Salut, Mishu91.
Eu studiez Electronic Systems Engineering (MEng) la Universitatea Manchester. Daca e sa alegi intre universitatile Sheffield si Manchester la Software Engineering, la Manchester ar trebui sa mergi, in opinia mea. Universitatea Manchester e in general mai prestigioasa si se simte aici un aer de universitate puternica si internationala (cu ceea ce implica asta, adica oportunitati extrascolare, recrutari, cercetare, studenti din multe locuri etc). Asta nu inseamna ca nu exista lucruri neplacute. Din cate mi se pare, cursul tau e mai bine cotat la Universitatea Manchester (dintre cele doua). Si e si mult mai mare (vezi
www.UniStats.com). Univ. Manchester imi pare superioara Universitatii Sheffield. Iar orasul Manchester e destul de tare.
Ceva important de mentionat e ca vei gasi multi studenti prost pregatiti (probabil intr-o proportie destul de similara la ambele universitati). O parte vor pica anul 1. Dar ideea e ca vei fi surprins negativ probabil de standardele de intrare neexigente.
Nivelul de pregatire:
Primul an va fi probabil usor. Poate ca il vei gasi prea usor. Apoi vei avea destul de mult de munca. Daca esti si vei fi in continuare pasionat de ceea ce vei studia, vei avea ocazia sa aprofundezi diferite subiecte din domeniul tau de studiu si sa lucrezi la proiecte destul de serioase etc. Daca nu iti va placea... va fi rau, presupun.
Mie nu imi place domeniul meu de studiu si vreau sa renunt la el daca voi fi acceptat la anumite alte cursuri.
Despre seriozitatea cursurilor:
Cursurile sunt serioase, in sensul ca nu se fac abateri de la reguli, ceea ce se spune de la inceput ca se va face la un curs se va face, notarea e impartiala si conform criteriilor dinainte stabilite, poti dialoga cu profesorii despre ce nu ai inteles sau daca ai vreo initiativa interesanta etc. In general, ceea ce se intelege prin cuvantul "serios" e pus in practica. Nu e perfect.
Despre aplicarea pentru acel credit:
Din cate imi amintesc, eu am primit prin posta formularul de aplicare dupa ce am acceptat oferta prin UCAS. Nu am aplicat. Vezi
www.slc.co.uk.
In legatura cu cazarea:
E bine sa aplici cat mai devreme, ca sa primesti loc unde iti doresti. Cred ca poti sa aplici chiar dinainte de a alege firm-ul si backup-ul pe UCAS.
Eu sunt in anul 2 acum si in ambii ani am stat la un camin cu masa inclusa (nu sunt foarte multe aici). Stau la Dalton-Ellis Hall, care are mancarea cea mai buna dintre caminele Universitatii Manchester. Si imi vine usor sa merg la micul dejun si la cina, fara sa trebuiasca sa gatesc, sa cumpar mancare etc. Dar, pe de alta parte, daca locuiesti intr-un camin in care gatesti singur, ai poate mai multa interactiune cu ceilalti in timp ce gatiti. Daca e sa mergi la Manchester, Hulme Hall e o idee buna pentru ca e caminul cu mancare inclusa cu accesul cel mai rapid catre locul unde vei studia.
Camerele sunt toate single. In caminele cu masa inclusa exista de obicei "common room"-uri unde se poate sta la un film, un joc, o chitara, depinde de fiecare

La cele fara masa, camerele sunt grupate in apartamente mari cu o bucatarie si un loc de luat masa.
Internetul e inclus.
Camerele sunt cam intre 12 m
2 si 20 m
2, estimez eu.
La cate camere e grup sanitar? Poti lua o camera cu baie in camera. Daca nu, e un dus cam la 4 persoane si o toaleta cam la fel. Cel putin cam asa e unde stau eu. Unde stau eu e extrem de convenabil din punctul asta de vedere, si e ca si cum ar fi un dus si o toaleta la 1 persoana

. In fine. Cat despre chiuveta, eu am chiuveta in camera si asa mi se pare cel mai bine.
Despre banca:
E foarte simplu sa deschizi un cont bancar (adica e rapid, nu iti trebuie multe acte si e gratis, inclusiv cardul).
Succes...