Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Invatamantul romanesc - catre ce tinde?!

Creat de b12mihai, Iulie 13, 2009, 01:56:32 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

AlexandruLazar

CitatInsa pentru mine faptul ca scrie in constitutie ca statul are obligatia sa se ocupe sa traiasca oamenii bine [...] este fix zero.

O fi, dar până una-alta treaba celor de la guvern e să respecte Constituţia. Dacă nu fac asta cum trebuie, înseamnă că nu îşi fac treaba cum trebuie :).

Adi

Sigur ca teoretic fiecare guvern incearca ca oamenii ei sa o duca mai bine. Si sigur ca mai mereu tarile nu reusesc si nu ii poti acuza ca nu respecta constitutia. E greu de probat legal ca guvernul vrea ca oamenii sa o duca mai rau. In plus, eu chiar cred sincer ca guvernul nu vrea ca oamenii sa o duca mai rau, ci mai bine. Cred sincer ca ei chiar cred sincer ca masurile lor sunt cele mai bune pentru tara. Cred sincer ca si PSD si PNL chiar cred sincer ca masurile lor sunt cele bune pentru tara. Eu nu cad in plasa aia ca ii intereseaza doar ciolanul. Ii intereseaza si aia, dar fiecare crede ca el stie ce e mai bine pentru tara si incearca sa cnovinga alegatorii sa ii voteze ca sa poata indeplini acel deziderat. Dar, in anumite momente, chiar e necesar sa o duci o vreme mai greu ca apoi sa iti fie mai bine. Asta au facut Polonia, Ungaria si Cehia dupa caderea comunsimului, anume o terapie de soc, si asta face PDL acum. O sa vedeti ca de acum o sa fie crestere economica, caci va fi mai usor pentru angajatori sa angajeze, statul va consuma un procent mai mic din PIB pe salarii si chestii si va fi mai bine. Si va fi bine datorita reformelor luate de PDL, tot asa cum in guvernarea PSD a fost crestere economica datorita reformelor economice luate de CDR. Eu nu zic ca voi sa votati PDL, dar zic sa va rugati sa ia cat mai multe masuri dure si necesare acum, tocmai sa fie mai bine in urmatoarea guvernare USL.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

tavy

Citat din: Adi din Februarie 08, 2011, 01:14:23 AM
Sigur ca teoretic fiecare guvern incearca ca oamenii ei sa o duca mai bine. Si sigur ca mai mereu tarile nu reusesc si nu ii poti acuza ca nu respecta constitutia. E greu de probat legal ca guvernul vrea ca oamenii sa o duca mai rau.
Nici nu este necesar să probezi că ,,guvernul vrea ca oamenii să o ducă mai rău", constituția nu de referă la voința lui.
Este pe de altă parte ușor de probat că nu ia ,,măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială" iar constituția la asta se referă.

Citat din: Adi din Februarie 08, 2011, 01:14:23 AM
In plus, eu chiar cred sincer ca guvernul nu vrea ca oamenii sa o duca mai rau, ci mai bine. Cred sincer ca ei chiar cred sincer ca masurile lor sunt cele mai bune pentru tara. Cred sincer ca si PSD si PNL chiar cred sincer ca masurile lor sunt cele bune pentru tara. Eu nu cad in plasa aia ca ii intereseaza doar ciolanul. Ii intereseaza si aia, dar fiecare crede ca el stie ce e mai bine pentru tara si incearca sa cnovinga alegatorii sa ii voteze ca sa poata indeplini acel deziderat.
Eu înțeleg că ești o persoană foarte credincioasă dar suntem totuși pe un forum științific și credința ar trebui să fie irelevantă.

Citat din: Adi din Februarie 08, 2011, 01:14:23 AM
Eu nu zic ca voi sa votati PDL, dar zic sa va rugati sa ia cat mai multe masuri dure si necesare acum, tocmai sa fie mai bine in urmatoarea guvernare USL.
Asta deja explică multe. Problema este că ateu fiind nu obișnuesc să mă rog și nici nu cred în efectele rugăciunii.

Adi

Si eu sunt ateu, acel "sa va rugati" era in sens metaforic, de vorbire de zi cu zi, gen "sa sperati".

In viata sunt lucruri pe care le credem si sunt lucruri pe care le stim. Desigur ca nu am cum sa stiu tot, de aceea unele lucruri doar le cred. Desigur, asa facem toti. Desigur, nu toti scriu aici. Poate ca am scris prea mult, poate ca la nivel psihologic am facut-o ca sa intretin discutia de pe forumul pe care l-am creat, sau poate doar ca sa arat si parerea mea. Una peste alta, o pluralitate de idei este utila discutiei si societatii. E drept ca si de acum incep sa ma repet, nu am ceva nou de zis.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

#79
CitatO sa vedeti ca de acum o sa fie crestere economica, caci va fi mai usor pentru angajatori sa angajeze, statul va consuma un procent mai mic din PIB pe salarii si chestii si va fi mai bine. Si va fi bine datorita reformelor luate de PDL, tot asa cum in guvernarea PSD a fost crestere economica datorita reformelor economice luate de CDR.

Hehe, de doi ani tot se aude asta de la diversi reprezentanti ai guvernului :). Trebuia sa avem crestere economica din trimestrul 2 al lui 2009, apoi din trimestrul 3, apoi din trimestrul 1 al lui 2010, apoi de la sfarsitul verii lui 2010, apoi din decembrie 2010, acuma cica ar trebui sa se vada de prin martie dupa ultimele declaratii. Apoi, nu uita ca asta vine dupa o recesiune zdravana -- o sa ne ia o vreme sa revenim pana si unde am ajuns inainte.

Placa cu terapia de soc o inghite cine nu stie care era povetea cu Cehia si Polonia; sigur, acolo s-a aplicat o terapie de soc imediat dupa caderea comunismului, pentru ca aveau de-a face cu economii necompetitive, cu mediu privat 0, moneda nevandabila (nici macar nu erau cotate la casele de schimb de peste hotare), faliment economic aproape total si economie centralizata -- practic, economii de piata complet nefunctionale. Dimpotriva, economia Romaniei o ducea bine-mersi si n-avea nevoie de nicio terapie de soc.

Avea nevoie, desigur, de reforme, in special in cadrul aparatului bugetar, insa punctul unde guvernul Boc a gresit a fost acela al faptului ca a incercat sa ocoleasca metodele democratice. Din pacate cei care au venit cu solutii au fost, daca nu complet incompetenti, cel putin cu vederi foarte inguste, astfel incat nu au putut sa isi dea seama de spectrul de consecinte al masurilor lor. In loc sa incerce sa eficientizeze aparatul bugetar asa cum s-a facut chiar in Cehia si Polonia, unde reorientarea celor din aparatul public spre mediul privat s-a facut prin oferirea de subventii catre angajatori, singura chestie la care baietii s-au gandit a fost sa blocheze posturile si sa taie salariile. Rezultatele au fost foarte grave, in special in domeniul sanatatii, unde exista un deficit de posturi foarte mare (adu-ti aminte numai de ce s-a intamplat la maternitatea Giulesti unde in tura ar fi trebuit sa fie 6 infirmiere, dar nu era decat una, fiindca pentru celelalte 5, Ministerul nu a aprobat angajarile).

Uite ce efect a avut asta numai in domeniul educatiei: in momentul asta situatia unui numar mare de profesori este incerta, pentru ca cei care au elaborat legea educatiei au tinut seama numai de intentiile lor (dealtfel probabil in cea mai mare parte bune) in loc sa se consulte cu cei care vor trebui sa o aplice si cu cei asupra carora se va aplica. Un numar mare de copii din mediul rural vor invata in conditii foarte grele pentru ca multe scoli din mediul rural se vor inchide datorita cresterii numarului minim de elevi (exceptie facand invatamantul in limba minoritatilor) -- efectul principal fiind acela ca copiii din zonele cele mai sarace, care sunt primii care au nevoie de educatie de calitate, se vor pomeni fix ca nu vor mai avea unde sa mearga la scoala. Actiunea asta a inceput deja de anul trecut si in zonele cele mai afectate rata abandonului scolar aproape s-a triplat, si pe buna dreptate -- nu poti sa-i ceri unui copil de sapte-opt ani sa mearga 10-15 kilometri pana la scoala. Exista un deficit enorm de cadre tinere, si cu toate ca numarul de cadre se restrange prin pensionarea profesorilor de peste 65 de ani, deficitul de la baza nu se poate acoperi pentru ca posturile sunt blocate. Prevederile legate de revocarea rectorilor sunt neconforme cu practica europeana (de fapt, ne aduc intr-un club select din care mai fac parte Iranul si Koreea de Nord, unde rectorii pot fi demisi pe motive ideologice).

Toate astea sunt pur si simplu erori de logica ce vin din faptul ca un singur om nu are cum sa se gandeasca la toate. Nu e ceva pentru care Funeriu poate fi invinuit direct, in fond omul nu are niciun fel de experienta didactica, deci n-are cum sa isi dea seama atat de usor de efectele pe care legea aceasta le are la nivelul activitatilor didactice. Pe de alta parte, intrucat nu s-a consultat decat de forma cu comunitatea academica si cu studentii, iar legea nu a fost supusa dezbaterii in comisiile sau in plenul Parlamentului, ea a iesit cu toate hibele la care nu s-au putut gandi cand au elaborat-o, si in momentul asta face mai mult rau decat bine, in ciuda atator prevederi pe care cu totii ni le doream.