Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Raspundem la intrebari de psihologie!

Creat de Adi, Iulie 12, 2009, 06:14:52 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Echipa Stiinta Azi contine si studenti la psihologie. Daca aveti intrebari despre psihologie, intrebati-ne si vom face tot posibilul sa raspundem. Silvia este studenta la master la neurostiinte/pshilogie la universitatea din Basel, Elvetia.


Veniti alaturi de noi cu intrebari, iar daca doriti sa oferiti si voi raspunsuri, contactati-ne! Impreuna putem reusi tot mai mult!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

vladuli

     am o intrebare : in ce masura se poate vorbi despre un for mental superior celor trei cunoscute , care ar contine liniile directoare ale destinului uman ? ar putea functiona ca un pilot automat in sensul directionarii operatiilor mentale si deciziilor spre evolutia fiintei umane si spre maximul de potential pe care aceasta il poate atinge...
      am citit un caz de dedublare a personalitatii . o tanara , aflata in ...dedublare , vorbea despre "cealalta" :"sunt proasta cu mine . aceasta exprimare m-a intrigat si a alimentat ideea exstentei acestui for subtil ce supervizeaza sistemul psihic uman .
       vreau sa stiu cum stau lucrurile .multumesc foarte mult. vlad

ina

 Referirea la dedublare este mai degraba de parapsihologie.

vladuli

  de ce de parapsihologie ? tell me more...y want to know.
    thanks.

spysyl

Exista mai multe teorii despre un supervizor al sistemului psihic uman.
De exemplu, in teoria psihoanalitica Freud imparte psihicul in 3 instante: Ego, ID si Super-Ego, supervizorul fiind Super Ego-ul, care "controleaza" Ego-ul si ID-ul. Super Ego-ul este ca un fel de constiinta care pedepseste comportamentul negativ prin sentimente de vinovatie.
In teoria biologica este creierul cel care coordoneaza sistemul psihic uman, mai precis sistemul limbic si amigdala. Amigdala are un rol decisiv in stabilizarea starii de spirit, agresivitate si comportamentul social (este responsabila pt emotii).
Cate despre dedublare, sau "personalitate multipla", aceasta nu exista ca o boala psihica sau sindrom separat, ci este doar un simptom al altor boli, precum schizofrenia si tulburarea de personalitate de tip Borderline. De obicei, boala implica si amnezie, deci diferitele "personalitati" nu-si aduc aminte una de alta, in anumite cazuri grave insa, pacientii isi pot aminti si personalitatile "multiple" pot chiar comunica intre ele.
(Daca doriti sa aflati detalii despre diversii termeni de specialitate folositi, va raspund cu placere!)

Va doresc o zi frumoasa! (desi la Basel e ploioasa...)
Silvia

vladuli

  da sylvia , as vrea sa stiu o "ierarhizare" a celor structuri mentale , fiecare ce rol specific are .
  mai detaliat . multumesc foarte mult

spysyl

Ok, detalii despre modelul lui Freud  :)
ID-ul reprezinta impulsurile (hrana, sexualitatea, moartea), necesitatile (nevoia de a fi acceptat, de a i se recunoaste valoarea) si emotiile (invidia, ura, dragostea, increderea). ID-ul actioneaza dupa "principiul placerii", adica urmareste satisfacerea imediata a dorintelor, iar modul sau de actiune nu ne este constient.

Revin mai tarziu cu detalii despre Ego si Super-Ego si relatiile dintre cele 3 instante.

ina

M-am referit la parapsihologie pentru cazurile celor care trec prin experinte in care se vizualizeaza iesind din propriul corp.
Dedublarea insa, cred ca tine mai degraba de o boala, sau apare in urma unei traume psihice.

Adi

Citat din: vladuli din Iulie 17, 2009, 04:43:24 PM
  de ce de parapsihologie ? tell me more...y want to know.
    thanks.

Te rog sa scrii in romana, nu in engleza si sa scrii si corect gramatica in romana (frazele sa inceapa cu majusculue, sa pui semne de punctuatie). Aici nu esti pe messenger cu niste pustani, ci pe un forum serios de stiinta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Mersi mult de raspunsuri, Silvia. Ma bucur sa avem pe forum pe cineva care studiaza psihologia.

Citat din: spysyl din Iulie 17, 2009, 05:00:41 PM
De exemplu, in teoria psihoanalitica Freud imparte psihicul in 3 instante: Ego, ID si Super-Ego, supervizorul fiind Super Ego-ul, care "controleaza" Ego-ul si ID-ul.

Ne poti spune originea acestor denumiri? "Ego" cred ca inseamna "sine, eu", dar ID? In viata de zi cu zi inseamna "identification".

Citat din: spysyl din Iulie 17, 2009, 05:00:41 PM
... si amigdala. Amigdala are un rol decisiv in stabilizarea starii de spirit, agresivitate si comportamentul social (este responsabila pt emotii).

Amigdala? Si cei care isi scot amigdalele ce fac?

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

vladuli


Adi

Citat din: vladuli din Iulie 17, 2009, 08:24:31 PM
     Imi cer scuze . S-a notat .

Mersi mult. De asemenea, nu pune spatiu intre sfarsitul frazei si punct. Daca nu, e greu de citit si oboseste ochii. Si nu pune alineate, ci aliniaza de la stanga. Mersi mult.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

spysyl

Amigdala sau "corpul amigdalian" este in acest context o parte din creier (din sistemul limbic), nu este aceeasi cu amigdalele din gat. Deci nici un pericol, cine si-a scos amigdalele din gat mai are inca amigdala din creier :) 

ID-ul ar fi "sine", Ego - "eu" si Super Ego - "super-eu". In original Freud le-a gandit in germana: Es (sine), Ich (eu) & Über-Ich (supra-eu). Acum nu stiu daca e mai bine sa folosesc denumirile in engleza, germana, sau traducerea in romana, ce zici, Adi?

Adi

Mersi mult de clarificari. Nu stiam ca e o amigdala si in creier.

Este bine sa folosesti denumirile in romana, dar cand le folosesti prima data sa le introduci si numele in limba originala, daca e relevant, cum a fost in cazul de fata. Acum s-a lamurit, iar in continuare le poti folosi in romana.

Mersi mult pentru explicatii, le apreciez mult!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_p

Intr-o carte in engleza am vazut ca au tradus "Id" prin "it", adica un "el" care se refera la lucruri neinsufletite sau la animale.