Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Propuneri privind introducerea unor noi arii de discutii

Creat de Dendros, Iulie 07, 2009, 02:18:47 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Dendros

Buna ziua. M-am gandit sa lansez acest topic, fiindca am cateva propuneri in privinta unor arii noi de discutii. Am observat ca pe acest forum nu exista o arie dedicata matematicii, poate ar trebui sa fie infiintata una. Ar putea fi impartita in matematica teoretica (aritmetica, algebra, analiza, geometrie, topologie, etc) si matematica aplicata (de ex., teoria jocurilor). Poate ati spune ca nu prea sunt matematicieni pe forum, dar s-ar putea incepe prin ceea ce cunosc deja unii useri, si astfel daca cineva greseste, ar putea fi corectat de un matematician care se "plimba" pe net, si asa mai departe.

Ar mai trebui sa existe si o arie dedicata logicii, fiindca toti avem nevoie de ea cand facem rationamente si le expunem. S-ar putea incepe cu principiile de baza ale logicii, si apoi s-ar putea avansa, pe masura ce se dezvolta subiectul.

Acestea sunt doar niste idei, eu nu sunt expert in vreun domeniu, dar mi-ar placea sa fie discutii din care poti invata si intelege ceea ce nu cunosti.

Adi

Se pot face, nu e problema. Desi nu tin de stiinta propriu zisa. Dar nu cred ca sunt oameni. Dupa cum vezi, nu se omoara ei nici cu sectiunea de stiinta, aproape toti discuta alternative la stiinta actuala, in loc sa studieze ce zice stiinta oficiala. Mi-e ca facem sectiunile, ocupa loc pe forum si nu scrie nimeni acolo.

In plus, exista deja cateva forumuri dedicate matematicii in limba romana.

Nu zic ca nu vom face. Sper sa mai primesc si alte opinii intai.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Dendros

Citat din: Adi din Iulie 07, 2009, 06:32:35 PM
Se pot face, nu e problema. Desi nu tin de stiinta propriu zisa. Dar nu cred ca sunt oameni. Dupa cum vezi, nu se omoara ei nici cu sectiunea de stiinta, aproape toti discuta alternative la stiinta actuala, in loc sa studieze ce zice stiinta oficiala. Mi-e ca facem sectiunile, ocupa loc pe forum si nu scrie nimeni acolo.

In plus, exista deja cateva forumuri dedicate matematicii in limba romana.

Nu zic ca nu vom face. Sper sa mai primesc si alte opinii intai.
Inteleg, dar poate ar trebui totusi infiintata macar o arie de logica, ar fi utila. Am subliniat cu albastru o fraza pe care n-o inteleg: spuneti cumva ca matematica si logica nu tin de stiinta? Nu cred ca e adevarat, amandoua sunt stiinte, nu filozofii.
Si eu am idei alternative celor "oficiale", dar asta nu inseamna ca arunc la gunoi stiinta actuala, dimpotriva ea ar trebui sa fie baza oricarei extinderi conceptuale.
Si eu sper sa primiti si alte opinii in aceasta privinta, poate chiar favorabile. Cred ca chiar daca faceti sectiunile si nu scrie nimeni acolo, tot nu e o pierdere de resurse, fiindca in cele din urma vor aparea unii interesati de acele sectiuni, deduc asta din faptul ca ati spus ca exista forumuri dedicate matematicii, asadar se discuta astfel de subiecte, si daca se discuta acolo, de ce nu si aici?

Adi

Bun. Am facut sectiunea si categoriile sugerate de tine, am scris si un mic post despre teoria probabilitatilor. Sa vedem mai departe daca vor fi cautari.

Matematica si logica nu sunt stiinte, ci unelte. Stiintele sunt cele care studiaza Universul neviu (stiinte naturale) sau viu (stiinte biologice). Dar sunt de acord ca matematica si logica sunt studiate de cei care studiaza stiintele, tocmai pentru ca sunt unelte esentiale. Dar nu sunt stiinte prin sine. Matematica poate sugera lucruri care nu exista in natura. Stiinta studiaza ce exista in natura.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

graethel

Eu as incadra matematica la stiinta, cu mentiunea ca spre deosebire de fizica, chimie, biologie, medicina, matematica nu e o stiinta naturala. 

b12mihai

Bun de acord, matematica nu e o stiinta, dar stiinta fara matematica exista?  ;D Un forum de stiinta care se respecta dedica un spatiu matematicii...
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

valangjed

Ar fi interesant de discutat si despre metrologie.Stiinta masurarii ajuta cam toate stiintele .
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Adi

Am facut spatiul dedicat matematicii inca de acum o saptamana. Este pe forum, cu sectiune proprie. Sper sa fie folosita.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

0VerSus1

#8
Salut Adi si tuturor celorlalti care activati aici. In primul rand, fiind primul meu post dupa ce am gasit acest forum, tin sa va felicit pt.toata munca depusa. Este cu adevarat un forum foarte profesional realizat si intretinut pe teme tratate intr-adevar cu cea mai mare seriozitate academica.

Dar, din ce am vazut prin periplul meu 'noob'-ian p-aici, lipseste o sectiune dedicata graficii pe calculator, CG Design-ului, pornind de la softurile care sunt uzual intrebuintate, tutoriale pt.a le deprinde functionalitatea si apoi creatia propriu-zisa, mergand spre publicare, pe site-uri de specialitate, sau prin DTP. Cred ca o astfel de rubrica, just gestionata, nu doar ca ar atrage noi useri 'infometati' de epistemica propusa, dar ar fi si un plus in vederea creari unui catalog romanesc de profil, ca o carte digitala care sa initieze in acest domeniu - grafica CG. Spun asta intrucat in Ro nu exista inca o facultate de profil, care sa se ocupe DOAR de grafica 'electronica', pura, fara a fi o scuza adiacenta la profilul de matematica-informatica sau un zvon fantomatic la academia de arte.
O solutie ar fi integrarea sa la IT, dar, personal, nu cred ca se incadreaza, fiind mai mult un hibrid intre programare, folosire GUI si arta.
Pentru inceput as propune o catalogare a softurilor folosite in domeniu.
Multumesc anticipat si...mai vedem.

PS: aduc in sprijinul propunerii mele ceva despre teoria graficii pe calculator - Computer Graphics: Computer Generated Imagery si cum se poate porni de la partea teoretica a analizei imaginilor prin algoritmii de generare si pana la aspectul finit: cum se face. Cat de mult se incadreaza acestea in conceptul de "stiinta" - pai, cred ca e retoric. :)

Adi

Bine ai venit pe forum. Eu pot face sectiunea (desi nu tine de stiinta), dar tu vei scrie la ea, sau astepti sa scriem noi? Noi nu vom scrie, dar daca scrii tu, va fi continut in ea si poate vor scrie si altii apoi.

Te rog sa clarifici propunerea ta si apoi voi stii ce sa fac.

Bine ai venit pe forum!

Adi
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

0VerSus1

#10
Da, pentru inceput as scrie eu, pornind de la ideea enuntata-n PS-ul post-ului precedent si sper ca aceasta sa atraga persoane cu posturi noi si cat mai avizate ulterior. Cu ocazia asta am sa-mi centralizez si eu notiunile intr-un loc in care voi stii ca dau si primesc feed-back.

Am sa revin cu propunerea unei structurari fata de cum sa fie organizat un asemenea domeniu, fiind unul de granita, intre Informatica aplicata si Arta. Sper ca totul sa fie fructuos si sa inchege o minicomunitate in jurul. :)

Adi

Am adaugat sectiunea de grafica pe calculator. Scuze ca a trecut atata timp (3 luni) de la rugamintea ta. Abia acum am vazut mesajul, nu stiu de ce. Te anunt si printr-un email privat.

http://www.scientia.ro/forum/index.php?board=80.0
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

RaduH

Intrebare referitoare la structura forumului:

Din punctul meu de vedere forumul e pe doua straturi.
Sectiunea si topicul. Cred ca ar fi mai usor de urmarit daca ar fi polistratificat.
Foarte buna mi se pare si ideea moderatorilor la anumite sectiuni.
Eu as merge pana la ideea de nivele si nu as permite tuturor utilizatorilor sa posteze la orice nivel ci as incerca o promovare a lor care sa nu reprezinte doar numarul de postari.
Un nivel pe care l-as considera necesar s-ar putea numii salvare sau sinteze, in care sa apara cele mai valoroase dezbateri care au loc pe forum. Asta pentru ca exista un fenomen de acoperire la nivelul topicelor. Chiar nu am inteles cum vine treaba ca daca postezi deschizi un topic nou sau cam asa ceva unde nu s-a mai postat de un anumit timp. Poate cineva doreste sa continue discutia dar n-a observat-o la timp.
Pe vremea cand era stiintaazi nu putea nimeni sa incerce asa ceva.

Depinde cat poate scientia din acest punct de vedere.

Scuze pentru dubla postare.

De fapt aici voiam sa postez.

Dupa cate veti vedea se va deschide cred ca un nou topic.

Acuma daca vreau sa sterg din primul topic in care am postat, editari de acest gen fac doar moderatorii.
Nu stiu daca putem abuza de timpul lor in acest fel.

RaduH

Imi cer scuze nu s-a deschis un alt topic.
Aparea insa un avertisment cand am incercat sa postez.
Poate imi explica cineva totusi cum functioneaza acest aspect.

Electron

Esista un avertisment atunci cand numele mesajului (care apare la "Subject:" cand este redactat) este prea lung. Dar nu impiedica postarea in nici un fel.

e-
Don't believe everything you think.