Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Invatamantul romanesc - catre ce tinde?!

Creat de b12mihai, Iulie 13, 2009, 01:56:32 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

b12mihai

"Universitatea Bucureşti este la un pas de faliment. Numai ca să facă cheltuielilor cu salariile, Universitatea ar trebui să reducă veniturile profesorilor la o treime faţă de cât sunt în prezent. Un document intern al instituţiei a ajuns în posesia Realitatea TV şi arată că din bugetul Universităţii lipsesc apoape 20 de milioane de lei." @ Realitatea

Si presupun ca ati auzit deja de scandalul cu diplomele false, cu Universitatile particulare care nu mai primesc diplome avizate MECI (Ministerul Educatiei) --- http://www.gandul.info/scoala/exclusiv-universitatile-spiru-haret-si-petre-andrei-au-fost-scoase-in-afara-legii-56-000-de-absolventi-in-aer-andronescu-pentru-gandul-aceste-diplome-nu-respecta-legea.html?3934;4629389 .

Si multi absolveau Universitatea Spiru Haret....ce e socant este ce am gasit aici in Gandul -  . Citez: "Cum a ajuns însă USH, cu cei 302.000 de studenţi pe care îi şcolarizează, cea mai mare universitate din lume? Simplu: prin deschiderea programelor de învăţământ la distanţă şi frecvenţă redusă la aproape toate specializările pentru care avea autorizare sau acreditare la zi, fără să mai depună dosare de evaluare. Astfel s-a ajuns la situaţia în care 41 din cele 47 de programe ID şi 29 din cele 47 de programe la frecvenţă redusă pe care USH le oferă să fie deschise fără niciun fel de aviz".

Mai exista solutii de vindecare a invatamantului romanesc?! Ganditi-va numai cati studenti se duc la universitati particulare din dorinta de a lua diploma fara sa se streseze sa invete...si de-aia e sistemul unde e...
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Adi

Eu unul nu as studia in tara si te sfatuiesc sa faci la fel.

Gandeste-te ce fac criza economica acum, gandeste-te cum va fi cand va veni criza adevarata, energetica, peste cativa ani. Or sa dea toti din colt in colt ...

Invatamantul e facut de oameni corupti, intr-un sistem corupt. Incotro sa o ia si el? Tu unul nu poti schimba. Mergi in afara si studiaza unde chiar inveti ceva ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

Problema e ca Universitatile de la stat nu sunt asa corupte. Cel putin de Politehnica (bine e si Cati Andronescu rector acolo, dar populatia nu am auzit-o zicand de rau) nu se spune nimic...

Problema e alta...totul e invechit aici....singurii profi buni sunt cei de moda veche, depasiti de ce e nou si care nu vor sa se adapteze la ce e nou  :-[ . Universitatile intra in faliment... Nu stiu, dar mi se pare totul aberant....putem spune ca a venit si "criza educationala"...da asta numai la noi poate fi  :-[
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

miki triki

Solutia sigur nu poate fi: Hai sa studiem toti afara! Universitatile sunt facute pentru studenti.

Daca nu mai sunt studenti, nu mai sunt profesori, nu se mai face cercetare deloc(nu ca acum s-ar face prea multa... :) ), dar asta ar ingropa complet orice speranta.
In orice caz studiul in afara nu reprezinta o solutie pentru educatie. Desigur... poate fi o solutie personala si nu e de condamnat, ba dimpotriva, dar nu e OK sa generalizam.

Intr-un sistem normal studentii nu doar pleaca, dar si vin (se fac schimburi de experienta prin burse de studiu). Problema e ca la noi majoritatea vor sa plece si prea putini straini vor sa vina.

Parerea mea este ca timpul va vindeca sistemul educational. Nu numai timpul, evident, ci si ceva implicare din partea generatiilor noi (care inevitabil vor schimba ceva si sper ca in bine).

Adi

Mai multe generatii noi? Da ... Dar in traducere: adica nu in timpul vietii noastre. Deci mergeti si studiati in afara ca solutii personale. Apoi veniti si fiti profesori in tara si schimbati mentalitati in randul vostru. Dar daca incepi cariera intr-un sistem corupt, te corupi si tu.

Sistemul se schimba prin reforma de la guvern in jos si prin investitii in bani pentru cercetare pe proiecte serioase, prin evaluari cu oameni din afara, pe criterii de publicatii din peer-review international, prin participarea la proiecte de cercetare internationale si asa mai departe ... Altfel nu se schimba sistemul ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

CitatIntr-un sistem normal studentii nu doar pleaca, dar si vin (se fac schimburi de experienta prin burse de studiu). Problema e ca la noi majoritatea vor sa plece si prea putini straini vor sa vina.

Pai si de ce Universitatile nu se chinuie macar un pic sa nu mai vrea studentii sa plece...sa ii multumeasca macar un pic...uite dom`le ca daca raman nu am nimic de pierdut...Parerea mea este ca foarte putine universitati din Romania mai sunt relativ atractive si bune, si alea intra in faliment (vezi Universitatea din Bucuresti...nu poti spune ca e una proasta, care nu te invata nimic si care nu e buna de nimic si care are facultati de nimic).

Problema e alta...in invatamantul romanesc au mai ramas "mostre" de profesori buni in persoana unor batrani in prag de pensionare...cand dispar aceste mostre ce mai ramane bun?!
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Adi

Se formeaza prea mult studenti in Romania. Iar profesorii buni sunt oricum depasiti ca nu sunt conectati la realitatile din prezent, la tehnologia din prezent, al trandul capitalist din prezent, tocmai ca sunt batrani si formati in comunism ... Sa nu generalizam, dar in mare asta e problema. Si sistem corupt. Adica eu sa invat si altul sa dea spaga si sa ia camera la camin si nota mai mare si bursa si slujba apoi? Nu, mai bine in afara, pe forte proprii unde oricum ajung mai sus in cariera si am si bani mai multi, adica traiesc mai bine si nu mor de cancar in poluarea din Bucuresti ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro


miki triki

Citat din: Adi din Iulie 14, 2009, 12:07:42 AM
Se formeaza prea mult studenti in Romania. Iar profesorii buni sunt oricum depasiti ca nu sunt conectati la realitatile din prezent, la tehnologia din prezent, al trandul capitalist din prezent, tocmai ca sunt batrani si formati in comunism ... Sa nu generalizam, dar in mare asta e problema. Si sistem corupt. Adica eu sa invat si altul sa dea spaga si sa ia camera la camin si nota mai mare si bursa si slujba apoi? Nu, mai bine in afara, pe forte proprii unde oricum ajung mai sus in cariera si am si bani mai multi, adica traiesc mai bine si nu mor de cancar in poluarea din Bucuresti ...

Se formeaza prea multi studenti datorita faptului ca au aparut univesitati dupa revolutie ca ciupercile dupa ploaie. Profesorii buni nu mai sunt de mult buni chiar si pentru faptul ca sunt depasiti.

In ceea ce priveste spaga... ai dreptate pana la un anumit punct si anume slujba. Atata timp cat candidezi pentru o slujba la o firma particulara... ceea ce va conta nu sunt notele sau prestatia pe timpul facultatii ci ceea ce stii, ceea ce-ti place.
In al doilea rand... spaga nu se da pentru nota 10, ci pentru nota 5. Daca esti in stare sa iei mai mult de 5 fara spaga atunci esti mai tare decat toti spagagii. Nu am intalnit nici un student eminent care sa fie depasit de un spagagiu.
Nu zic ca nu ar exista exceptii de la regula, dar de obicei sunt neglijabile.

Situatia e neplacuta, dar sa nu exageram... inca mai e timp...

miki triki

Citat din: Adi din Iulie 13, 2009, 10:28:56 PM
Sistemul se schimba prin reforma de la guvern in jos...

Este o vorba: Pestele se impute de la cap..., dar se curata de la coada. :)

Adi

Intrebarea de unde trebuie inceputa schimbarea -  de sus (de la guvernanti) sau de jos (de la mase) - este veche de cand lumea. Eu nu i-am gasit inca un raspuns cu care sa fiu multumit. Poate mai bine sa inceapa simultan si de sus si de jos. In educatie aceasta s-ar traduce in "bani contra reforme". Numai ca profesorii se codesc, tocmai ca le e lene sa se adapteze la economia de piata: sa se inchida universitatile neperformante, sa concureze in publicatii stintifice pe posturi de profesor universitar si tot asa.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

bbb

Problema nu sunt doar universitatile, acolo probabil problema e mai mediatizata... Ar trebui sa veniti sa vedeti ce probleme sunt la scoala generala unde am fost eu... Director si profesori ce beau in cancelarie, profesoara de matematica ce la teze le da copiilor rezolvari... si le mai da si gresite... aceeasi profesoara care nu stia reciproca teoremei lui Pitagora si pe care in a 7a o invatam eu la tabla... ar mai fi dar imi e groaza sa le spun...
In concluzie, sfatul meu e sa plecati cat d erepede puteti...
Spun din proprie experienta, cei care invata in acest sistem nu au cum sa fie corecti 100%... Acum imi e rusine sa recunosc ca atat timp cat am fost in scoala in Romania, copiam as zice acum cu nesimtire... Noroc ca acum m-am lecuit si pot spune: Nu incercati asta, pentru ca evti avea doar de pierdut!

Adi

Da, invatamantul romanesc nu cuprinde doar universitatile, ci de la scoala primara, gimnaziala, liceala, apoi la facultate si studii postuniversitare si cercetare ... Toate trebuie schimbate. Pentur asta trebuie oameni bine pregatiti si corecti, plus materiale didactice.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

bughi

Se tine catre dezastru ... un prieten mi'a spus cata spaga se da pentru un examen (pana la 1000 de euro :| ) si pe profesor nu il intereseaza daca ai sau nu bani ... iar despre cele din strainatate, intrebarea mea este... de unde bani?! chiar dacca primesti o bursa sau mai stiu eu ce nu cred ca iti ajunge, mai trebuie ceva peste...si nu ma pot baza ca gasesc un job acolo...nu pot risca...:)