Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Teoria gravitovortex

Creat de Dendros, Iulie 01, 2009, 06:25:58 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Dendros

Buna ziua. De curand, am citit o carte cu titlul Gravitatia, de autorul Ioan N. Popescu. Din ce am inteles, se expune o teorie proprie a gravitatiei, si a altor fenomene fizice. Fiind o teorie, nu o ipoteza sau o idee, ma intereseaza daca este plauzibila, de aceea am creat acest topic, in speranta de a ma lamuri in aceasta privinta. Teoria aceasta are si premise, aparat matematic, si am inteles ca face si predictii (verificabile experimental. observational).
Din acest motiv o supun analizei pe acest forum, poate rezulta niste concluzii mai clare. Daca si altii au citit aceasta carte, si deci cunosc teoria, ii rog sa-si expuna parerile, concluziile in legatura cu ea. Eu singur nu m-am lamurit prea mult in privinta acestei teorii.

HarapAlb

Nu am citit lucrarea respectiva, vezi ca exista pe astronomy.ro un subiect de discutie pe aceeasi tema.

Banuiesc ca este vorba despre o rescriere a ecuatiilor gravitatiei astfel incat sa aiba forma unor ecuatii ale fluidelor. Pornind de aici se pot face o serie de analogii si extrapolari de fenomene/predictii. La fel, putem rescrie ecuatiile lui Maxwell si ajungem la niste ecuatii care seamana cu cele ale fluidelor. Problema este ca astfel de analogii au o valabilitate restransa si nu pot fi folosite pentru a face predictii in afara domeniului lor de valabilitate.
Daca ai parcurs teoria si e vorba de altceva prezinta-ne un mini-rezumat.

Dendros

Buna ziua. Doresc sa-mi cer scuze ca n-am plasat bine topicul, inteleg ca de aceea a fost mutat, cred ca e mai potrivit asa.
Citat din: HarapAlbDaca ai parcurs teoria si e vorba de altceva prezinta-ne un mini-rezumat.
Am parcurs teoria, dar n-am avut timp sa o aprofundez, cartea era imprumutata de la biblioteca, si am inapoiat-o.
Din ce inteleg, autorul introduce un tip de sisteme fizice (si referentiale), numite sisteme vortex-inertiale, care sugereaza ca miscarea de vortex este o miscare inertiala, in sensul ca fortele centrifuge sunt echilibrate de ceea el numeste forta gravitovortex, si astfel miscarea unui corp in campul gravitovortex este de durata practic nelimitata, si de asemenea vortexul este cel care induce miscarea de revolutie in jurul Soarelui, si pe cea de rotatie in jurul axei proprii (aplicand aceasta teorie la miscarile planetelor).
Aceasta forta gravitovortex ar fi o a 5-a forta, de natura electromagnetica, dar diferita de forta electromagnetica "clasica", si, daca am inteles corect, este rezultata dintr-o diferenta de sarcina electrica de tip gravitovortex, care spre deosebire de sarcina "clasica", depinde de masa. Adica aceasta forta apare datorita diferentei intre sarcinile gravitovortex ale protonului si electronului, care nu sunt egale, pentru ca nu au mase egale. Extinzand aceasta la nivel macroscopic, prin insumarea tuturor acestor diferente de sarcina, apare aceasta forta gravitovortex, care impreuna cu forta gravitationala newtoniana, genereaza miscarea vortex inertiala a planetelor.
Aceasta miscare a planetelor, dupa teorie, este o miscare non-geodetica, depinzand de parametrii intrinseci ai corpului in miscare, cu alte cuvinte in aceasta teorie nu este valabil principiul echivalentei din TRG.
E adevarat ca in teorie se folosesc ecuatii asemanatoare cu cele din dinamica fluidelor, dar am inteles ca asta este din cauza ca spatiul in teoria gravitovortex nu este un vacuum (gol), ci un plenum (plin), in sensul cel mai general un fluid, care este si el antrenat in miscare de vortex, de aceea se folosesc astfel de ecuatii.
O predictie a teoriei este miscarea cu expansiune-contractie, adica dimensiunile geometrice ale unui corp se schimba daca se schimba conditiile de miscare, in speta daca se schimba forta gravitovortex.
Aceata am inteles din teorie. Daca am expus gresit ceva, voi cauta cartea, sa o recitesc, si sa corectez greselile.


Adi

Nu iti face griji pentru topic, sunt multe topicuri pe forum si nu e evident din prima. Aici avem alte teorii asemenea ei, care incearca sa corecteze si sa completeze stiinta, cred ca ii e mai bine aici.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Dendros

Citat din: AdiNu iti face griji pentru topic, sunt multe topicuri pe forum si nu e evident din prima. Aici avem alte teorii asemenea ei, care incearca sa corecteze si sa completeze stiinta, cred ca ii e mai bine aici.
Am inteles si multumesc pentru intelegere.
Legat de rezumat, e posibil sa fi gresit un aspect. N-am retinut bine daca a 5-a forta este datorata diferentei intre sarcinile gravitovortex ale protonului si electronului sau ale protonului si neutronului, scuze pentru neclaritate. Oricum, din ce am retinut din teorie, intre gravitatie si electromagnetism exista o legatura, asa se afirma. As expune mai bine daca as avea cartea, dar din pacate am inapoiat-o la biblioteca, care nu mai imprumuta carti pana in toamna, din cauza unor modernizari care se fac la sistemul informatic al bibliotecii. Asa ca probabil va trebui sa mai astept pana sa expun mai amanuntit aceasta teorie, poate totusi fac rost de carte din alta parte.
Ce parere aveti de mini-rezumat?

Adi

Apreciez mini rezumatul. Ideea unei forte noi nu este noua, s-au tot incercat lucruri, iar teoria aceasta este una dintre ele. Experimentul va decide. Sunt foarte foarte multe teorii acolo. Experimentul este rege. Asa ca deocamdata nu putem spune nimic. Trebuie cuatata o teorie cuantica a gravitatiei, asta e prioritatea.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro