, incat nu e de mirare ca unii cred in zane, vrajitoare, blesteme si mai stiu eu ce alte chestiuni pseudo-stiintifice.

CitatFenomenul exista, nu la scara mare ce-i drept, dar se intalneste. Nu sunt eu in masura sa spun cu ce frecventa.
Mai da' ce convins esti! Si cum te-ai convins, pe ce criterii? Asta se contesta, asta e penibil. Adica tu cauti explicatiile stiintifice ale unui fenomen despre care in prealabil nu ti-ai pus stiintific intrebarea: dom'le, fenomenul asta chiar e real? Greseala ta este ca ai sarit peste aceasta etapa, macar asta ar trebui sa retii din toate replicile astea.

CitatAr putea elucida intrucatva misterul o statistica stomatologica care ar putea spune care oameni mor mai repede: cei cu dinti de aur sau de alte feluri.
Vezi cum incurci borcanele? Acest tip de statistica ar stabili daca exista intr-adevar o corelatie intre materialul din dantura si rata de mortalitate a oamenilor. Doar dupa ce se stabileste fara echivoc faptul ca intr-adevar exista o corelatie reala, se pot incepe studii si cauta explicatii stiintiifice pentru ele. Acum ti-e mai clar?

CitatIn filmele documentare de pe National nu exista explicatii stiintifice reale pe acest subiect,
Bineinteles ca nu exista, deoarece asta nu e stiinta, e pseudo-stiinta, e fabulatie, e spectacol, sunt pur si simplu "povesti" sa impresioneze pe creduli si ignoranti.

Citatdar exista ceva mult mai interesant... o teorie care indica locul de unde provine aurul, argintul, platina, etc., si anume dintr-o explozie solara a unei stele.
Sursa materialelor grele este deja de domeniul stiintei, dar corelarea cu efectele asupra oamenilor este de domeniul fabulatiei si penibilului, dupa parerea mea personala.

CitatNu stiu cat tine acest lucru de domeniul stiintei, dar asa cum oamenii se nasc spre a muri si mor spre a se naste, tot astfel se intampla si in cazul stelelor sau a oricarui soare.
Asta tine de poezie, si a fost unu' Eminescu inaintea ta care a observat. ;)

CitatAtunci cand un soare moare se poate intampla o explozie uriasa prin intermediul careia, atunci cand se forma planeta noastra a ajuns si aurul.
Da, acesta e un fapt stabilit stiintific.

CitatReferitor la subiectul in discutie, teoria mea e ca nu aurul propriu-zis ucide, ci constiinta care este in el, aurul avand un comportament justitiar cand e furat sau fiind spatiu de depozitare a gandurilor unui om.
Interesanta teorie. Oare te vei simti lezat in amorul propriu daca ti se spune ca e ceva cu totul nestiintific? Ai idee ce este aceea o teorie stiintifica ?

CitatEu unul nu pot accepta teoria conform careia atunci cand apa se evapora sau paraseste aurul, abia atunci isi schimba culoarea, aurul, si devine extrem de nociv si cauzator de moarte.
E chiar greu de crezut, pentru ca asa cum ai formulat "informatia" asta ea este complet falsa, cum observa si mircea_p mai sus. Aurul nu contine apa.

CitatMai degraba lucrurile, obiectele, ca si animalutele de companie, imprumuta din comportamentul stapanului, cu ceilalti oameni sau cu dusmanul devenind o fiara. De aici si povestile cu comorile blestemate, la care poti sa ajungi dupa eforturi considerabile, dar pe care nu ti le poti insusi.
Da, ai dreptate, ai auzit multe povesti la viata ta.

CitatPS Daca administratorul acestui forum considera neadecvat topicul meu il rog respectuos sa il stearga si odata cu el si contul meu. thx!
Topicul nu este "neadecvat" si nu e nevoie sa fie inlaturat. Eventual va fi trecut la teorii care contesta stiinta actuala, o sectiune a forumului rezervata pentru fabulatiile nestiintifice.

Pana una alta esti bine-venit si cel putin eu te incurajez sa abordezi toate subiectele care te intereseaza cu adevarat cu un spirit critic adevarat si astfel sa afli raspunsurile fascinante descoperite de generatiile de oameni de stiinta de pana acum. Tine seama insa ca asta necesita un efort intelectual destul de serios.

Pentru ocultism, ezoterism si toate fabulatiile care se inscriu in pseudo-stiinta ramai la surse precum B1 TV ca nu e nevoie de mai mult.

e-
Don't believe everything you think.

Adi

Bun raspuns, punct cu punct. Felicitari, Electron.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

valangjed

Statistic vorbind cam 80% din populatia Romaniei detine , cel putin , un obiect din aur.Daca aurul ucide ar trebui ca populatia Romaniei sa scada brusc la cca. 4 milioane.In aceeasi ordine de idei ar trebui ca mortalitatea la femei sa fie mai mare decat la barbati pentru ca , se stie, femeile poarta mai multe bijuterii decat barbatii.Ce parere ai de treaba asta ,Costi?
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.