OK, atunci adaug asta. Universitatile nu trebuie sa se finanteze doar din costul per student, ci si din granturile de cercetare. Universitatile bune vor avea bani din cercetare si universitatea isi va lua 50% din valoarea grantului pe care il va folosi pentru costurile interne ale universitatii (precum echipament de laborator, dar si plata cuiva care sa curete zapada din fata universitatii). Asta pot spune din experienta ca asa e in strainatate, cel putin la McGill University. Universitatea este axata in primul rand pe cercetare si din asta se finanteaza mai ales. Atrage studenti buni si profesori buni care apoi atrag bani de la guvern si industrie din care Universitatea isi pastreaza 50% pentru ea ...
Da. Cu asta sunt perfect de acord. Finanţarea per student ar trebui să fie, desigur, o componentă (cu care in fond statul contribuie la specializarea viitorilor lui plătitori de impozite), dar să nu fie cea cu ponderea cea mai importantă.
Pe de altă parte, asta nu se poate face fără investiţii masive; ştim amândoi că pentru a face cercetare e nevoie de documentaţie, e nevoie de aparatură, şi toate astea sunt lucruri care costă foarte mult. O lege cu un climat mai bun e un început dar nu poate ţine locul unor investiţii importante pe care tot guvernul e responsabil să le facă. De asemenea, e foarte greu de făcut cercetare în România în condiţiile în care industria este practic zero; nu poţi să iei contracte de cercetare din aer, iar legea nu te ajută cu nimic în privinţa asta pentru că birocraţia prin care trebuie să treci pentru contractele europene este absolut covârşitoare. La mine la muncă sunt doi oameni care se ocupă numai de partea asta şi abia cu greu reuşesc să facă faţă; documentaţia cerută de instituţiile europene nu face nici un sfert din tot efortul lor -- restul sunt hârţoagele (dealtfel multe din ele redundante) de care au nevoie Politehnica şi Ministerul.
Si mai e o solutie. Universitatile bune sa mareasca taxele de scolarizare. De ce sa fie facultatea gratuita? Daca e buna, sa platesti pentru ea, cel putin la nivel de facultate. Si la nivel de masterat si doctorat sa fii platit pentru studii. Adica sa nu te primeasca sa faci doctorat la ei daca nu au bani sa te plateasca. Asa e la McGill. Eu nu inteleg cum unii in tara fac si doctorat si si au o alta slujba pe langa. Bine, inteleg, nu fac cercetare serioasa ca in afara ...
Şi cu asta sunt de acord. Finanţarea de la buget ar trebui să fie destinată numai pentru sectoarele de importanţă economică majoră şi să fie restricţionată la pregătirea celor mai buni. Toată lumea când aude de asta bâzâie că uite, ţările nordice au învăţământul superior gratuit. Ceea ce nu spun e că în Suedia, ţară cu o industrie grea de înaltă performanţă, nu sunt decât vreo şase universităţi tehnice, iar în Norvegia, cu un potenţial energetic şi siderurgic asemanător sunt doua. La noi sunt 13, iar cea mai mare parte a absolvenţilor nu ajung să lucreze n domeniul în care s-au specializat. E o risipă de fonduri care si mie mi se pare incorectă.
Similar pentru masterat şi doctorat; deja te pregăteşti ca specialist într-un domeniu, logic ar fi ca facultatea să îi selecteze numai pe cei mai buni, pe care apoi să-i şi plătească pentru munca de cercetare pe care o depun.
Acu vezi care e partea paradoxală -- nouă ne-au trebuit vreo zece minute de discuţii pe forum ca să ajungem la ideea asta, n-ar fi fost util dacă cei care au făcut noua lege s-ar fi gândit la asta, nu la cum să poată să-şi caţere membri de partid în funcţii de rector sau cum să aibă acces la fondurile destinate instituţiilor de învăţământ?