Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Cand vopseaua pateaza hainele ...

Creat de Adi, Iulie 24, 2009, 08:00:41 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

De curand am vopsit baia si au picat cateva picaturi de vopsea pe haine. La cele la care am curatat imediat, cat era vopseaua inca lichida, vopseaua a iesit. Dar la cele la care nu am curatat si a apucat sa se intareasca, atunci nu s-a mai putut scoate, chiar daca am spalat rufele cu masina de spalat (e drept la temperatura medie nu maxima si la apasare medie nu mare).

Stie care vad in punct de vedere chimic de ce se intampla asta?

Iar practic, stiti vreo metoda in care pot scoate vopseaua din haine si sa le pot purta iarasi? :)

Mersi mult.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

chimistul

salut!

depinde ce vopsea ai folosit. evident ca exista cateva fenomene in special fizice. moleculele de vopsea patrund printre fibrele tesaturii la nivel micro si nu mai ies asa usor. o parte din moleculele din vopsea depinde de structura lor pot interactiona cu fibra. legaturi de H2 si culoarea iese rapis sau ionice si rezista mai mult.

foloseste ceva oxidant si ai hainele albe. si garderoba noua!  ;D

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

chimistul

ce fel de vopsea a fost?

de obicei pentru tesaturi se folosesc vopsele cu gruparea functionala -NH2 si in special saruri de diazoniu -N=N-. dar gama e foarte vasta. mai sunt si colorantii naturali iarasi foarte variati

Adi

Era o vopsea alba pentru perete de baie. Din pacate, nu stiu mai multe detalii. Proprietarul apartamentului a cumparat cutia si apoi i-am dat-o inapoi.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_p

Probabil ca este vopsea acrylica daca e pentru baie.
Se foloseste ori acrylic ori ulei pentru vopsirea peretilor. Cea de ulei e mai putin folosita acum.
Aia acrylica e bazata pe apa deci ar trebui sa se curete usor cu apa cand e proaspata. Daca zici ca ai spalat petele proaspete usor probabil ca nu era vopsea de ulei.
Dupa un timp polimerul din emulsie, care e liantul vopselei banuiesc ca polimerizeaza in contact cu aerul si se intareste.

Am curata vopseaua acrilica uscata de pe maini frecand cu acetona, cel putin grosul. As incerca si la haine, cu acetona. Nu prea cred ca va curata complet. Daca e pe baza de latex cum am citit, s-ar putea sa se dizolve in toluen. Dar nu stiu asta din experienta, e doar o banuiala.

Adi

Da, cred ca nu era pe baza de ulei, ci pe baza de apa. Multumesc mult pentru raspunsuri. In practica nu voi cauta acele substante chimice, nici nu stiu de unde as lua toluen sau altceva, dar ma bucur din punct de vedere intelectual sa vad care sunt solutiile. E foarte tare proprietatea asta chimica a vopselei. E un incovenient ca nu o pot scoate din haine asa usor, dar aste e avantajul care face vopseaua buna pentru a o da pe pereti. Ca odata pusa nu cade asa usor.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_p

Nici eu n-as incerca cu toluen ca e prea volatil si miroase (nu urat dar persistent). Ar trebui normal sa-l folosesti in hota din labul de chimie.
Era asa cum zici, mai mult o discutie ipotetica. Sper ca hainele patate nu erau de mare valoare.

Vopselele si adezivii mi se par un domeniu foarte intresant. E si chimie dar si fizica.
Cand eram graduate student am incercat la un moment dat sa aflam cum functioneaza banda adeziva (Scotch). Are multe proprietati fascinante. Poti face niste experiente de electrostica fara blana de pisica si baston de ebonita. Cand dezlipesti banda de pe rola e electrizata destul de puternic si doua bucati de banda se resping. Si atrag banda ramasa pe rola.

Asta ar fi un bun subiect de articol, poate.


Adi

#8
Da, bine zici. Legat de banda adeziva (scotch), se pare ca o proprietate fascinanta a ei e ca la dezlipire produce chiar radiatii X.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Nahalel

#9
Dragi mămici,