Ma bucur ca ai gasit informatia de aici de folos. Intr-adevar, acelea sunt intrebarile tipice ale parintilor.
- la ce iti trebuie sa pleci, nu te vei mai intoarce - asta tine de relatia ta cu familia si cum iti vezi viitorul. Eu cred ca tocmai facultatea e un moment minunat de a fi departe de familie, de a lua viata pe cont propriu, ba mai mult de a fi departe de orasul tau, ba chiar departe de tara ta, sa vezi un sistem nou, sa te testezi in el, asa te maturizezi. Plus ca la stiinta se face bine in afara si prost in tara.
- cu privire la bani, poti merge in tari care au taxe de scolarizare zero precum Scotia (care e tot in UK) sau Danemarca, sau alte tari nordice. Si au invatamant tot de calitate. Si atunci va costa la fel de mult ca si cum ai fi la facultate in Bucuresti daca tu esti in provincie.
- sau chiar si in Anglia, gandeste-te ca banii pe care ii platesti in facultate (calculeaza efectiv suma) o poti plati in maxim 1-2 ani dupa ce termini (caci in vest salariile sunt mult mai bune). Iar apoi vei castiga mai mult pe tot parcursul vietii si esti la o pregatire mai buna decat fata de cei ce au studiat in tara. Asadar este o investitie in viitor.
- eu personal am studiat in Franta, dar pe vremea mea, cum 10 ani, Romania nu era in UE si deci era foarte scump in UK, plus ca nu se stia de UK, abia in ultimii ani a ajuns la moda. Si acolo am muncit in tmpul facultatii si am terminat cu datorie zero. Nici asa nu a fost rau si tot am ajns la doctorat la o universitate prestigioasa din Canada.
- In orice tara din vest mergi, e bine, numai nu ramane in tara.